May 15, 2024
Συνδέονται πραγματικά ο καφές και η ευτυχία;

Συνδέονται πραγματικά ο καφές και η ευτυχία;

Συνδέονται πραγματικά ο καφές και η ευτυχία;

ΕγώΤο έχω πει (πολλές περισσότερες από) μία φορά, αλλά θα το ξαναπώ: Φρικαρω. να αρεσει. καφές. Τόσο πολύ, μάλιστα, που ακόμα και το να γράψω γι’ αυτό αρκεί για να είναι το highlight της ημέρας μου. Όταν ανακάλυψα ότι οι άνθρωποι σε πολλές μπλε ζώνες πίνουν καφέ καθημερινά, μαζί με το γεγονός ότι η Φινλανδία (γνωστή και ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο) έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης καφέ στον κόσμο, δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ: είναι ο καφές πραγματικά ένα μαγικό προϊόν; σφαίρα για την ευτυχία;

Σαφώς, αυτό είναι καλό για μένα… ή έτσι νομίζω. Για να δω εάν τα αποτελέσματα του καφέ που τονώνουν τη διάθεση είναι θεμιτά από όλες τις απόψεις, ζήτησα από τη Maddie Pasquariello, MS, RDN, να ξεσκεπάσει το *buzz* για το θέμα από επιστημονική σκοπιά, που υποστηρίζεται από τη διατροφή.



Μπορεί πραγματικά ο καφές αιτία ευτυχία?

Η υπόσχεση περισσότερης ενέργειας και παραγωγικότητας μετά την κατανάλωση του πρωινού φλιτζάνι σας μπορεί σίγουρα να διευκολύνει μια θετική ψυχική κατάσταση. Το ίδιο και τα ευχάριστα αρώματα και το τελετουργικό της παρασκευής, της παραγγελίας και της γευσιγνωσίας. Έχει όμως ο καφές κάποια πραγματική δυνατότητα, επιστημονικά μιλώντας, να προκαλέσει συναισθήματα ευτυχίας;

“Κάποιες έρευνες έχουν προτείνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης”, μοιράζεται ο Pasquariello, “αλλά δεν έχει μελετηθεί τόσο καλά εάν ο καφές μπορεί να συμβάλει σε μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας. καθημερινή ζωή ή Ειδικά για τα συναισθήματα ευτυχίας ή αισιοδοξίας. Πράγματι, πρόσφατη έρευνα δείχνει μια «σε μεγάλο βαθμό μηδενική ή αδύναμη» σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της ψυχολογικής ευεξίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ταλαντεύονται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μπορεί να διαστρεβλωθούν για διάφορους λόγους.

Ο Pasquariello μάς υπενθυμίζει ότι τα μέτρα της ευτυχίας είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικά, για να μην αναφέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αποδοθούν σε μία μόνο πηγή. «Τόσοι διαφορετικοί εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες συμβάλλουν στα συνολικά συναισθήματα ψυχολογικής ευεξίας και ευτυχίας, καθιστώντας δύσκολη την ανάλυση της κατανάλωσης καφεΐνης μόνο ως επιταχυντικού παράγοντα», εξηγεί.

Πάρτε, για παράδειγμα, τις προαναφερθείσες περιοχές της Μπλε Ζώνης, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι από τους περισσότερους. Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης τους μπορεί να έχει α συσχέτιση με αυτά τα θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι το ίδιο με σύνδεσμος αιτιότητας. “Επιπλέον, μπλε ζώνες όπως η Οκινάουα, η Σαρδηνία και άλλες – και χώρες με υψηλά αναφερόμενα επίπεδα ευτυχίας, όπως η Φινλανδία – έχουν πολλά περισσότερα από την κατανάλωση καφεΐνης και καφέ”, λέει ο Pasquariello. «Από διατροφική άποψη, οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές τρώνε γενικά λιγότερο κόκκινο κρέας, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα. τρώτε περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ωμές και ζυμωμένες τροφές και υγιή λίπη. και προσοχή στην εποχικότητα. Αυτό είναι εκτός από το να έχετε ισχυρούς κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς, να έχετε «σνακ γυμναστικής» όλη την ημέρα και να ζείτε μια λιγότερο αγχωτική ζωή, μεταξύ άλλων. «Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην υγεία, την ευεξία και τα αισθήματα ευτυχίας. Και πάλι, όλα αυτά είναι συσχετισμοί», σημειώνει.

Αυτά τα σημεία λαμβάνοντας υπόψη, μάλλον πιστεύω Είμαι πιο χαρούμενος με τον καφέ στο σύστημά μου, εν μέρει λόγω της ντοπαμίνης. «Η κατανάλωση καφεΐνης, όπως και άλλα διεγερτικά, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον προμετωπιαίο φλοιό», λέει ο Pasquariello. Ο διάσημος νευροδιαβιβαστής «να νιώθεις καλά» προκαλεί ενθουσιασμό και μια αίσθηση ανταμοιβής, αλλά η χαρά που ακολουθεί δεν είναι εγγυημένη. «Ακριβώς επειδή κάτι μας δίνει ένα γρήγορο χτύπημα ντοπαμίνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβάλει στη συνολική ευτυχία», διευκρινίζει η διαιτολόγος.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετό για να βάλει ένα κέφι στο βήμα σας και ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. «Οι συμπεριφορές που προάγουν την υγεία – από τις οποίες θεωρείται ευρέως η κατανάλωση καφέ – συμβάλλουν, συνολικά, στην ψυχολογική μας κατάσταση αλληλεπιδρώντας με νευρολογικές οδούς και τη διάθεση», συνεχίζει ο Pasquariello. Βασικά, αν γνωρίζετε ότι τα πάτε καλά με το σώμα σας, μπορείτε να αισθανθείτε μια αίσθηση ικανοποίησης και αυξημένης αυτοεκτίμησης, προάγοντας θετικά αποτελέσματα για τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία.

«Οι συμπεριφορές που προάγουν την υγεία – από τις οποίες πιστεύεται ευρέως ότι είναι η κατανάλωση καφέ – συμβάλλουν, συνολικά, στην ψυχολογική μας κατάσταση αλληλεπιδρώντας με νευρολογικά μονοπάτια και διάθεση», λέει ο Pasquariello.

Η κατώτατη γραμμή

Γεμάτος με προστατευτικά αντιοξειδωτικά και δυναμωτική καφεΐνη, ο καφές μπορεί να είναι ένα υγιεινό μέρος της καθημερινής σας διατροφής, αρκεί να μην το παρακάνετε ή να το σκεφτείτε ως μια μαγική θεραπεία. «Ενώ η καφεΐνη συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, δεν είναι πανάκεια για την υγεία ή την ευτυχία», καταλήγει ο Pasquariello.

Ταυτόχρονα, συμβουλεύει να μην βασίζεστε στον καφέ – ή σε οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό, εν προκειμένω – ως δεκανίκι για να προκαλέσετε την ευτυχία. «Μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε τη διάθεση ως κάτι που γειτνιάζει με αυτό που τρώμε και πίνουμε, παρά ως αποτέλεσμα ή αιτία», εξηγεί. “Η διάθεση επηρεάζεται συχνά από αυτούς τους παράγοντες και μπορεί να είναι χρήσιμο να το παρατηρήσουμε όταν συμβαίνει. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτούς για να αλλάξουν τη διάθεσή μας, γιατί μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμη και επιζήμιο από άποψη συμπεριφοράς.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, εάν ο καφές είναι σταθερό μέρος του πρωινού σας μενού, πιθανότατα ωφελεί την υγεία σας κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, δεν είναι σκόπιμο να βασιστείτε σε αυτό με μοναδικό σκοπό την αύξηση της ευτυχίας – ή ακόμα και να αρχίσετε να το πίνετε έχοντας αυτό το στόχο στο μυαλό σας, ειδικά αν δεν το ανέχεστε καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *