April 22, 2024

Imago θεραπεία σχέσης: τι είναι και πώς βοηθά τα ζευγάρια;

Το να έχεις καυγάδες ή καυγάδες με τον σύντροφό σου είναι απολύτως φυσιολογικό, αρκεί να μην είναι καθημερινή υπόθεση. Όταν περνάτε μια δύσκολη στιγμή, μπορείτε να σκεφτείτε συμβουλές σχέσης. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του δεσμού σας με τον σύντροφό σας. Η θεραπεία σχέσεων Imago, η οποία αναπτύχθηκε από τον Δρ. Χάρβιλ Χέντριξ και τη Δρ. Έλεν ΛαΚέλι Χαντ το 1980, είναι μια επιλογή. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι η θεραπεία σχέσεων Imago και πώς μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια.

Η Health Shots επικοινώνησε με τον Δρ. Rahul Chandhok, Senior Consultant – Mental Health and Behavioral Sciences, Artemis Lite, New Friends Colony, Νέο Δελχί και τον ψυχίατρο Dr. Ashish Mittal με έδρα το Gurugram, για να μάθει περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία σχέσεων Imago.

αναστατωμένο ζευγάρι
Η θεραπεία σχέσεων Imago είναι μια μορφή θεραπείας ζευγαριών. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι είναι η θεραπεία σχέσεων Imago;

Είναι μια μορφή θεραπείας ζευγαριών που βασίζεται στην ιδέα ότι τα άτομα έλκονται υποσυνείδητα από τους συντρόφους τους που αντικατοπτρίζουν τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά των βασικών φροντιστών τους, εξηγεί ο Δρ Chandhok. Το Imago αναφέρεται στην ασυνείδητη εικόνα της οικείας αγάπης που αποτυπώθηκε στην παιδική ηλικία. Η θεραπεία στοχεύει να βοηθήσει τα ζευγάρια να κατανοήσουν το ένα το άλλο και να θεραπεύσουν τα τραύματα της παιδικής ηλικίας που μπορεί να επηρεάζουν την τρέχουσα δυναμική της σχέσης τους. Ο Δρ Mittal λέει ότι η κεντρική ιδέα πίσω από αυτή τη θεραπεία είναι ότι η σύγκρουση στις τρέχουσες σχέσεις συχνά πηγάζει από άλυτα ζητήματα και ανεκπλήρωτες ανάγκες από το παρελθόν μας.

Βασικές Αρχές της Θεραπείας Σχέσεων Imago

Η θεραπεία εστιάζει στις ακόλουθες βασικές αρχές:

1. Διάλογος εικόνας

Τα ζευγάρια μαθαίνουν μια δομημένη τεχνική επικοινωνίας που ονομάζεται διάλογος Imago για να εκφράσουν τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις απογοητεύσεις τους με έναν ασφαλή και μη συγκρουσιακό τρόπο.
τρόπο, λέει ο Δρ Chandhok.

2. Ασυνείδητα μοτίβα

Οι συνεργάτες αποκτούν μια εικόνα για τα ασυνείδητα μοτίβα και τα ερεθίσματα τους, τα οποία μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες εμπειρίες, και πώς αυτά τα μοτίβα επηρεάζουν τις τρέχουσες αλληλεπιδράσεις τους.

3. Ενσυναίσθηση και κατανόηση

Η θεραπεία δίνει έμφαση στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση μεταξύ των συντρόφων για να σχηματιστεί ένας βαθύτερος συναισθηματικός δεσμός.

4. Θεραπεύστε τις παιδικές πληγές

Τα ζευγάρια διερευνούν τον αντίκτυπο των εμπειριών της παιδικής τους ηλικίας και της οικογενειακής δυναμικής στις σχέσεις τους με τους ενήλικες και εργάζονται για να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος.

Πώς βοηθάει τα ζευγάρια η θεραπεία σχέσεων Imago;

Η θεραπεία σχέσεων Imago μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια στο ταξίδι τους σε μια πιο υγιή και ικανοποιητική σχέση. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους αυτή η θεραπεία μπορεί να ωφελήσει τα ζευγάρια:

1. Βελτιωμένη επικοινωνία

Η θεραπεία Imago επικεντρώνεται στο να διδάξει στα ζευγάρια αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, λέει ο Δρ Mittal. Οι σύντροφοι μαθαίνουν να ακούν ενεργά και να μιλούν με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Μέσω δομημένων διαλόγων, μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον με σεβασμό. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση των απόψεων του άλλου και ενισχύει υγιέστερα πρότυπα επικοινωνίας.

δυστυχισμένο ζευγάρι
Η θεραπεία σχέσεων Imago μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον σύντροφό σας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

2. Κατανοήστε ασυνείδητα μοτίβα

Η θεραπεία εικόνας αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν ασυνείδητα συντρόφους που αντικατοπτρίζουν ανεπίλυτα ζητήματα από το παρελθόν τους, ειδικά εκείνους των πρώτων φροντιστών τους. Αυτά τα άλυτα ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση τους με τον τωρινό τους σύντροφο. Ο θεραπευτής βοηθά τα ζευγάρια να αναγνωρίσουν αυτά τα μοτίβα και να κατανοήσουν πώς οι προηγούμενες εμπειρίες τους μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική της τρέχουσας σχέσης τους. Δημιουργώντας συνειδητοποίηση αυτών των προτύπων, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για να σπάσουν τους αρνητικούς κύκλους και να δημιουργήσουν πιο υγιείς αλληλεπιδράσεις.

3. Επίλυση συγκρούσεων

Αυτή η θεραπεία βοηθά τα ζευγάρια να εντοπίσουν τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης και
αντιμετωπίστε τα υποκείμενα ζητήματα εποικοδομητικά, λέει ο Δρ Chandhok.

4. Ενσυναίσθηση και επικύρωση

Οι σύντροφοι μαθαίνουν να επικυρώνουν ο ένας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του άλλου, ακόμα και όταν δεν τα καταλαβαίνουν πλήρως. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και υποστήριξης, επιτρέποντας και στους δύο συντρόφους να αισθάνονται ότι ακούγονται και εκτιμώνται μέσα στη σχέση.

5. Αναζωπυρώστε την οικειότητα και τη σύνδεση

Εξερευνώντας ο ένας τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου, μπορούν να δημιουργήσουν μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση και να αναζωπυρώσουν το πάθος που μπορεί να έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαδικασία βοηθά τους συντρόφους να εναρμονιστούν περισσότερο ο ένας με τον συναισθηματικό κόσμο του άλλου και καλλιεργεί μια αίσθηση εγγύτητας.

Είναι η θεραπεία σχέσεων Imago κατάλληλη για όλα τα ζευγάρια;

Η θεραπεία σχέσης Imago μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλα τα ζευγάρια ή για όλες τις καταστάσεις. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την προθυμία και των δύο συντρόφων να συμμετάσχουν στη διαδικασία και τη δέσμευσή τους για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση της σχέσης. Εάν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα όπως η κατάχρηση ή η κατάχρηση ουσιών, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη εξειδικευμένη υποστήριξη προτού δεσμευτεί για θεραπεία ζευγαριών, λέει ο Δρ Mittal.

Τελικά, η απόφαση να πάτε για θεραπεία σχέσης Imago ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας ζευγαριών θα πρέπει να ληφθεί από εσάς και τον σύντροφό σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *