April 24, 2024

8 προειδοποιητικά σημάδια άγχους σε μια ρομαντική σχέση

Είτε μετακομίζετε σε μια νέα πόλη, παντρεύεστε, ξεκινάτε μια νέα δουλειά ή προσπαθείτε να πετύχετε στόχους, το άγχος είναι κάτι που θα είναι πάντα μαζί σας. Θετικά ή αρνητικά, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε λιγότερο άγχος στη ζωή. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, και υπάρχουν στιγμές που διαχέεται στην ερωτική σας ζωή. Το να είσαι σε μια αγχωτική σχέση σαφώς δεν είναι υγιές. Οι περισσότερες γυναίκες το γνωρίζουν αυτό, αλλά μερικές δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ή να αναγνωρίσουν τα σημάδια του άγχους σε μια σχέση.

Η Health Shots συμβουλεύτηκε την κλινική ψυχολόγο Aishwarya Raj με βάση το Gurugram για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα σημάδια του στρες σε μια ρομαντική σχέση.

άγχος στη σχέση
Οι λιγότερο οικείοι χρόνοι με τον σύντροφό σας θα μπορούσαν να είναι σημάδι άγχους στη σχέση σας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Σημάδια άγχους σε μια σχέση

Η συναισθηματική ή ψυχολογική ένταση που μπορεί να νιώθετε εσείς ή ο σύντροφός σας λόγω διαφόρων παραγόντων μέσα στη σχέση σας είναι πώς μοιάζει το άγχος. Ο Raj λέει ότι μπορεί να προκύψει από συγκρούσεις, παρεξηγήσεις, ανεκπλήρωτες ανάγκες, εξωτερικές πιέσεις ή οποιαδήποτε άλλη πηγή που δημιουργεί ένταση και τεντώνει τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Εδώ είναι μερικά σημάδια:

1. Επαύξηση επιχειρημάτων

Οι συχνές διαφωνίες, ακόμη και για μικρά πράγματα, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου στρες. Όταν τα επίπεδα του άγχους αυξάνονται, η επικοινωνία μπορεί να γίνει τεταμένη, οδηγώντας σε συχνότερες συγκρούσεις, εξηγεί ο ειδικός.

2. Έλλειψη επικοινωνίας

Η δυσκολία έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων ή ανησυχιών μπορεί να υποδηλώνει άγχος. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας αποσύρεστε ή διστάζετε να το μοιραστείτε ανοιχτά και υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το άγχος επηρεάζει την ικανότητά σας να επικοινωνείτε αποτελεσματικά.

3. Συναισθηματική απόσταση

Μπορεί να είστε και οι δύο στο ίδιο δωμάτιο, αλλά αν απομακρυνθείτε συναισθηματικά, μπορεί να υποδηλώνει ότι το άγχος επηρεάζει τη σύνδεση. Η συναισθηματική οικειότητα μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε αισθήματα απόσπασης ή αίσθημα αποσύνδεσης μεταξύ τους.

4. Μειωμένη οικειότητα

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο σωματικής και συναισθηματικής οικειότητας μέσα σε μια σχέση. Μια μείωση της στοργής, της σεξουαλικής δραστηριότητας ή μια γενική έλλειψη εγγύτητας μπορεί να υποδηλώνει ένταση που σχετίζεται με το άγχος, λέει ο Raj.

5. Αυξημένο Κριτ ή Άμυνα

Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, μπορεί να γίνετε πιο επικριτικοί με τον σύντροφό σας ή να είστε αμυντικοί για τις πράξεις ή τις συμπεριφορές σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια εχθρική ή τεταμένη ατμόσφαιρα μέσα στη σχέση.

6. Έλλειψη υποστήριξης

Εάν δεν μπορείτε να παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη ή αισθάνεστε ότι δεν υποστηρίζεστε σε περιόδους στρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη ένταση. Το να νιώθετε μόνοι ή χωρίς υποστήριξη μπορεί να αυξήσει το συνολικό επίπεδο άγχους μέσα στη σχέση.

7. Αλλαγές στη συμπεριφορά ή στη διάθεση

Το άγχος είναι ένα ύπουλο πράγμα που μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη συμπεριφορά ή τη διάθεση. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνετε ευερέθιστοι, αποσυρμένοι ή να εμφανίσετε σημάδια άγχους ή κατάθλιψης. Όλα αυτά δείχνουν την επίδραση του στρες στην ευημερία και τη σχέση σας.

άγχος στη σχέση
Η αυτοφροντίδα δεν πρέπει να αγνοείται. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

8. Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Όταν το άγχος γίνεται πολύ, μπορεί να παραμελήσετε την αυτοφροντίδα. Η εστίαση αποκλειστικά σε θέματα σχέσεων ενώ παραμελεί την προσωπική ευημερία μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα άγχους, λέει ο ειδικός.

Δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε το άγχος στη σχέση σας. Ο σύντροφός σας θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί μαζί σας για τη διαχείριση του άγχους στη σχέση σας. Μπορεί να έχετε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε ή να κερδίσετε υποστήριξη από έμπιστους φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες ενώ αντιμετωπίζετε το άγχος της σχέσης. Μπορείτε επίσης να θέσετε όρια στις ευθύνες, τον προσωπικό χώρο και τις προσδοκίες. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ισορροπημένο και υγιέστερο δεσμό με τον σύντροφό σας. Και αν το άγχος στη σχέση σας γίνει μη διαχειρίσιμο, η επικοινωνία με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και των υποκείμενων ζητημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *