May 28, 2024

8 λάθη γυμναστικής που πρέπει να αποφύγετε μετά τα 40 για να ζήσετε περισσότερο

Καθώς μπαίνουμε στα 40 μας, η προτεραιότητα της φυσικής κατάστασης γίνεται όλο και πιο σημαντική για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας και μακροζωίας μας. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πρακτικές γυμναστικής σας σωστές. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας, ειδικά μετά από αυτή την ηλικία. Προκειμένου να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε αυτές τις παγίδες και να αποφύγετε λάθη φυσικής κατάστασης.

Σωματικά λάθη προς αποφυγή

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την τάση να αναρωτιούνται: “Πώς μπορεί μια γυναίκα να αποκτήσει φόρμα μετά τα 40;” Αν και είναι απαραίτητο να διατηρείτε ένα βασικό πρόγραμμα προπόνησης, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να κάνετε. Η Health Shots μίλησε με τον ειδικό στη γιόγκα των Ιμαλαΐων, Siddhaa Akshar, ιδρυτή του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Γιόγκα Akshar, για να μάθει ποια λάθη φυσικής κατάστασης μπορούν να βλάψουν την υγεία σας μετά τα 40.

Ο Akshar λέει, «Πολλοί άνθρωποι κάνουν συχνά λάθη όταν πρόκειται για το ταξίδι τους στη φυσική κατάσταση, ειδικά μετά τα 40. Αυτά τα λάθη όχι μόνο σας προκαλούν σωματική βλάβη, αλλά μειώνουν και τα οφέλη της άσκησης.

Εδώ είναι 8 λάθη γυμναστικής που πρέπει να αποφύγετε για μακροζωία:

1. Υπερπροπόνηση και αδιαφορία για ξεκούραση

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η υπερβολική προπόνηση χωρίς να δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Το να πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά και να παραμελείς τις ημέρες ανάπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, χρόνια κόπωση και σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στην ενσωμάτωση της ξεκούρασης και της αποκατάστασης στη ρουτίνα σας, επιτρέποντας στο σώμα σας να επισκευαστεί και να αναδομηθεί.

υπερκόπωση
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο τραυματισμού. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

2. Παραμέληση της προπόνησης δύναμης

Καθώς μεγαλώνουμε, η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσικά, οδηγώντας σε μειωμένη δύναμη και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε καρδιαγγειακές ασκήσεις και να αγνοείς την προπόνηση δύναμης μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα. Ενσωματώστε ασκήσεις αντίστασης στη ρουτίνα σας για να χτίσετε και να διατηρήσετε μυϊκή μάζα, να βελτιώσετε την οστική πυκνότητα και να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία των αρθρώσεων.

3. Έλλειψη εργασιακής ευελιξίας και κινητικότητας

Με τον καιρό και τη φθορά, οι μύες και οι αρθρώσεις μας τείνουν να σκληραίνουν. Επιπλέον, η παραμέληση των ασκήσεων ευελιξίας και κινητικότητας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο εύρος κίνησης, ακαμψία και αυξημένη πιθανότητα μυϊκής ανισορροπίας. Για να το αποφύγετε, συμπεριλάβετε δραστηριότητες όπως γιόγκα, πιλάτες ή τακτικές διατάσεις για να βελτιώσετε την ευλυγισία, να βελτιώσετε την κινητικότητα των αρθρώσεων και να αποτρέψετε τραυματισμούς που σχετίζονται με σφιγμένους μύες.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

4. Παραλείψτε την προθέρμανση και την ψύξη

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να πηδήξετε κατευθείαν στην προπόνησή σας, η παράλειψη ασκήσεων προθέρμανσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι ψυχροί μύες είναι πιο επιρρεπείς σε καταπονήσεις και διαστρέμματα. Ομοίως, η παραμέληση της σωστής ψύξης μετά την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό πόνο και δυσκαμψία. Ανακουφίστε λοιπόν από τη δυσκαμψία στους μύες και τις αρθρώσεις σας, εάν θέλετε όχι μόνο να αποκομίσετε τα οφέλη μιας καλής προπόνησης, αλλά και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τυχόν τραυματισμούς που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση. Αφιερώστε λίγα λεπτά σε προθέρμανση και δροσισμό για να προετοιμάσετε το σώμα σας και να διευκολύνετε την ανάρρωση.

άσκηση για να χάσετε βάρος
Ποτέ μην παραλείπετε τις συνεδρίες προθέρμανσης και ψύξης. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

5. Ασκήσεις υψηλού αντίκτυπου χωρίς σωστή μορφή

Η ενασχόληση με ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης, όπως το τρέξιμο ή το άλμα χωρίς να δίνετε προσοχή στη σωστή φόρμα, μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε τραυματισμούς όπως διαστρέμματα ή διατάσεις. Είναι σημαντικό να μάθετε τις σωστές τεχνικές, να χρησιμοποιείτε κατάλληλα υποδήματα και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση για να αποφύγετε το περιττό άγχος στο σώμα σας.

Διαβάστε επίσης: 6 κοινά προβλήματα υγείας για γυναίκες άνω των 40 ετών

6. Αγνοώντας τη σημασία της καλής διατροφής

Ανεξάρτητα από την ηλικία, η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο μεταβολισμός του σώματος τείνει να επιβραδύνει, εξ ου και η σημασία της εύνοιας μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποφύγετε τις ασυνήθιστες δίαιτες και την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, επεξεργασμένων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών καθώς μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, στις φλεγμονές και στις χρόνιες ασθένειες. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι και σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

7. Αγνοήστε τη σημασία της καρδιαγγειακής άσκησης

Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και πνευμόνων, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υπέρταση. Το να μην συμπεριλαμβάνετε τακτικές αερόβιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι ή το ποδήλατο στη ρουτίνα γυμναστικής σας μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία.

καρδιαγγειακή άσκηση
Τα οφέλη της καρδιο προπόνησης για την υγεία σας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

8. Δεν ακούτε το σώμα σας

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικό όσο κάποτε. Το να αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να περπατήσετε μέσα στον πόνο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Είναι απαραίτητο να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε ανάλογα την ένταση και τη ρουτίνα της προπόνησής σας. Εάν κάτι δεν πάει καλά ή προκαλεί ενόχληση, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμό.

Να πάρει μαζί

Η διατήρηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη φυσικής κατάστασης και ακολουθώντας μια ισορροπημένη προσέγγιση στην άσκηση, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας, να προωθήσετε τη μακροζωία και να απολαύσετε καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνετε. Θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *