April 25, 2024

7 συνήθειες που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η καταπολέμηση της χαμηλής αυτοεκτίμησης δεν οφείλεται σε έναν μόνο λόγο. Υπάρχουν διάφορες συνήθειες και περιστατικά στη ζωή που μπορούν να μειώσουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας στη ζωή. Αν ενδώσουμε σε αυτή τη συνήθεια να σας επικρίνουμε αρνητικά, έρχεται μια μέρα που πέφτουμε σε ένα κύμα συνεχούς αρνητικής σκέψης. Βλάπτει την παραγωγικότητα στην εργασία, τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους και τέλος βλάπτει βάναυσα την ψυχική μας υγεία. Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο γεμάτο με συνεχή ανταγωνισμό και σύγκριση, ξεχνάμε ότι το ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό και ότι ο μόνος ανταγωνισμός είναι αυτός που έχουμε καθημερινά με τον εαυτό μας. Η ζωή προσπαθεί να είναι άδικη, αλλά εν μέσω οποιασδήποτε κρίσης, η θετική αυτοεκτίμηση μπορεί να μας κάνει να προχωράμε με αισιοδοξία.

Η Health Shots απευθύνθηκε στον Δρ. Jyoti Kapoor, Ιδρυτή-Διευθυντή και Επικεφαλής Ψυχίατρο, Manasthali, για να κατανοήσει τις συνήθειες που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αυτές οι συνήθειες ευθύνονται για τη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα άθροισμα ορισμένων συνηθειών που πρέπει να έχουμε διαμορφώσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Εδώ είναι μερικές από τις συνήθειες που οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τις αλλάξουμε.

χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αυτές οι συνήθειες θα μπορούσαν να σας κάνουν να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κατακτήστε τα και δημιουργήστε μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας! Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

1. Αρνητική αυτοσυζήτηση

“Η εμπλοκή σε επίμονη αυτοκριτική, αρνητική αυτοκριτική και παραμονή εστιασμένη σε προσωπικά ελαττώματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση. Η συνήθης επίπληξη του εαυτού διαβρώνει την αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί αισθήματα ανεπάρκειας”, εξηγεί ο ειδικός. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξτε τη συνήθεια της θετικής αυτοομιλίας και της επίγνωσης του τι λέμε στον εαυτό μας, καθώς αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας υγιούς εικόνας του εαυτού μας.

2. Τελειομανία

Ο καθορισμός απίστευτα υψηλών προτύπων και η συνεχής προσπάθεια για την τελειότητα μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση. Οι τελειομανείς τείνουν να κάνουν υπερβολικά αυτοκριτική και μπορεί να αισθάνονται ανεπαρκείς όταν αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις δικές τους μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

3. Σταθερή σύγκριση

Η συνεχής σύγκριση του εαυτού σας με άλλους, ειδικά όσον αφορά τα επιτεύγματα, την εμφάνιση και την κοινωνική θέση, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Να θυμάστε ότι ο καθένας έχει το δικό του ταξίδι και το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους είναι μια άδικη και αντιπαραγωγική συνήθεια.

4. Αρνητική εικόνα σώματος

«Η ανάπτυξη μιας ανθυγιεινής σχέσης με το σώμα σας, η εμμονή με τα αντιληπτά ελαττώματα και η συνεχής αυτοκριτική μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση. Αυτή η συνήθεια μπορεί να τροφοδοτηθεί από τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και τις αναπαραστάσεις που καλύπτουν τα μέσα ενημέρωσης της ιδέας το «ιδανικό σώμα», που οδηγεί σε σωματική δυσαρέσκεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής σας μπορεί να βοηθήσει τη συναισθηματική σας υγεία. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

5. Αποφυγή προκλήσεων

Σύμφωνα με τον ειδικό, η αποφυγή προκλήσεων ή νέων εμπειριών από φόβο αποτυχίας μπορεί να περιορίσει την προσωπική ανάπτυξη και να ενισχύσει τα συναισθήματα ανικανότητας. Αυτή η συνήθεια σας εμποδίζει να συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές σας δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αυτοεκτίμησης.

Διαβάστε επίσης: 5 συμβουλές για να ξεπεράσετε την ανασφάλεια και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση

6. Να ζητάς πάρα πολύ συγγνώμη

Η συνεχής συγγνώμη για δευτερεύοντα πράγματα ή η ανάληψη ευθύνης για καταστάσεις πέρα ​​από τον έλεγχό σας μπορεί να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή σας. Αυτή η συνήθεια υποδηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε βάρος για τους άλλους.

7. Παραμέληση της αυτοφροντίδας

«Η συνεχής παραμέληση δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η χαλάρωση, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας ευεξία. Αυτή η παραμέληση μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και πτώση της αυτοεκτίμησης», εξηγεί ο ειδικός. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε είναι στον εαυτό σας, γιατί σας πληρώνει περισσότερο από όσο είχατε ποτέ φανταστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *