Η πανδημία Covid-19 έχει αναδιαμορφώσει το εργασιακό μας τοπίο, οδηγώντας στην ευρεία υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας. Παρόλο που προσφέρει οφέλη όπως ευελιξία και μειωμένα ταξίδια, η εξ αποστάσεως εργασία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η επίδρασή του στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Εδώ, θα εξετάσουμε τις παρενέργειες της ψυχικής υγείας της εργασίας από το σπίτι.
Οι παρενέργειες της εργασίας από το σπίτι
Ακολουθούν 6 πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της εργασίας από το σπίτι στην ψυχική σας υγεία:
1. Απομόνωση και μοναξιά
Η απομακρυσμένη εργασία συχνά περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι ή σε άλλα απομονωμένα περιβάλλοντα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς. Η έλλειψη προσωπικών αλληλεπιδράσεων και κοινωνικών συνδέσεων στα παραδοσιακά γραφεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική για τους ανθρώπους που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα συνεργασίας. Οι μεγάλες περίοδοι απομόνωσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και μειωμένης εργασιακής ικανοποίησης.

2. Θολά σύνορα
Ένα από τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας είναι η ευελιξία που προσφέρει. Ωστόσο, αυτή η ευελιξία μπορεί επίσης να θολώσει τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Χωρίς σαφή διαχωρισμό, οι εργαζόμενοι μπορεί να δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από την εργασία, οδηγώντας σε περισσότερες ώρες εργασίας και αυξημένο άγχος. Η έλλειψη διακριτών ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να διαταράξει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να συμβάλει στην εξουθένωση και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική ευεξία.
Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για τη διαχείριση της καλής διατροφής ενώ εργάζεστε από το σπίτι
3. Μειωμένη κοινωνική υποστήριξη
Σε παραδοσιακά περιβάλλοντα γραφείου, οι εργαζόμενοι συχνά επωφελούνται από τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης που παρέχουν μια αίσθηση κοινότητας, συντροφικότητας και ευκαιρίες για άτυπες αλληλεπιδράσεις. Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να περιορίσει αυτές τις κοινωνικές συνδέσεις, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να αναζητήσουν και να λάβουν συναισθηματική υποστήριξη από τους συναδέλφους τους. Αυτή η μείωση της κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να μειώσει τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση και να επιδεινώσει τα συναισθήματα απομόνωσης και άγχους.
4. Έλλειψη δομής και κινήτρων
Η απομακρυσμένη εργασία απαιτεί υψηλότερο βαθμό αυτοπειθαρχίας και αυτοκινητοποίησης. Χωρίς την εξωτερική δομή που παρέχεται από έναν φυσικό χώρο εργασίας και πρόσωπο με πρόσωπο επίβλεψη, ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ρουτίνες, να θέσουν στόχους και να διατηρήσουν την παραγωγικότητα. Η έλλειψη τακτικής ανατροφοδότησης και αναγνώρισης μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα κινήτρων, οδηγώντας σε αισθήματα αποδυνάμωσης και μειωμένη εργασιακή ικανοποίηση.

5. Προκλήσεις επικοινωνίας και συνεργασίας
Η απομακρυσμένη εργασία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εργαλεία και πλατφόρμες εικονικής επικοινωνίας, τα οποία δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά όσο οι πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις. Οι παρεξηγήσεις, οι παρερμηνείες και η έλλειψη μη λεκτικών ενδείξεων μπορεί να εμποδίσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία, οδηγώντας σε απογοήτευση και αυξημένα επίπεδα άγχους. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση αποσύνδεσης και να εμποδίσουν την ομαδική εργασία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευημερία των εργαζομένων.
6. Technostress και ψηφιακή κόπωση
Η αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία για απομακρυσμένη εργασία μπορεί να συμβάλει στο τεχνολογικό άγχος και στην ψηφιακή κόπωση. Η συνεχής έκθεση σε οθόνες, η βιντεοδιάσκεψη και η συνεχής ροή ψηφιακών ειδοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και μειωμένης συγκέντρωσης. Η αδυναμία αποσύνδεσης από την τεχνολογία που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να εμποδίσει τη χαλάρωση και την ανάκαμψη, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Συμβουλές για την υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας στην εξ αποστάσεως εργασία
- Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα και διατηρήστε σαφή όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής
- Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές συνδέσεις μέσω εικονικών καναλιών ή πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεων με συναδέλφους
- Ορίστε έναν ειδικό χώρο εργασίας για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση και να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς
- Ασχοληθείτε με πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης όπως άσκηση, επίγνωση και διαλείμματα οθόνης
- Εξερευνήστε εικονικά δίκτυα υποστήριξης για συνδέσεις και κοινές εμπειρίες, όπως διαδικτυακές κοινότητες ή επαγγελματικές ομάδες.
Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές όταν παρατηρείτε ότι η ψυχική σας υγεία επιδεινώνεται ενώ εργάζεστε από το σπίτι!