May 19, 2024

5 οφέλη της αεροβικής στο νερό ως ρουτίνα γυμναστικής

Μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσετε με τη ρουτίνα της προπόνησής σας στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη. Τι θα γινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι αντί να το ιδρώνετε σε ένα γεμάτο γυμναστήριο, μπορείτε να βρεθείτε να επιπλέετε σε μια πισίνα ενώ καίτε θερμίδες. Ακούγεται αρκετά μαγικό, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, αυτό ακριβώς είναι η αεροβική στο νερό: μια απολαυστική εμπειρία άσκησης στην πισίνα που συνδυάζει τη χαρά του παιχνιδιού στο νερό με μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα. Αλλά οι ασκήσεις στο νερό δεν αφορούν μόνο διασκέδαση και παιχνίδια. Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης που προσφέρει μια σοβαρή γροθιά φυσικής κατάστασης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα οφέλη της αεροβικής στο νερό.

Στον κόσμο της γυμναστικής, η αεροβική στο νερό έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Αυτή η άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης συνδυάζει την αντίσταση και την άνωση του νερού για να προσφέρει μια αναζωογονητική και αποτελεσματική προπόνηση. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι η αεροβική στο νερό προορίζεται μόνο για ηλικιωμένους. Είτε είστε έμπειρος αθλητής είτε κάποιος που αναζητά μια ήπια ρουτίνα άσκησης, η αεροβική στο νερό προσφέρει μια σειρά από οφέλη για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

αεροβική στο νερό
Μπορεί να θέλετε να εγκαταλείψετε το γυμναστήριο για να δοκιμάσετε αεροβική στο νερό αυτό το καλοκαίρι! Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι είναι το aqua aerobics;

Η αεροβική στο νερό, γνωστή και ως αερόβια στο νερό ή γυμναστική στο νερό, είναι μια μορφή άσκησης που εκτελείται στο νερό, συνήθως σε πισίνα. Συνδυάζει καρδιαγγειακές δραστηριότητες, προπόνηση ενδυνάμωσης και ασκήσεις ευελιξίας για να παρέχει μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Οι συμμετέχοντες συνήθως συμμετέχουν σε ένα μάθημα αεροβικής στο νερό όπου στέκονται σε νερό μέχρι τη μέση ή ακόμα πιο βαθιά και οι εκπαιδευτές τους καθοδηγούν σε διάφορες ασκήσεις στον ρυθμό της μουσικής υψηλής ενέργειας.

Οι ασκήσεις που εμπλέκονται στην αερόβια στο νερό μπορεί να ποικίλλουν. Αλλά συνήθως περιλαμβάνουν κινήσεις όπως περπάτημα ή τζόκινγκ μέσα στο νερό, γρύλοι με άλματα, κλωτσιές ποδιών, μπούκλες χεριών και ασκήσεις πυρήνα. Επιπλέον, εξοπλισμός όπως αλτήρες αφρού, νουντλς πισίνας και ζώνες αντοχής στο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν αντίσταση και να εντείνουν την προπόνηση.

Τα οφέλη για την υγεία της αεροβικής στο νερό

1. Αυξημένη αντίσταση

Η αντίσταση στο νερό παρέχει μια φυσική μορφή προπόνησης με αντίσταση, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση μυών χωρίς την ανάγκη για μεγάλα βάρη. Όταν κινείστε μέσα στο νερό, οι μύες σας δουλεύουν πιο σκληρά, κάτι που βελτιώνει τόσο τη δύναμή σας όσο και την αντοχή σας. Η αντίσταση βοηθά επίσης στη βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας εμπλέκοντας μεγάλες μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα μια αποτελεσματική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research έδειξε ότι οι ασκήσεις αεροβικής στο νερό με χρήση εξοπλισμού αντίστασης αύξησαν τη μυϊκή δύναμη και δύναμη σε νεαρές γυναίκες.

χτίστε μυς με αερόβια στο νερό
Η αερόβια στο νερό δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην αύξηση των μυών! Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

2. Χαμηλή πρόσκρουση στις αρθρώσεις

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της αεροβικής στο νερό είναι η φύση του χαμηλού αντίκτυπου. Η άνωση του νερού μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις σας, καθιστώντας το ιδανική άσκηση για άτομα με αρθρίτιδα, πόνο στις αρθρώσεις ή για όσους αναρρώνουν από τραυματισμό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Physical Medicine and Rehabilitation συνέκρινε τα αποτελέσματα των ασκήσεων στη γη και στο νερό στη μείωση του πόνου και τη σωματική λειτουργία σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση στο νερό μείωσε σημαντικά τον πόνο και βελτίωσε τη σωματική λειτουργία. Η αεροβική στο νερό σάς επιτρέπει να κάνετε μια προκλητική προπόνηση χωρίς να βάζετε το σώμα σας υπό αδικαιολόγητο άγχος.

Διαβάστε επίσης: Έχετε οστεοαρθρίτιδα; Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο γόνατο

3. Βελτιωμένη ευελιξία και εύρος κίνησης

Η άνωση του νερού υποστηρίζει το σώμα σας, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η αεροβική στο νερό βοηθά στην αύξηση της ευελιξίας και του εύρους κίνησης, προάγοντας καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Η τακτική συμμετοχή στην αερόμπικ στο νερό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ευελιξίας, καθιστώντας ευκολότερη την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων με ευκολία.

4. Μειωμένη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Sports Medicine, η αερόβια στο νερό βελτίωσε την καρδιαγγειακή ικανότητα και μείωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση. Η αεροβική στο νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία χωρίς να ασκείτε αδικαιολόγητη πίεση στην καρδιά. Η άνωση του νερού βοηθά στη διατήρηση της βέλτιστης κυκλοφορίας του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών υψηλής πρόσκρουσης που σχετίζονται με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το άλμα. Οι ρυθμικές κινήσεις που εμπλέκονται στην αερόβια στο νερό ενισχύουν την καρδιά, βελτιώνουν την κυκλοφορία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

αερόμπικ στο νερό και υγεία της καρδιάς
Η αεροβική στο νερό θα κρατήσει επίσης την καρδιά σας υγιή! Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

5. Βελτιωμένη ισορροπία και συντονισμός

Η αεροβική στο νερό προκαλεί την ισορροπία και τον συντονισμό σας λόγω της αντίστασης που παρέχει το νερό. Η ανάγκη να σταθεροποιηθείτε ενάντια στο κινούμενο νερό εμπλέκει τους μύες του πυρήνα, προάγοντας καλύτερη ισορροπία και έλεγχο του σώματος. Αυτά τα οφέλη εκτείνονται πέρα ​​από την πισίνα και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πτώσεων και στη βελτίωση της απόδοσης σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Βουτήξτε στην πισίνα, απολαύστε την αντίσταση του νερού και ζήστε τα υπέροχα οφέλη που έχει να προσφέρει η αεροβική στο νερό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *