April 25, 2024

Τζόκινγκ εναντίον τρεξίματος: Τι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους δεν είναι ακριβώς μια βόλτα στο πάρκο – χρειάζεται πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να χάσεις τα περιττά κιλά! Αλλά το μεγαλύτερο δίλημμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο ταξίδι σας για την απώλεια βάρους είναι η επιλογή της σωστής άσκησης, ειδικά αν το να πάτε στο γυμναστήριο δεν είναι το φλιτζάνι του τσαγιού σας. Εάν είστε από αυτούς που περιφρονούν το γυμναστήριο, υπάρχουν πολλές άλλες ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν. Παράδειγμα: τρέξιμο και τζόκινγκ. Αυτές είναι λοιπόν καταπληκτικές ασκήσεις, αλλά ποια είναι καλύτερη για εσάς για να χάσετε βάρος – τρέξιμο ή τζόκινγκ;

Η Health Shots επικοινώνησε με τη Sonia Bakshi, ειδικό στο fitness και ιδρύτρια του DtF, για να μάθει αν το τρέξιμο είναι καλύτερο για απώλεια βάρους ή για τζόκινγκ!

Τρέξιμο εναντίον Τζόκινγκ

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τις διαφορές μεταξύ τρεξίματος και τζόκινγκ; Πιθανότατα θα σκεφτόσασταν το τζόκινγκ ως αργό τρέξιμο – κάτι που, σε κάποιο βαθμό, είναι αλήθεια.

Διαβάστε επίσης: Αν σας αρέσει να τρέχετε, βάλτε τη φόρμα σας σε καλό δρόμο με αυτές τις 5 συμβουλές

Ο Bakshi λέει ότι η κύρια διαφορά μεταξύ τρεξίματος και τζόκινγκ είναι η ένταση. Το τρέξιμο είναι πιο γρήγορο και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες. Απαιτεί επίσης υψηλότερο επίπεδο γενικής φυσικής κατάστασης. Το τζόκινγκ, από την άλλη, δεν απαιτεί από εσάς να επιβαρύνετε πάρα πολύ το σώμα καθώς παίρνει πολύ πιο αργό και σταθερό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει για μεγαλύτερες περιόδους. Είναι επίσης κατάλληλο για άτομα όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης, προσθέτει ο ειδικός.

τζόκινγκ εναντίον τρεξίματος
Μάθετε πώς να χάσετε βάρος με τρέξιμο και τζόκινγκ. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστούν ενώ τρέχουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπέρβαση ή το τρέξιμο χωρίς τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε αχίλλειο τενοντίτιδα, πελματιαία απονευρωσίτιδα, νάρθηκες κνήμης, κατάγματα από στρες και πολλούς άλλους τέτοιους τραυματισμούς. Το τζόκινγκ, από την άλλη, δεν οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Τρέξιμο εναντίον τζόκινγκ: για να χάσετε βάρος

Αν και η κύρια διαφορά μεταξύ τρεξίματος και τζόκινγκ είναι η ένταση, ο ειδικός λέει ότι και τα δύο είναι μια καλή επιλογή για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Metabolic Syndrome and Related Disorders διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά. Το τζόκινγκ, παρόμοιο με το τρέξιμο, είναι μια αερόβια άσκηση που βοηθά στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να συμβάλει σε ένα έλλειμμα θερμίδων. Μια ώρα τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει να κάψετε περίπου 300-500 θερμίδες.

«Η επιλογή του τρεξίματος ή του τζόκινγκ δεν θα επηρεάσει πραγματικά το βάρος που χάνετε, επειδή ο χρόνος τρεξίματός σας θα είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο τρεξίματός σας», προσθέτει ο ειδικός φυσικής κατάστασης.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Σύμφωνα με τον Bakshi, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου εάν αρχίσετε να τρέχετε ή να κάνετε τζόκινγκ για να χάσετε βάρος:

1. Ξεκινήστε με αργό ρυθμό, μετά μεταβείτε στο τζόκινγκ και μπορείτε να μεταβείτε στο τρέξιμο σε μερικούς μήνες.
2. Μην το παρακάνετε. Πάρτε ημέρες ανάπαυσης κάθε εβδομάδα για να επιτρέψετε στο σώμα σας να επουλωθεί, ειδικά αν πονάτε.
3. Επιλέξτε μια πιο απαλή επιφάνεια, είτε θέλετε να τρέξετε είτε να κάνετε τζόκινγκ, και αποφύγετε το τρέξιμο στο δρόμο.
4. Μην γέρνετε το κεφάλι σας προς τα κάτω και μην γέρνετε τους ώμους σας ενώ τρέχετε ή κάνετε τζόκινγκ.
5. Διατηρήστε καλή στάση και δεσμεύστε τον πυρήνα σας ενώ κάνετε τζόκινγκ ή τρέχετε. Διευρύνετε το στήθος σας και κρατήστε το ανασηκωμένο καθώς τραβάτε τον ώμο σας προς τα κάτω και προς τα πίσω.
6. Κρατήστε τα χέρια σας χαλαρά και χρησιμοποιήστε μια χαλαρή κίνηση του χεριού.
7. Αποφύγετε να χτυπάτε το έδαφος με τη φτέρνα σας, καθώς αυτό μπορεί να επιβραδύνει το πόδι σας και να πιέσει τα γόνατά σας.
8. Κάντε ασκήσεις προθέρμανσης και διατάσεις πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ή το τρέξιμο.
9. Πίνετε πολλά υγρά και έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό στο σώμα σας. Θα πρέπει να πίνετε νερό πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
10. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν το τζόκινγκ ή το τρέξιμο είναι καλή ιδέα για εσάς, ειδικά εάν είστε υπέρβαροι, έχετε τραυματισμούς ή είστε άνω των 40 ετών.

Διαβάστε επίσης: Πώς να χάσετε λίπος, αλλά όχι ενέργεια στο ταξίδι απώλειας βάρους

άσκηση απώλειας βάρους
Γνωρίστε την καλύτερη άσκηση που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην απώλεια βάρους

Αν πιστεύετε ότι η απώλεια βάρους είναι δυνατή μόνο με γυμναστική για μια ώρα και τρώγοντας πρόχειρο φαγητό, κάνετε λάθος! Όχι μόνο είναι απαραίτητο να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά πρέπει επίσης να προσθέσετε διαφορετικές μορφές προπόνησης όπως προπόνηση με βάρη, πιλάτες ή κολύμπι για να χάσετε βάρος και να τονωθείτε πιο γρήγορα, λέει ο Bakshi.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να ενσωματώσετε διαφορετικές ασκήσεις στην προπόνησή σας και να τρώτε υγιεινά για να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Επίσης, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία γυμναστή και έναν γιατρό για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *