April 25, 2024

Τα οφέλη των σπόρων kalonji που πρέπει να γνωρίζετε

Είναι αυτονόητο ότι η ινδική κουζίνα είναι γεμάτη δώρα από τη φύση που μπορούν να σας γιατρέψουν σχεδόν από τα πάντα. Για χιλιάδες χρόνια, γενιές έχουν κοιτάξει σε αυτές τις βοτανικές δυνάμεις για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της ευεξίας και της αναζωογόνησης. Ένα τέτοιο μπαχαρικό που κάνει θαύματα για την υγεία σας είναι ο Μαύρος Σπόρος ή το Καλόντζι. Από την καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων μέχρι την καταπολέμηση του θυρεοειδούς, οι μαύροι σπόροι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Γνωστό και ως σπόροι Nigella, το Kalonji όχι μόνο προσθέτει ένα υπέροχο άρωμα στα πιάτα, αλλά προσθέτει και λίγη γεύση σε αυτά. Φορτωμένο με τα οφέλη πολλαπλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, φυτικών ινών, αμινοξέων, πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και άλλων που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνολικής υγείας σας υπό έλεγχο.

Η διατροφολόγος Leema Mahajan πρόσφατα μπήκε στον λογαριασμό της στο Instagram για να μοιραστεί τα πολλά οφέλη του kalonji ή του μαύρου σπόρου που πολλοί άνθρωποι αγνοούν.

σπόροι kalonji
Οφέλη για την υγεία των σπόρων kalonji. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Οφέλη για την υγεία του kalonji ή του μαύρου σπόρου

Για το μέγεθός τους, οι μαύροι σπόροι είναι μια θρεπτική δύναμη που προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ο Mahajan λέει ότι ο μαύρος σπόρος ή η Nigella Satvia έχει μελετηθεί ευρέως για τα διάφορα οφέλη για την υγεία που πιστεύεται ότι θεραπεύουν τα πάντα εκτός από τον θάνατο. Εδώ είναι μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία του kalonji ή των μαύρων σπόρων για τα οποία πρέπει να γνωρίζετε:

1. Καλόντζι για δερματικά προβλήματα

Έχετε προβλήματα με το δέρμα των μουσώνων; Έχετε ψωρίαση ή ακμή; Αποδεικνύεται ότι το kalonji ή οι μαύροι σπόροι μπορούν να σας βοηθήσουν με τα συμπτώματα. Ο Mahajan λέει ότι περιέχει αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτά τα δερματικά προβλήματα. Πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια σε αυτά τα δερματικά προβλήματα. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, της κοινής ακμής, ακόμη και στη μείωση των βλαβών της λεύκης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του Kalonji έχει θετικά αποτελέσματα στα δερματικά προβλήματα.

2. Καλόντζι για απώλεια βάρους

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να αλλάζετε τη διατροφή σας και να ασκείτε καθημερινά. Είναι λοιπόν φυσικό να προσθέτετε υγιεινές τροφές στη διατροφή σας και το kalonji μπορεί να είναι ένα από αυτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαύροι σπόροι περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dovepress αποκάλυψε ότι τα ενεργά συστατικά του Kalonji μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αυτό το κάνει μειώνοντας το σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ.

3. Kalonji για θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που παράγει και απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στη διαχείριση του μεταβολισμού. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Ο Mahajan γράφει ότι η συμπερίληψη του kalonji στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον θυρεοειδή σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση μαύρων σπόρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της TSH και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

4. Καλόντζι για χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιακά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο κ.λπ. Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και η προσθήκη του Kalonji στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει. Ο Mahajan συνιστά να συμπεριλάβετε το kalonji στη διατροφή σας γιατί θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την LDL (κακή) χοληστερόλη και την HDL (καλή) χοληστερόλη σας.

5. Καλόντζι για το σάκχαρο στο αίμα

Είναι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας εκτός λειτουργίας; Λοιπόν, ο διατροφολόγος λέει ότι το Kalonji μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχό τους. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmaceutical Research διαπίστωσε ότι η προσθήκη σπόρων Sativa στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας.

kalonji για το σάκχαρο του αίματος
Το Kalonji ή οι μαύροι σπόροι μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

6. Καλόντζι για γαστρικά προβλήματα

Εάν υποφέρετε από γαστρικά προβλήματα, οι μαύροι σπόροι μπορούν να σας βοηθήσουν. Αποδεικνύεται ότι περιέχει ιδιότητες που αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία βοηθά να απαλλαγούμε από γαστρικά προβλήματα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το kalonji για την υγεία;

Τώρα που γνωρίζουμε τα οφέλη των μαύρων σπόρων, ας δούμε πώς να τους χρησιμοποιήσουμε. Ο διατροφολόγος μοιράστηκε μερικούς τρόπους για να συμπεριλάβετε τον μαύρο σπόρο στη διατροφή σας:

  • Πάρτε 2 γραμμάρια kalonji καθημερινά. Καβουρδίστε τους μισούς από αυτούς τους σπόρους, τους αλέστε και τους βυθίστε σε χλιαρό νερό.
  • Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα μείγμα μπαχαρικών. Πάρτε σπόρους kalonji, σπόρους κύμινου, σπόρους κόλιανδρου και σπόρους μάραθου και ψήστε τα στεγνά. Κάντε μια λεπτή σκόνη. Τώρα προσθέστε λίγη σκόνη κουρκουμά και φυλάξτε την σε ένα αεροστεγές δοχείο.
  • Οι σπόροι Kalonji μπορούν επίσης να προστεθούν σε κάρυ, σάλτσες, ρύζι και chapatis.

Αν και οι σπόροι Kalonji θεωρούνται ασφαλείς στη χρήση, θα πρέπει πάντα να ρωτάτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενέχονται. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε σε περίπτωση που παρατηρήσετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *