April 25, 2024

Σπιτική θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών: λευκό ξύδι εναντίον μηλόξιδου

Είναι ο μουσώνας και ξέρουμε ότι τα μανιτάρια αγαπούν την υγρασία! Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε. Ακόμα και τα νύχια σου δεν γλιτώνουν. Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε ότι οι μυκητιάσεις πιστεύεται ότι είναι η αιτία του 50% των διαταραχών των νυχιών σε άτομα που έχουν επισκεφτεί δερματολόγους. Επίσης, περνώντας από διαδικτυακή έρευνα όπως τι σκοτώνει γρήγορα τους μύκητες των νυχιών, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών. Το μούσκεμα των ποδιών σε ξύδι είναι ένα, αλλά οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν τι να χρησιμοποιήσουν – λευκό ξύδι ή μηλόξυδο για τους μύκητες των νυχιών!

Για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε, η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ Vaishali Lokhande, Internal Medicine Consultant, Apollo Hospitals, Navi Mumbai.

μύκητας νυχιών
Ο μύκητας των νυχιών είναι αρκετά συχνός. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι ο μύκητας των νυχιών;

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών ονομάζεται τεχνικά ονυχομυκητίαση και είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τα νύχια, λέει ο Δρ Lokhande. Διάφοροι τύποι μυκήτων όπως τα δερματόφυτα, οι ζυμομύκητες και οι μούχλες προκαλούν αυτή τη μόλυνση. Δεν είναι όμορφο γιατί συνήθως ξεκινά από την άκρη ή τη βάση του νυχιού και σταδιακά εξαπλώνεται, με αποτέλεσμα να πήζει, να αποχρωματίζεται, να είναι εύθραυστο και μερικές φορές μια άσχημη μυρωδιά.

Αιτίες του μύκητα των νυχιών

Η πιο προφανής αιτία είναι η κακή υγιεινή. Εάν δεν διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά, φοράτε βρώμικες ή ιδρωμένες κάλτσες και χρησιμοποιείτε βρώμικα παπούτσια, όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον για ανάπτυξη μυκήτων. Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ας τα ελέγξουμε!

1. Υπερανάπτυξη μυκήτων

Οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, όπως δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια και ντους. Το περπάτημα ξυπόλητος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυκητιασικής λοίμωξης, λέει ο Δρ Lokhande.

2. Κατεστραμμένα νύχια

Τραυματισμοί ή τραύματα στα νύχια, όπως ρωγμές ή διαχωρισμός από το κρεβάτι του νυχιού, μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο μύκητα και να προκαλέσουν μόλυνση.

3. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, το HIV/AIDS και οι διαταραχές ανοσοανεπάρκειας μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε μυκητιάσεις

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

Διαβάστε επίσης: Διαβήτης και μυκητιάσεις: Ανακαλύψτε τον σύνδεσμο

Λευκό ξύδι ως θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών

Το λευκό ξύδι έχει συχνά προταθεί ως σπιτική θεραπεία για να βοηθήσει στη διαχείριση του μύκητα των νυχιών λόγω των όξινων ιδιοτήτων του. Μπορούν να δημιουργήσουν ένα δυσμενές περιβάλλον για μύκητες.

μύκητας νυχιών
Το λευκό ξύδι ή το μηλόξυδο μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τους μύκητες των νυχιών. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:
• Ανακατέψτε ίσα μέρη λευκό ξύδι και χλιαρό νερό σε μια λεκάνη.
• Μουλιάστε τα προσβεβλημένα πόδια στο διάλυμα για 15 έως 20 λεπτά.
• Μετά το μούλιασμα, στεγνώστε τα πόδια σας σωστά, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών σας.

Ο ειδικός προτείνει να το κάνετε αυτό μία ή δύο φορές την ημέρα για αρκετές εβδομάδες ή μέχρι να φανεί βελτίωση.

Μηλόξυδο για τους μύκητες των νυχιών

Το μηλόξυδο είναι ένα άλλο δημοφιλές σπιτικό φάρμακο για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών. Όπως και το λευκό ξύδι, πιστεύεται ότι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:
• Πάρτε λίγο μηλόξυδο και αραιώστε το με ίση ποσότητα χλιαρού νερού.
• Μουλιάστε τα προσβεβλημένα πόδια σε αυτό για 15 έως 20 λεπτά.
• Στεγνώστε καλά τα πόδια σας.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μία ή δύο φορές την ημέρα για αρκετές εβδομάδες.

Λευκό ξύδι ή μηλόξυδο για να σκοτώσει τους μύκητες των νυχιών

Το λευκό ξύδι και το μηλόξυδο έχουν προταθεί ως σπιτικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών, αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν την υπεροχή του ενός έναντι του άλλου, λέει ο ειδικός. Η όξινη φύση και των δύο ξυδιών θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τους μύκητες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν προσωπικές προτιμήσεις ή ανέκδοτες εμπειρίες με έναν τύπο ξιδιού έναντι ενός άλλου, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί να μην λειτουργούν για όλους. Ο ειδικός λέει ότι το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία, αλλά δεν είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία από μόνο του.

Τρόποι αντιμετώπισης του μύκητα των νυχιών

Αντιμυκητιακές κρέμες, αλοιφές ή βερνίκια νυχιών χωρίς συνταγή γιατρού που περιέχουν συστατικά όπως η κλοτριμαζόλη, η τερβιναφίνη ή η κυκλοπιρόξ είναι άμεσα διαθέσιμα. Μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στα προσβεβλημένα νύχια. Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών:

1. Αντιμυκητιακά φάρμακα από το στόμα

Για πιο σοβαρούς ή διαδεδομένους μύκητες των νυχιών, μπορεί να συνταγογραφηθούν από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα. Τα φάρμακα όπως η τερβιναφίνη και η ιτρακοναζόλη πρέπει να λαμβάνονται για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, διευκρινίζει ο ειδικός. Βοηθούν στην εξάλειψη της μόλυνσης καθώς η νέα ανάπτυξη νυχιών αντικαθιστά τη μολυσμένη.

2. Χειρουργικές ή διαδικαστικές επεμβάσεις

Εάν ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι ιδιαίτερα επίμονος ή προκαλεί σημαντική παραμόρφωση ή ενόχληση των νυχιών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική ή διαδικαστική παρέμβαση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μερική ή πλήρη αφαίρεση του προσβεβλημένου νυχιού, θεραπεία με λέιζερ ή φωτοδυναμική θεραπεία. Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν να αφαιρέσουν το μολυσμένο νύχι και να επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός υγιούς νυχιού.

Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα ακόμα και μετά το τέλος της θεραπείας, ώστε να μην αντιμετωπίζετε πλέον μύκητες των νυχιών. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά, να αλλάζετε τακτικά τις κάλτσες σας, να φοράτε καλά αεριζόμενα παπούτσια και να αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *