April 25, 2024

Σπασμένος! 7 μύθοι και γεγονότα για την υψηλή χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Εάν κάποιος κοντά σας τα έχει, μπορεί να θέλετε να φροντίσετε να κρατήσετε μακριά τους κόκκινο κρέας, ολόκληρα γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανητά τρόφιμα, επεξεργασμένα σνακ και γλυκές λιχουδιές. Το να παρακολουθείτε τη διατροφή σας είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τη χοληστερόλη, αλλά υπάρχουν περισσότερα που μπορείτε να κάνετε. Μπορεί να διαβάζετε για αυτό ή επίσης να μιλάτε με φίλους και συναδέλφους σας. Αλλά δεν χρειάζεται να πιστεύεις όλα όσα λένε. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλοί μύθοι και γεγονότα για την υψηλή χοληστερόλη.

Για να σας βοηθήσει να μάθετε την αλήθεια σχετικά με τη χοληστερόλη, η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ Farah Ingale, Διευθυντή Εσωτερικής Ιατρικής, Νοσοκομείο Fortis Hiranandani, Vashi, Βομβάη.

Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία;

Το λέμε υψηλή χοληστερόλη, αλλά οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο υψηλή χοληστερόλη. Είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εξηγεί ο δρ Ινγκάλε. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και παράγεται επίσης από το συκώτι. Το χρειαζόμαστε για τη λειτουργία του οργανισμού γιατί βοηθά στην παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και στην κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών.

Αν δούμε τις πρωτογενείς μορφές χοληστερόλης, υπάρχουν δύο. Η μία είναι η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) (κακή χοληστερόλη) και η άλλη είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη). Όταν υπάρχει περίσσεια LDL στο αίμα, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζοντας πλάκες. Αυτό δεν είναι καλό γιατί με την πάροδο του χρόνου αυτές οι πλάκες μπορεί να περιορίσουν τις αρτηρίες και να περιορίσουν τη ροή του αίματος. Εάν μια πλάκα σπάσει, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβου αίματος, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει εντελώς τη ροή του αίματος και να προκαλέσει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα όπως καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, εξηγεί ο ειδικός.

υψηλή χοληστερόλη
Ανακαλύψτε τους μύθους και τα γεγονότα για τη χοληστερόλη! Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Σημάδια υψηλής χοληστερόλης

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη δεν γνωρίζουν πραγματικά την κατάστασή τους εκτός και αν κάνουν μια εξέταση αίματος για να ελέγξουν το λιπιδικό τους προφίλ. Έτσι, είναι αρκετά ύπουλο όπως είναι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Εάν η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, μπορεί τελικά να προκαλέσει στένωση ή απόφραξη των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως όταν η ροή του αίματος σε ορισμένα όργανα, όπως η καρδιά ή ο εγκέφαλος, μειώνεται σημαντικά.

Μερικά από τα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω των επιπλοκών της υψηλής χοληστερόλης και της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνουν:

• Πόνος στο στήθος
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Εμφραγμα
• Εγκεφαλικό

Μύθοι και γεγονότα για την υψηλή χοληστερόλη

Πολλοί βλέπουν μια σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και των υπέρβαρων ατόμων. Πιστεύουν ότι οι αδύνατοι ή αδύνατοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την υψηλή χοληστερόλη. Λοιπόν, αυτό είναι μύθος, επειδή τα επίπεδα χοληστερόλης δεν καθορίζονται μόνο από το σωματικό βάρος, λέει ο Δρ Ingale. Οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη εάν τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, δεν έχουν σωματική δραστηριότητα ή έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης. Ακολουθούν μερικοί επιπλέον μύθοι και γεγονότα:

Μύθος 1: Μόνο οι ηλικιωμένοι πρέπει να ανησυχούν για την υψηλή χοληστερόλη

Κάνω: Αν και ο κίνδυνος υψηλής χοληστερόλης αυξάνεται με την ηλικία, μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μύθος 2: Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται πάντα από την κατανάλωση τροφής

Κάνω: Αν και ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη είναι η παραγωγή χοληστερόλης από τον ίδιο τον οργανισμό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μύθος 3: Εάν ασκείστε τακτικά, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερόλη.

υψηλή χοληστερόλη
Ασκηθείτε τακτικά για να αυξήσετε την HDL χοληστερόλη. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Κάνω: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, η άσκηση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Η διατροφή και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, λέει ο ειδικός.

Μύθος 4: Η υψηλή χοληστερόλη είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

Κάνω: Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αρτηριακής νόσου και ανευρυσμάτων αορτής.

Μύθος 5: Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, θα εμφανίσετε εμφανή συμπτώματα.

Κάνω: Η υψηλή χοληστερόλη συνήθως δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και συχνά διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως οφείλονται σε επιπλοκές της υψηλής χοληστερόλης, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά.

Μύθος 6: Μόνο οι άνδρες πρέπει να ανησυχούν για την υψηλή χοληστερόλη

Κάνω: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα LDL των γυναικών τείνουν να αυξάνονται. Οι γυναίκες πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

Μύθος 7: Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της υψηλής χοληστερόλης.

Πραγματικότητα: Ενώ φάρμακα όπως οι στατίνες μπορούν να συνταγογραφηθούν ανάλογα με τις ανάγκες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για τη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης. Η υγιεινή διατροφή, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν όλα να έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης.

Έτσι, ενώ ετοιμάζετε φαγητό για το μέλος της οικογένειάς σας με υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια. Τα υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλά. Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να κάνουν τακτικά αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι ή ποδηλασία. Και αν υπάρχουν κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, πείτε τους ότι ήρθε η ώρα να το κόψουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *