Όταν ακούτε κάποιον να λέει «το κρεβάτι σαπίζει», πιθανότατα έχετε εικόνες από ένα βρώμικο κρεβάτι που πρέπει να πλυθεί καλά. Όμως ο όρος «σαπίλα» που χρησιμοποιούν πολλοί στα social media, ειδικά στο Tik Tok, δεν έχει καμία σχέση με αυτόν. Βασικά σημαίνει να περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι από επιλογή. Έτσι, μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να διαβάσετε αστείες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο ή απλώς να φάτε τα αγαπημένα σας σνακ, όλα στο κρεβάτι. Μπορεί να φαίνεται σαν μια τάση αυτοφροντίδας που χρειάζεστε στην αγχωτική ζωή σας. Είναι όμως καλό το σάπισμα του κρεβατιού για την ψυχική σας υγεία;
Για να εξερευνήσετε αυτήν την τάση Tik Tok, το Health Shots συνάντησε την κλινική ψυχολόγο Aishwarya Raj με βάση το Gurugram.

Τι είναι η σήψη κρεβατιού;
Η σήψη επηρεάζει άτομα που περνούν πολύ χρόνο στο κρεβάτι, συχνά για μεγάλες περιόδους της ημέρας. Περιλαμβάνει να ξαπλώνεις στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να συμμετέχεις σε παραγωγικές δραστηριότητες ή να αναλαμβάνεις βασικές ευθύνες, λέει ο Raj. Προτού την αποκαλέσετε απλώς μια άλλη τεμπέλικη μέρα, θα πρέπει να ξέρετε ότι η σήψη στο κρεβάτι είναι διαφορετική. Το να έχεις μια χαλαρή μέρα συνήθως αναφέρεται σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή τις ευθύνες για χαλάρωση και επαναφόρτιση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παραμονή στο κρεβάτι ή τον ελεύθερο χρόνο συμμετοχής σε δραστηριότητες που προσφέρουν άνεση και χαλάρωση. Ωστόσο, η σαπίλα οδηγεί την τεμπελιά στα άκρα, καθώς περιλαμβάνει πολύωρη αντιπαραγωγική συμπεριφορά χωρίς ουσιαστική δέσμευση ή αυτοφροντίδα.
Παρενέργειες σήψης κρεβατιού
Όλοι πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας όποτε είναι δυνατόν. Αλλά η σήψη του κρεβατιού δεν είναι ο τρόπος για να το κάνουμε. Είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος να φροντίζεις τον εαυτό σου γιατί προωθεί τον καθιστικό τρόπο ζωής και τον υπερβολικό χρόνο μπροστά στην οθόνη, που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική ευεξία, λέει ο ειδικός. Αυτό συχνά οδηγεί σε παραμέληση ευθυνών, κοινωνική απομόνωση και μειωμένη σωματική δραστηριότητα, τα οποία όλα μπορούν να συμβάλουν σε επιδείνωση της συνολικής υγείας.
Εδώ είναι μερικές παρενέργειες της σήψης στο κρεβάτι
1. Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης
Το να περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι, χωρίς καμία κοινωνική αλληλεπίδραση ή ουσιαστική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, λύπης και τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης της κατάθλιψης.
2. Άγχος και στρες
Η συνεχής έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά γεμάτη με μη ρεαλιστικές συγκρίσεις και αρνητισμό, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους και στρες. Επιπλέον, η ενοχή και η αυτοκριτική που συνδέονται με την παραμέληση ευθυνών συμβάλλουν περαιτέρω σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

3. Μειωμένη παραγωγικότητα και κίνητρο
Το να είσαι μόνο στο κρεβάτι μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρων και παραγωγικότητας. Το να περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι χωρίς να ασχολείσαι με ικανοποιητικές δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ασκοπίας και μειωμένο κίνητρο για την ολοκλήρωση εργασιών ή την επιδίωξη στόχων, λέει ο Raj.
4. Κακή ποιότητα ύπνου
Όταν περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαταράσσει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Αυτό κάνει πιο δύσκολο να αποκοιμηθείς τη νύχτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα πρότυπα ύπνου, αϋπνία και μείωση της συνολικής ποιότητας ύπνου.
5. Αρνητική εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση
Η συνεχής έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα εικόνας σώματος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η προβολή προσεκτικά επιλεγμένων και φιλτραρισμένων εικόνων άλλων μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συγκρίσεις και αισθήματα ανεπάρκειας, τα οποία επηρεάζουν την ψυχική σας ευεξία.
Αν θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας, να ασκηθείτε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας ή να ακολουθήσετε χόμπι και ενδιαφέροντα που δεν μπορούσατε να κάνετε πριν. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε με άλλους και να συμμετάσχετε σε ουσιαστικές συζητήσεις. Και δίνετε πάντα προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο. Το να ξυπνάς αργά μερικές φορές είναι καλό, αλλά το να σαπίζεις στο κρεβάτι δεν είναι υγιές!