October 4, 2023

Πώς το να είσαι πολύ καλός σε μια σχέση μπορεί να σε βλάψει

Όταν οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί, είναι κυρίως λόγω της γνήσιας επιθυμίας να βοηθήσουν και να ευχαριστήσουν τους άλλους. Είναι ένα χαρακτηριστικό που ζεσταίνει την καρδιά, αλλά δεν είναι πάντα σωστό να είσαι πολύ καλός για το καλό σου. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να παραβλέπουν τα προσωπικά τους όρια, φοβούνται μην απογοητεύσουν τους άλλους και δυσκολεύονται να πουν «όχι» όταν διαφωνούν με κάτι ή όταν ένα αίτημα είναι πέρα ​​από τις ικανότητες ή τα όριά τους. Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις απόψεις των άλλων. Αναμφισβήτητα, όλα αυτά δεν είναι υγιή και το να είσαι πολύ καλός σε μια σχέση μπορεί ακόμη και να το σκοτώσει!

Για να μάθετε πώς το να είσαι καλός μπορεί να επηρεάσει μια σχέση, η Health Shots συμβουλεύτηκε τον ψυχοθεραπευτή, προπονητή ζωής και επιχειρήσεων, Δρ. Chandni Tugnait.

ευτυχισμένο ζευγάρι
Μην είστε πάντα πολύ καλοί με τον σύντροφό σας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι σημαίνει να είσαι πολύ καλός;

Το να είσαι υπερβολικά καλός είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς όπου οι άνθρωποι δίνουν σταθερά προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ενώ παραμελούν τις δικές τους, λέει ο Δρ Tugnait. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στις προσωπικές σχέσεις και τη γενική ευημερία. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της καλοσύνης και της αυτοφροντίδας.

Λόγοι για τους οποίους το να είσαι πολύ καλός είναι κακό για μια σχέση

Το να είσαι πολύ καλός σε μια σχέση συνήθως τείνει να τελειώνει αρνητικά. Εδώ είναι μερικοί λόγοι:

1. Έλλειψη ατομικότητας

Όταν κάποιος σε μια αφοσιωμένη σχέση είναι εξαιρετικά καλός, αυτό το άτομο διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την αίσθηση του εαυτού του. Χάνονται στη διαδικασία, καθώς η ζωή και τα επιτεύγματα του συντρόφου τους ρίχνουν μια σκιά πάνω τους, λέει ο ειδικός. Η διατήρηση ισχυρής αυτοεκτίμησης είναι πολύ σημαντική για την προσωπική ευτυχία και μια υγιή, ισορροπημένη σχέση.

2. Διαγραφή επιλογών

Όταν δεν εκφράζεις τη γνώμη σου για τίποτα και απλώς συμφωνείς με την άποψη του συντρόφου σου για να τον ικανοποιήσεις, αρχίζεις να καταπνίγεις τα δικά σου συναισθήματα και τις επιλογές σου. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να αποφασίσετε τι φαγητό θα φάτε.

3. Συναισθηματική παραμέληση

Όταν ένα άτομο είναι πολύ επικεντρωμένο στο να ευχαριστήσει τον σύντροφό του, μπορεί να καταλήξει να παραμελεί τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες. Δίνοντας συνεχώς προτεραιότητα στα συναισθήματα του συντρόφου τους, μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα δικά τους συναισθήματα και στη συναισθηματική τους ευημερία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση και αισθήματα παραμέλησης, λέει ο ειδικός.

4. Ανομοιόμορφη δυναμική ισχύος

Το να είσαι υπερβολικά καλός μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία στη δυναμική δύναμης μέσα στη σχέση. Ένα άτομο που βάζει με συνέπεια τις ανάγκες του συντρόφου του πρώτα, θα μπορούσε εν αγνοία του να παραχωρεί την προσωπική του δύναμη, με αποτέλεσμα έναν ανθυγιεινό εθισμό. Η δυναμική της ίσης δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του αμοιβαίου σεβασμού και της αίσθησης ισότητας.

ερωτευμενο ζευγαρι
Το να δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες του συντρόφου σου συνέχεια δεν είναι υγιές. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

5. Χωρίς όρια

Όταν ένα άτομο συνεχίζει να ενδίδει στις απαιτήσεις των άλλων και να εγκαταλείπει τις δικές του επιθυμίες, μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Ο καθορισμός υγιών ορίων διασφαλίζει ότι οι ανάγκες και των δύο ατόμων στη σχέση ικανοποιούνται και γίνονται σεβαστές.

6. Θέματα επικοινωνίας

Το να είσαι πολύ καλός μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει την ανοιχτή επικοινωνία σε μια σχέση. Όταν ένα άτομο προσπαθεί συνεχώς να ευχαριστήσει τον άλλον, μπορεί να αποφύγει να εκφράσει τις ανησυχίες του ή να συμμετάσχει σε δύσκολες συζητήσεις. Αυτή η έλλειψη ειλικρινούς επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις και να αποτρέψει την επίλυση υποκείμενων ζητημάτων.

7. Δυσκολία επίλυσης συγκρούσεων

Η υπερβολική ευγένεια μπορεί να δυσκολέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυση συγκρούσεων. Ο φόβος της σύγκρουσης και η επιθυμία για διατήρηση της αρμονίας μπορούν να αποτρέψουν τις απαραίτητες συζητήσεις και την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

8. Επιτρέποντας την Αρνητική Συμπεριφορά

Το να είσαι σταθερά φιλόξενος και υπερβολικά καλός μπορεί να επιτρέψει αρνητική συμπεριφορά σε έναν σύντροφο. Με το να συγχωρεί πάντα και να δικαιολογεί τις πράξεις του, το άτομο μπορεί να ενισχύει επιβλαβή ή τοξικά πρότυπα.

9. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Όταν καθιερώνετε τη συνήθεια να βάζετε τον σύντροφό σας πάνω από τον εαυτό σας, αναπτύσσετε επίσης παράλογες προσδοκίες για το πώς του συμπεριφέρεστε και περιμένετε να σας ανταποδώσει, κάτι που τελικά ραγίζει την καρδιά σας.

10. Έλλειψη γνησιότητας

Όταν κάποιος προσπαθεί συνεχώς να ευχαριστήσει τον σύντροφό του, μπορεί να καταπιέσει τις αληθινές του σκέψεις και τα συναισθήματά του για να αποφύγει τη σύγκρουση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυθεντικότητας και αληθινής σύνδεσης στη σχέση.

Η έννοια του να είσαι καλός σε μια σχέση ή σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική κατάσταση είναι ριζωμένη στις γυναίκες από αμνημονεύτων χρόνων. Αλλά οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να είναι πολύ καλές και να γίνουν πιο ανεξάρτητες και να ζήσουν ικανοποιητικές ζωές και σχέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *