Ο τερματισμός μιας σχέσης με τον σύντροφό σας, ειδικά αν υπάρχει ακόμα αγάπη, μπορεί να είναι δύσκολος και συναισθηματικά εξαντλητικός. Κάνει ακόμη και την απόφαση να τερματίσετε τη σχέση πιο σύνθετη. Αλλά αφού κάνετε τα πάντα για να λειτουργήσει, εάν τα πράγματα ακόμα δεν βελτιώνονται, θα πρέπει να ξέρετε πότε είναι ώρα να προχωρήσετε. Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να εκφραστείς. Αλλά το να καταλάβετε πώς να τερματίσετε μια σχέση μπορεί να είναι δύσκολο.
Η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ Samir Parikh, Διευθυντή, Mental Health and Behavioral Sciences, Fortis Healthcare, Δελχί, και Mehezabin Dordi, Κλινικό Ψυχολόγο, Sir HN Reliance Foundation Hospital, Βομβάη για να μάθετε πώς μπορείτε να τερματίσετε τη σχέση σας χωρίς να μετανιώσετε.

Σημάδια για το πότε πρέπει να τερματίσετε μια σχέση
Υπάρχουν ζευγάρια που συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα να λειτουργήσουν, παρόλο που το να είναι μαζί δεν είναι υγιές για αυτά. Ο Δρ Parikh λέει ότι πρέπει να τερματίσετε μια σχέση εάν αισθάνεστε:
• Δεν μπορείτε να νιώσετε τη χαρά να είστε μαζί
• Δεν ανυπομονείτε να ξοδέψετε χρόνο
• Ο χρόνος που περνάτε με τον σύντροφό σας σας αγχώνει
• Επηρεάζει την ανάπτυξη ή την ποιότητα ζωής σας
• Έχει αρνητικό αντίκτυπο σε εσάς και εισέρχεστε σε έναν φαύλο κύκλο αγωνίας ή διαφωνιών ή συγκρούσεων που δεν μπορείτε να επιλύσετε
• Έχετε δοκιμάσει όλη τη βοήθεια, αλλά εξακολουθείτε να μην μπορείτε να τη βοηθήσετε
Υγιείς τρόποι για να τερματίσετε μια σχέση
Όλα ξεκινούν από την επικοινωνία. Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να εξηγήσετε ο ένας στον άλλον ποιος είναι ο λόγος του χωρισμού. Ο Δρ Parikh λέει ότι θα πρέπει επίσης να αφορά το πώς μπορείτε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον αν μπορείτε και να το κάνετε πιο φιλικό.
Ο Dordi πιστεύει επίσης ότι η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για τον τερματισμό μιας σχέσης. Προτείνει να επιλέξετε ένα ήσυχο, ιδιωτικό περιβάλλον για να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας. Εκφράστε ξεκάθαρα τα συναισθήματά σας, τις ανησυχίες και τους λόγους για τον τερματισμό της σχέσης. Να είστε συμπονετικοί αλλά διεκδικητικοί. Αυτό θα επιτρέψει σε εσάς και τον σύντροφό σας να εκφράσετε ο ένας τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου.
Εδώ είναι άλλοι τρόποι:
1. Δείξτε σεβασμό και ενσυναίσθηση
Δεδομένου ότι ο τερματισμός μιας σχέσης μπορεί να είναι δύσκολος και για τους δύο, είναι σημαντικό να δείξετε σεβασμό και ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του συντρόφου σας. Ο Ντόρντι προτείνει να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά τους και να επικυρώσετε την άποψή τους, ακόμα κι αν διαφέρει από τη δική σας. Δείχνοντας ενσυναίσθηση, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον περιττό πόνο και να διατηρήσετε μια αίσθηση αξιοπρέπειας σε όλη τη διαδικασία.
2. Θέστε όρια
Ο καθορισμός ξεκάθαρων ορίων είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό μιας σχέσης. Επικοινωνήστε ξεκάθαρα τις προσδοκίες σας για κοινόχρηστους χώρους και κοινούς φίλους. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την απόσταση στην αρχή, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και να σας δώσει και στους δύο τον χώρο για να προχωρήσετε. Τα όρια βοηθούν επίσης στην αποφυγή παρεξηγήσεων και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες για βλαβερές αλληλεπιδράσεις.
3. Αποφασίστε για τη φύση της επικοινωνίας που θέλετε να έχετε
Είναι σημαντικό να αποφασίσετε τι είδους επικοινωνία θα θέλατε να έχετε με τον πρώην σύντροφό σας μετά τον χωρισμό. Σημαίνει, θα θέλατε να μείνετε σε επαφή ή όχι. Αν ναι, τότε με ποιον τρόπο ή αν θέλετε να τον κρατήσετε εντελώς μακριά από επαφή. Λοιπόν, αποδεχτείτε το, λέει ο Δρ Parikh.

4. Αναζητήστε υποστήριξη
Μπορεί να είναι ωφέλιμο να έχετε την υποστήριξη φίλων, οικογένειας ή θεραπευτή κατά τη διαδικασία του χωρισμού. Μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας με άτομα που εμπιστεύεστε, τα οποία μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση και επικύρωση, προτείνει ο Dordi. Οι επαγγελματίες θεραπευτές μπορούν να παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματα, να αποκτήσουν διορατικότητα και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης. Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του συναισθηματικού φόρτου που σχετίζεται με το τέλος μιας σχέσης.
5. Εστιάστε στην αυτοφροντίδα και τη θεραπεία
Μετά από ένα χωρισμό, δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να θεραπευτεί. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική και συναισθηματική ευεξία, όπως άσκηση, χόμπι, να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα ή να εξασκείτε τεχνικές προσοχής και χαλάρωσης. Εστιάστε στην προσωπική ανάπτυξη και τον αυτοστοχασμό, μάθετε από την εμπειρία για να γίνετε πιο δυνατός και πιο ανθεκτικός, λέει ο Dordi. Η αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική ανάκαμψη.
Ο τερματισμός μιας σχέσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε πιο εύκολα.