February 23, 2024

Πώς να παραμείνετε ενεργοί κατά τη διάρκεια του μουσώνα; Δοκιμάστε αυτές τις 3 στάσεις γιόγκα

Η εποχή των μουσώνων μπήκε για άλλη μια φορά στη ζωή μας. Αν και αυτό μπορεί να προσφέρει την τόσο αναγκαία ανακούφιση από τη σκληρή ζέστη του καλοκαιριού, βρέχει επίσης σε πολλά από τα έργα μας. Δεν είναι μυστικό ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση και τις συμπεριφορές μας. Κατά τη διάρκεια του μουσώνα, όταν οι μέρες είναι ζοφερές και η δραστηριότητά μας περιορισμένη, είναι εύκολο να αισθανόμαστε κατάθλιψη. Εμπιστευτείτε όμως τη γιόγκα για να παραμείνετε δραστήριοι!

Ξέρω ότι ο μουσώνας είναι μια εποχή για να χαζεύουμε στο κρεβάτι, αλλά το να μην είμαστε δραστήριοι μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία μας. Η περίοδος των βροχών είναι μια εξαιρετική δικαιολογία για να παραλείψετε το πρωινό σας τζόκινγκ ή να αποφύγετε το γυμναστήριο, αλλά οι συμβουλές που έχω για εσάς εδώ μπορούν να γίνουν μέσα από το σπίτι σας ενώ απολαμβάνετε τη βροχή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα χαλάκι γιόγκα.

Το να παρακινήσετε τον εαυτό σας να παραμείνετε δραστήριοι σε ζοφερές καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτές οι απλές ασάνες γιόγκα και η εργασία αναπνοής θα σας δώσουν ακριβώς την ώθηση που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να ασκείτε αναπνοή και γιόγκα. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν την κυκλοφορία και προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας. Έτσι, μια βροχερή μέρα, βγείτε από το χαλάκι γιόγκα σας, απολαύστε τη βροχερή ατμόσφαιρα και ξεκινήστε με αυτές τις στάσεις γιόγκα για να παραμείνετε δραστήριοι και σε φόρμα.

3 στάσεις γιόγκα για να παραμείνετε δραστήριοι

1. Kapalbhati Pranayam

Το Kapalbhati pranayam είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αποτοξίνωσης του σώματος. Είναι μια ισχυρή τεχνική αναπνοής που καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα και δίνει ενέργεια στο μυαλό και το σώμα. Στην πραγματικότητα, καθώς δημιουργείτε τακτική, ρυθμική αναπνοή, βοηθάτε στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες ενώ διεγείρετε το λεμφικό σύστημα, ένα ουσιαστικό μέρος της υποστήριξης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αυτό το pranayam βοηθά επίσης στην αποβολή του μπαγιάτικου αέρα από τους πνεύμονες και στον καθαρισμό του αίματος.

Για να εκτελέσετε το Kapal Bhati Pranayam:

 • Καθίστε αναπαυτικά σε στάση σταυροπόδι με ίσια τη σπονδυλική στήλη.
 • Τοποθετήστε τα χέρια σας στα γόνατά σας σε μια μούτρα της επιλογής σας (όπως Gyan mudra ή Chin mudra).
 • Εισπνεύστε βαθιά και εκπνεύστε δυνατά από τη μύτη σας ενώ τραβάτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική σας στήλη.
 • Αφήστε την εισπνοή να γίνει παθητικά χωρίς καμία προσπάθεια.
 • Ξεκινήστε με 20 έως 30 επαναλήψεις και σταδιακά αυξήστε τον αριθμό καθώς αισθάνεστε πιο άνετα.
Pranayam
Εξασκηθείτε σε τεχνικές αναπνοής για να νιώσετε δραστήριοι σε μια βαρετή μέρα. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Διαβάστε επίσης: Δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενεργοί με τη δουλειά του γραφείου σας; Ακολουθήστε αυτές τις 7 συμβουλές που θα σας αλλάξουν τη ζωή

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΡΑ

2. Nadi Shodhan Pranayam

Το Nadi Shodhan Pranayam, γνωστό και ως εναλλακτική αναπνοή με ρουθούνι, είναι μια βασική τεχνική αναπνοής γιόγκα που βοηθά στην ισορροπία του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Αυτή η πραναγιάμα εισχωρεί στο παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, προάγοντας τη διανοητική διαύγεια, μειώνοντας το άγχος και ηρεμώντας το νευρικό σύστημα. Αυτή η πραναγιάμα είναι εξαιρετική για τον μουσώνα όταν η μύτη και τα ιγμόρειά σας είναι πιο πιθανό να φράξουν.

Για να εκτελέσετε τον Nadi Shodhan Pranayam:

 • Καθίστε σε μια άνετη θέση με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια και τους ώμους σας χαλαρούς.
 • Κλείστε το δεξί σας ρουθούνι με τον δεξιό αντίχειρα και εισπνεύστε βαθιά από το αριστερό ρουθούνι.
 • Τώρα κλείστε το αριστερό σας ρουθούνι με το δεξί δαχτυλίδι σας, αφήστε το δεξί ρουθούνι και εκπνεύστε εντελώς.
 • Εισπνεύστε βαθιά από το δεξί ρουθούνι.
 • Κλείστε ξανά το δεξί ρουθούνι, αφήστε το αριστερό ρουθούνι και εκπνεύστε εντελώς.
 • Αυτό ολοκληρώνει έναν κύκλο. Ξεκινήστε με πέντε κύκλους και σταδιακά αυξήστε τον αριθμό.

3. Adho Mukha Shvanasana

Το Adho Mukha Shvanasana, κοινώς γνωστό ως Downward Facing Dog Pose, είναι μια αναζωογονητική στάση γιόγκα που τεντώνει και δυναμώνει ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας την ικανότητα των πνευμόνων και βελτιώνοντας την ανοσία. Αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει από την κούραση, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για να παραμείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια του μουσώνα. Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο βοηθά στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και ψυχική σύγχυση.

στάσεις γιόγκα για να παραμείνετε σε φόρμα
Το Adho Mukha Svanasana θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα και δραστήριοι. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Για να εκτελέσετε το Adho Mukha Shvanasana:

 • Ξεκινήστε από τα χέρια και τα γόνατα σε επιτραπέζια θέση.
 • Τοποθετήστε τους καρπούς σας απευθείας κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατά σας κάτω από τους γοφούς σας.
 • Εκπνεύστε και σηκώστε τα γόνατά σας μακριά από το πάτωμα, ισιώνοντας τα πόδια σας χωρίς να κλειδώσετε τα γόνατα.
 • Πιέστε σταθερά τις παλάμες σας στο πάτωμα, απλώνοντας τα δάχτυλά σας πολύ μακριά.
 • Σηκώστε τα οστά σας προς το ταβάνι, επιμηκύνοντας τη σπονδυλική σας στήλη.
 • Απλώστε τον πυρήνα σας και πιέστε τις φτέρνες σας προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα ανεστραμμένο σχήμα V με το σώμα σας.
 • Κρατήστε τη στάση για 5-10 αναπνοές, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια καθώς ενισχύετε τη δύναμη.

Η εποχή των μουσώνων δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να παραμελήσουμε τις ρουτίνες γυμναστικής μας. Αυτές οι στάσεις γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε τα μπλουζ των μουσώνων και να σας κρατήσουν δραστήριους και γεμάτους ενέργεια σε όλη αυτή τη βροχερή περίοδο. Ενσωματώστε αυτές τις στάσεις γιόγκα στην καθημερινότητά σας για να αποκομίσετε τα πολλά φυσικά και ψυχικά οφέλη τους και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εποχή των μουσώνων. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι ενώ εκτελείτε αυτές τις στάσεις γιόγκα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *