April 25, 2024

Πώς να ξεχάσετε μια κακή μνήμη: 5 συμβουλές από ειδικούς ψυχικής υγείας

Μια αποτυχημένη σχέση, το να χαζεύουμε μια σημαντική παρουσίαση, να χάνουμε μια σκηνή και να πέφτουμε μπροστά σε ένα πλήθος ή να έχουμε μια τραυματική εμπειρία ζωής, όλοι έχουμε το μερίδιό μας από κακές αναμνήσεις. Η ζωή μας είναι ένα σύνολο καλών και κακών. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει άσχημες στιγμές στη ζωή μας που φαίνεται δύσκολο να ξεχάσουμε. Καταφέρνουμε να τα παραμερίσουμε γρήγορα, ενώ άλλα αφήνουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή μας και μένουν μαζί μας. Ένα μεγάλο σπάσιμο της καρδιάς θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις εμπειρίες. Το να απαλλαγείτε από τις αναμνήσεις δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, μπορεί να νιώθουμε αναδρομές από το παρελθόν να μας επιστρέφουν ξανά και ξανά και να μας κλέβουν την ηρεμία του μυαλού μας. Υπάρχει τρόπος να ξεχάσεις τις κακές αναμνήσεις, αναρωτιέται κανείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σκέψεις για περασμένες κακές στιγμές στη ζωή μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, άγχος, εφίδρωση, ακόμη και στομαχόπονους και να αποστραγγίσουν όλη την ενέργεια από το σώμα μας. Το συναίσθημα είναι πάντα δυσάρεστο γιατί ακόμη και ένα μόνο έναυσμα μπορεί να επαναφέρει ανεπιθύμητες αναμνήσεις. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να επενδύσετε στον εαυτό σας για να αλλάξετε την οπτική σας για τη ζωή και να χτίσετε ένα πιο υγιές μέλλον μέσω καλών συνηθειών.

Η Health Shots επικοινώνησε με τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Kamna Chhibber και τον Dr. Jyoti Kapoor, ιδρυτή-διευθυντή και ανώτερο ψυχίατρο, Manasthali, για να καταλάβουν πώς να αφήσετε τις κακές αναμνήσεις και να ξεπεράσετε το παρελθόν.

πώς να ξεχάσετε μια κακή ανάμνηση
Ένα κακό παρελθόν ή μια ανάμνηση μπορεί να είναι επιζήμια. Δείτε πώς να ξεχάσετε μια κακή ανάμνηση! Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Πώς να σταματήσετε τις κακές αναμνήσεις;

Το να θέλεις να βάλεις όλη σου την ενέργεια για να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή είναι συχνά πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Μπορείτε είτε να υιοθετήσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης και να παραμείνετε με όποιες εμπειρίες έχει να προσφέρει η ζωή, είτε να επιλέξετε να παραμείνετε στάσιμοι στη δίνη της νοοτροπίας των θυμάτων.

Ο χρόνος θεραπεύει και το παρελθόν μπορεί να ξεχαστεί κάνοντας μια μικρή αλλαγή στη νοοτροπία και τις συνήθειές σας.

1. Προσπαθήστε να μάθετε από αυτή την εμπειρία

Έρχεται μια κακή στιγμή στη ζωή για να σου μάθει κάτι. «Το να πεις αντίο σε μια δυσάρεστη εμπειρία δεν είναι εύκολο. Αντίθετα, μπορείτε να ανοιχτείτε και να προσπαθήσετε να μάθετε από αυτή την εμπειρία αντί να την αφήσετε να κυβερνήσει το παρόν σας», λέει ο Δρ. Chhibber.

Σύμφωνα με τον Δρ Kapoor, είναι σημαντικό πρώτα να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να αναλογιστείτε την εμπειρία αντικειμενικά. «Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή την εμπειρία; Πώς σας έκανε αυτό το άτομο που είστε σήμερα; Αν και είναι σημαντικό να μην ασχολείστε με την αρνητικότητα, η λήψη πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε νόημα και να προχωρήσετε», προσθέτει.

2. Εστιάστε σε αυτό που έχετε σήμερα

«Μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που είναι γύρω σας σήμερα. Μπορείτε να κατευθύνετε την προσοχή σας στα καλά πράγματα στη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να απευθυνθείτε στους ανθρώπους που σας στήριξαν και σας στήριξαν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κακές αναμνήσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν καθώς νέες εμπειρίες ζωής αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια», λέει ο Δρ Chhibber.

πώς να ξεχάσετε μια κακή ανάμνηση
Προσπαθήστε να αναλογιστείτε αντικειμενικά το κακό παρελθόν σας για να θεραπεύσετε από αυτό. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

3. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

«Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα που σχετίζονται με την κακή μνήμη. Είναι φυσικό να νιώθετε αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή πληγωμένοι. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα χωρίς καμία κρίση. Αναγνωρίστε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αισθάνεστε αυτό και ότι κάνετε το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία», λέει ο Δρ Kapoor.

Διαβάστε επίσης: Κατανοώντας την κατάθλιψη: τι πρέπει να γνωρίζετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από αυτήν

4. Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας σε όλη τη διαδικασία. Κατανοήστε ότι όλοι κάνουν λάθη ή αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με συμπόνια και αποφύγετε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι σας αξίζει να προχωρήσετε για να ζήσετε μια γεμάτη ζωή.

5. Αναζητήστε υποστήριξη

Συνδεθείτε με έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας ή έναν θεραπευτή με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Το να μιλήσετε για την εμπειρία σας με κάποιον που μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και ενσυναίσθηση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. «Μπορούν να προσφέρουν μια νέα προοπτική και να υποστηρίξουν το θεραπευτικό σας ταξίδι», προσθέτει ο Δρ Kapoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *