February 25, 2024

Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια μιας κρίσης άγχους

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το άγχος αφορά μόνο το μυαλό, αλλά μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα που μπορεί να είναι οδυνηρά. Η έλλειψη επίγνωσης μπορεί να είναι τέτοια που οποιοδήποτε σημάδι μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με μια άλλη υποκείμενη πάθηση. Αλλά όταν σε χτυπήσει μια κρίση άγχους, μπορεί να γίνει πραγματικά τρομακτικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα άμεσα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης άγχους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να εντοπίσετε μια κρίση άγχους.

Η Health Shots συνδέθηκε με την κλινική ψυχολόγο Kasturi Chetia με έδρα τη Μπανγκαλούρου για να μάθει.

ανήσυχη γυναίκα
Το άγχος είναι συνήθως ένα υγιές συναίσθημα. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι η κρίση άγχους;

Πριν καταλάβουμε μια κρίση άγχους, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι το άγχος. Είναι η απάντηση του μυαλού και του σώματός μας σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, γεγονότα και στιγμές της ζωής μας, εξηγεί η Chetia. Το άγχος λειτουργεί ως ένα σύστημα που υπάρχει μέσα μας. Μας στέλνει μηνύματα ή μας ειδοποιεί εάν εντοπίσει οποιαδήποτε μορφή κινδύνου για την ύπαρξή μας και ταυτόχρονα προετοιμάζει το σώμα και το μυαλό μας να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό δεν κάνει το άγχος να αισθάνεται άσχημα. Στην πραγματικότητα, είναι κυρίως ένα υγιές συναίσθημα που μας κρατά ενήμερους, προετοιμασμένους και παρακινούμενους. Ωστόσο, εάν το άγχος γίνει σοβαρό και επίμονο, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινή σας λειτουργία.

Ως άνθρωποι, λαχταρούμε τον έλεγχο και σε αυτό έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο οι κρίσεις άγχους, σημειώνει ο ειδικός. Η κρίση άγχους είναι βασικά ένα επεισόδιο που αποτελείται από υπερβολική ανησυχία, δυσφορία, φόβο για οποιαδήποτε κατάσταση φαίνεται απειλητική ή αγχωτική. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους. Αντίθετα, μπορεί να προκληθούν από στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής ή παρούσες ή προηγούμενες αιτίες. Μερικοί συνήθεις λόγοι μπορεί να είναι οι εξετάσεις, οι συγκρούσεις στο σπίτι, η ανεργία, το άγχος στη δουλειά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή το σπίτι, οι αλλαγές στη ζωή, η απώλεια και το πένθος και οι οικονομικές δυσκολίες.

Σημάδια κρίσης άγχους

Δώστε προσοχή στα σημάδια του άγχους όταν ξεκινά αντί να το αγνοήσετε. Εδώ είναι μερικά σημάδια:

1. Αναπνευστικά προβλήματα

Όταν η αναπνοή αλλάζει ξαφνικά, γίνεται αρκετά εμφανές. Μπορεί να αντιμετωπίσετε δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους, λέει η Chetia.

2. Αίσθημα παλμών

Οι παλμοί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη σωματική ενόχληση, λέει ο ειδικός. Μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά και χτυπά τόσο γρήγορα που χάνει μερικούς χτύπους. Μερικοί μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν εμφανιστούν αίσθημα παλμών μαζί με πόνο στο στήθος.

3. Ανακίνηση και ανατριχίλα

Μόλις το σώμα μπει σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης, υπάρχει μια ξαφνική έκρηξη αδρεναλίνης που προκαλεί τρόμο και ρίγη σε μια κρίση άγχους.

4. Ζάλη

Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη ή αστάθεια κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους. Μερικοί μάλιστα νιώθουν ζαλάδες και φοβούνται ότι θα χάσουν την ισορροπία τους και θα λιποθυμήσουν.

5. Πονοκέφαλοι

Η ένταση είναι συχνά υπεύθυνη για πονοκεφάλους. Ο έντονος πόνος ή το αίσθημα πίεσης γύρω από το κεφάλι και τα μάτια είναι ένα κοινό φυσικό σύμπτωμα μιας κρίσης άγχους.

Γυναίκα που παλεύει με το άγχος
Η κρίση άγχους συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί επίσης να διαρκέσει 20 λεπτά ή περισσότερο. Εξαρτάται πραγματικά από άτομο σε άτομο, το άγχος που αντιμετωπίζει, ακόμη και προστατευτικούς παράγοντες όπως η οικογενειακή υποστήριξη, οι συνομήλικοι και άλλες μορφές σταθερότητας, λέει η Chetia.

Ένας συνδυασμός θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι συνήθως πολύ χρήσιμος για τη θεραπεία και τη διαχείριση του άγχους. Μπορείτε επίσης να κάνετε πράγματα όπως να μασάτε τσίχλα ή να μυρίζετε σαπούνια που μπορούν να βοηθήσουν σε μια κρίση άγχους.

Αλλά η αιτία αυτών των επιθέσεων πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μέχρι να επιλυθεί αυτό, οι πιθανότητες να έχετε άλλη μια κρίση άγχους θα αυξηθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *