April 25, 2024

Πώς να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες στην εργασία: 5 αποτελεσματικές συμβουλές

Η επικοινωνία είναι αναπόσπαστο μέρος του χώρου εργασίας, ειδικά όταν εργάζεστε σε ομάδα. Η ανάπτυξη ισχυρών διαπροσωπικών δεξιοτήτων όχι μόνο καθιστά την επικοινωνία αποτελεσματική και αποδοτική, αλλά οδηγεί επίσης σε αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση. Πράγματι, σας βοηθά να συνδεθείτε καλύτερα με τους συνομηλίκους, τους εργοδότες, τα μέλη του προσωπικού και τους προϊσταμένους σας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός διασκεδαστικού εργασιακού περιβάλλοντος. Για κάποιους, η κατάκτηση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων είναι μέρος της προσωπικότητάς τους, ενώ άλλοι μπορούν να το μάθουν μέσω συνειδητής εξάσκησης και προσοχής.

Health Shots συνδέθηκε με την κλινική ψυχολόγο, Dr. Kamna Chhibber για να κατανοήσει πώς να βελτιώσει τις διαπροσωπικές δεξιότητες στο χώρο εργασίας.

Συμβουλές για τη βελτίωση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων στην εργασία

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους ντροπαλοί και αποφεύγουν να κάνουν συζητήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην εύρεση λύσης στα προβλήματά τους στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, μην αισθάνεστε αβοήθητοι εδώ, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να μάθει και να τελειοποιηθεί με την εξάσκηση. Ο ειδικός μοιράζεται μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε αποτελεσματικά την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σας δεξιοτήτων.

πώς να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές δεξιότητες στο χώρο εργασίας
Διατηρήστε την επικοινωνία σας καθαρή και αποφύγετε τις πολιτικές γραφείων. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

1. Κατανοήστε το κενό επικοινωνίας

Τα κενά στην επικοινωνία με τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας σας μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, όπως η ντροπαλότητα, η έλλειψη δεξιοτήτων και η έλλειψη χρόνου, για να αναφέρουμε μερικούς. Μερικές φορές τείνουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε λιγότερο και να δημιουργήσουμε δυσαρέσκεια εξαιτίας αυτής της ασυμφωνίας. Θα πρέπει να σταματήσουμε να αναπτύσσουμε αρνητικές στάσεις απέναντι στους ανθρώπους, που είναι συνήθως αποτέλεσμα έλλειψης επικοινωνίας. Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζετε σωστά έναν άνθρωπο. Ο ειδικός λέει: «Δημιουργήστε μια ρεαλιστική κατανόηση των καθυστερήσεων στην επικοινωνία χωρίς να κρίνετε τους ανθρώπους».

2. Κάντε το πρώτο βήμα στις συνομιλίες

Δεν θα νιώσετε ποτέ έτοιμοι να κάνετε πράγματα που σας τρομάζουν. Αφήστε λοιπόν στην άκρη κάθε εγωισμό ή συστολή και προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας σας.
«Ξεκινήστε μικρά ξεκινώντας συζητήσεις με άτομα σε διαφορετικά επίπεδα και ομάδες στην εργασία», λέει ο ειδικός.

3. Να είστε υπομονετικοί σε όλη τη διαδικασία αλλαγής και μάθησης

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων απαιτεί αλλαγή. Και μερικές φορές η αλλαγή μπορεί να είναι συντριπτική. Μπορεί να βρεθείτε να κάνετε αυτοκριτική και να φαντάζεστε αρνητικά σενάρια στο μυαλό σας για πιθανές μελλοντικές συνθήκες. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει περισσότερα και να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης: Ανήσυχο στη δουλειά; Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το άγχος

Μερικές φορές καταλήγουμε να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και παραμένουμε περιθωριοποιημένοι στον εργασιακό χώρο λόγω της φλυαρίας που συμβαίνει στο κεφάλι μας. Πατήστε παύση και απλώς κάντε την κίνηση ενώ είστε υπομονετικοί.

4. Ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεται

«Ζητήστε τη βοήθεια των συναδέλφων με τους οποίους τα πηγαίνετε καλά και των φίλων για την απαραίτητη ενθάρρυνση και κίνητρο», προτείνει ο ειδικός. Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγα λόγια σοφίας από τους αγαπημένους μας όταν προσπαθούμε να αναπτύξουμε επαγγελματικές δεξιότητες στο χώρο εργασίας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία και θα σας διδάξει μηχανισμούς αντιμετώπισης για να αποκτήσετε διαπροσωπικές δεξιότητες στην εργασία.

πώς να αναπτύξετε διαπροσωπικές δεξιότητες στην εργασία
Ζητήστε βοήθεια στο χώρο εργασίας σας όταν χρειάζεται Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της Adobe Stock

5. Μη διστάσετε να κάνετε συζητήσεις

«Μην απομακρύνεστε από τις αλληλεπιδράσεις. Κρατήστε τον εαυτό σας μέρος των ρυθμίσεων της ομάδας, ώστε να μπορείτε να εκφράσετε τις σκέψεις και τις απόψεις σας. Να είστε υπομονετικοί και να ακούτε ενεργά. Επίσης, μείνετε ήρεμοι και χαλαροί για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας», λέει ο ειδικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *