February 19, 2024

Πώς να αποτρέψετε τα κολπικά δάκρυα κατά τον τοκετό

Το να κρατάς το μικρό σου στην αγκαλιά σου είναι μια πολύτιμη στιγμή. Όμως ο τοκετός συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Όταν πρόκειται για κολπικούς τοκετούς, η δακρύρροια είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Τα κολπικά δάκρυα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και αιμορραγία, αν και τα συμπτώματά τους μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρήξης. Ωστόσο, το σπαραγμό κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι. Έτσι, εάν μπορείτε να αποτρέψετε τη ρήξη του κόλπου κατά τη διάρκεια του τοκετού, δεν θα σας άρεσε;

Το Health Shots συνδέθηκε με τον Dr. Yuvakshi Juneja, Ανώτερο Σύμβουλο (Μαιευτικής & Γυναικολογίας) στο Apollo Cradle & Children’s Hospital – Chirag Enclave, Νέο Δελχί για να μάθετε τα πάντα για τα κολπικά δάκρυα κατά τον τοκετό.

κολπικά δάκρυα
Τα κολπικά δάκρυα είναι κοινά κατά τον τοκετό. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι είναι τα κολπικά δάκρυα;

Οι κολπικές ρήξεις ή οι ρήξεις του περινέου είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι ιστοί στον κολπικό σωλήνα έχουν υποστεί βλάβη. Τις συνδέουμε κυρίως με τον τοκετό, αλλά μπορεί να συμβούν και κατά τη διάρκεια του σεξ, λέει η δρ Τζούνια. Πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι ο κόλπος σας είναι ένα εύκαμπτο και ελαστικό όργανο. Αλλά η υπερβολική δύναμη ή πίεση μπορεί να το κάνει να τεντωθεί πέρα ​​από την ικανότητά του, με αποτέλεσμα σχίσιμο στα τοιχώματα του κόλπου.

Η έκταση και η σοβαρότητα των δακρύων μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος του μωρού, η ανατομία της μητέρας και η διάρκεια του τοκετού. Τα ελαφρά δάκρυα είναι τα πιο συνηθισμένα. Αυτά τα δάκρυα συνήθως αφορούν το δέρμα του περινέου ή την επένδυση του κόλπου και συνήθως επουλώνονται χωρίς σημαντική ιατρική παρέμβαση. Ο ειδικός λέει ότι τα σοβαρά δάκρυα, όπως δάκρυα δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου βαθμού, είναι λιγότερο συχνά, αλλά μπορούν ακόμα να συμβούν. Οι εκτεταμένες ρήξεις παρατηρούνται συχνότερα με τη χορήγηση μέσω οργάνων, όπως η παροχή αναρρόφησης και λαβίδας. Αυτά τα δάκρυα απαιτούν προσεκτική φροντίδα και διαχείριση μετά τον τοκετό για την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη των επιπλοκών.

Πρόληψη κολπικών δακρύων κατά τον τοκετό

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθούν πλήρως τα κολπικά δάκρυα κατά τον τοκετό, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

1. Περινεϊκό μασάζ

Περιλαμβάνει τέντωμα και απαλό μασάζ στους ιστούς γύρω από το άνοιγμα του κόλπου τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, λέει ο Δρ Τζούνια. Αυτή η τεχνική στοχεύει στην αύξηση της ελαστικότητας και της ελαστικότητας των ιστών, ελαχιστοποιώντας ενδεχομένως τη σοβαρότητα των δακρύων.

2. Κάντε ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών στην περιοχή της πυέλου. Ένα ισχυρό πυελικό έδαφος μπορεί να παρέχει καλύτερη υποστήριξη στους κολπικούς ιστούς κατά τη διάρκεια του τοκετού, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο ρήξης.

3. Ζεστές κομπρέσες

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία τεχνικών για να αποτρέψουν τη δακρύρροια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ζεστές κομπρέσες στο περίνεο για την αύξηση της ροής του αίματος και την προώθηση της ελαστικότητας των ιστών.

Κολπικά δάκρυα
Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους για να αποτρέψετε τα κολπικά δάκρυα. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Πώς να φροντίσετε τον κόλπο σας μετά τον τοκετό

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε σωστά τον κόλπο σας για να προωθήσετε την επούλωση και να αποτρέψετε τις επιπλοκές μετά από ένα δάκρυ κατά τη διάρκεια του τοκετού.

• Διατηρήστε καλή υγιεινή πλένοντας την περιοχή του κόλπου σας με ζεστό νερό και ήπιο, χωρίς άρωμα σαπούνι.
• Αποφύγετε τη χρήση σκληρών χημικών ουσιών ή το πλύσιμο που μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία του κόλπου.
• Η εφαρμογή παγοκύστων ή ζεστών κομπρέσων στην περιοχή του περινέου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και να προσφέρει ανακούφιση.
• Το μούλιασμα της περιοχής του περινέου σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στην ανακούφιση του πόνου.

Ο τοκετός μπορεί να είναι πολύ κουραστικός και ακόμη και αφού φύγετε από το νοσοκομείο θα έχετε πολλές άγρυπνες νύχτες. Αλλά θυμηθείτε να ξεκουράζεστε αρκετά και να αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να επουλωθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *