February 21, 2024

Πώς να αναπτύξετε μια θετική νοοτροπία για να παραμείνετε αισιόδοξοι

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει υπερφόρτωση πληροφοριών και πολλαπλοί περισπασμοί που μας κάνουν να νιώθουμε συγκλονισμένοι και να ενδίδουμε εύκολα στην απαισιοδοξία. Υπάρχουν καλές μέρες, ενώ οι κακές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει να αφήσουμε έναν από τους μακροπρόθεσμους ή βραχυπρόθεσμους στόχους μας. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να αναπτύξουμε μια στάση «μπορώ να το κάνω» όταν δεν βρίσκουμε καμία αχτίδα ελπίδας για βελτίωση. Ωστόσο, το να έχουμε θετική νοοτροπία και στάση μπορεί να μας πάει μακριά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Είτε βελτιώνουμε την παραγωγικότητά μας στην εργασία, μας βοηθούν να καλλιεργούμε θετικές σχέσεις είτε ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μια αισιόδοξη στάση μας δίνει εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις. Εάν είστε κάποιος που δεν μπορεί να καταλάβει πώς να αναπτύξει μια θετική νοοτροπία σε όλες τις καταστάσεις, αυτό είναι για εσάς.

Η Health Shots απευθύνθηκε στον Δρ. Jyoti Kapoor, Ιδρυτή-Διευθυντή και Επικεφαλής Ψυχίατρο, Manasthali, για να καταλάβει πώς να σκέφτεται θετικά.

πώς να αναπτύξετε μια θετική νοοτροπία
Η θετική νοοτροπία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Πώς να αναπτύξετε μια θετική νοοτροπία;

Η ανάπτυξη μιας αισιόδοξης νοοτροπίας δεν είναι μια καθημερινή δουλειά. Είναι μια καθημερινή επιλογή που κάνουμε εν μέσω όλων των προκλήσεων. Ωστόσο, με υπομονή, μπορείτε να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και χαρούμενοι ακόμα κι αν η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις ειδικών που θα σας βοηθήσουν να γίνετε ψυχικά ανθεκτικοί.

1. Ασκήστε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα για την ευτυχία. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να ασκείτε την ευγνωμοσύνη κάθε μέρα. Καταγράψτε τουλάχιστον τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και θα ξεμείνετε από πράγματα για τα οποία μπορείτε πραγματικά να είστε χαρούμενοι. Το να είστε ευγνώμονες για ό,τι έχετε σας κρατά ήρεμους και ικανοποιημένους, ενώ σας δίνει επίσης περισσότερη θετική ενέργεια για να κάνετε καλύτερα. «Μπορεί να σας βοηθήσει να μετατοπίσετε την εστίασή σας από τις αρνητικές στις θετικές πτυχές της ζωής σας», λέει ο ειδικός.

2. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικότητα

Η επιχείρησή σας έχει μεγάλη σημασία και καθορίζει την πορεία της ζωής σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς, υποστηρικτικούς ανθρώπους που σας ανεβάζουν και σας εμπνέουν. Περιορίστε την έκθεσή σας σε αρνητικές επιρροές, όπως αρνητικά νέα ή τοξικά άτομα, προτείνει ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης: 6 Συμβουλές για να χτίσετε ανθεκτικότητα και να ξεπεράσετε τις δυσκολίες της ζωής

3. Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος ανθρώπινος νους κάνει από 60.000 έως 80.000 σκέψεις την ημέρα. Κόβει την ανάσα! Φανταστείτε, λοιπόν, αν επιλέξετε να σκέφτεστε αρνητικά, πόση επιρροή θα έχει σε εσάς κάθε αρνητική σκέψη. Να θυμάστε ότι δεν είμαστε ποτέ οι σκέψεις μας. Είναι το προϊόν του εγωιστικού μας μυαλού, και μόλις πέσουμε σε αυτόν τον ανεμοστρόβιλο σκέψεων, δεν υπάρχει επιστροφή. Κατανοήστε την έδρα της συνείδησής σας, αμφισβητήστε όλα τα αρνητικά μοτίβα πεποιθήσεών σας και κάντε τα απαραίτητα για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε μια υγιή ψυχική κατάσταση.

θετικούς τρόπους σκέψης
Αν μάθεις να σκέφτεσαι θετικά, η ζωή θα είναι καλύτερη. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

“Αντικαταστήστε τις αρνητικές σας σκέψεις με θετικές, αναζωογονητικές σκέψεις. Εστιάστε στις δυνατότητες και τις λύσεις αντί να ασχολείστε με προβλήματα ή αποτυχίες”, λέει ο ειδικός.

4. Φρόντισε τον εαυτό σου

«Φροντίστε τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας ευεξία. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και χαλάρωση, όπως η άσκηση, η ενασχόληση με χόμπι ή το να περνάτε χρόνο στη φύση. Κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα για να διατηρήσετε μια θετική και ανθεκτική νοοτροπία», προτείνει ο ειδικός.

5. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Θέστε εφικτούς στόχους και εργαστείτε για να τους πετύχετε. Γιορτάστε τις επιτυχίες σας στην πορεία, όσο μικρές κι αν είναι, καθώς μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και να ενισχύσει μια θετική νοοτροπία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *