February 19, 2024

Ποιος τύπος βρώμης είναι καλύτερος: κομμένο σε χάλυβα, ρολό ή στιγμιαία;

Μικροί ή μεγάλοι, διαβητικοί ή μη, η βρώμη είναι για πολλούς βασικό πρωινό. Δεν αποτελεί έκπληξη γιατί η βρώμη είναι γεμάτη φυτικές ίνες και περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Αν και ο χυλός βρώμης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το φάτε, μπορείτε επίσης να φάτε βρώμη με λαχανικά ή ακόμα και να προσθέσετε υγιεινούς ξηρούς καρπούς και φρούτα σε αυτό. Μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν επίσης τσίλι με πλιγούρι βρώμης, μια τηγανίτα desi χωρίς ζάχαρη. Όπως υπάρχουν πολλοί τρόποι προετοιμασίας και απόλαυσης, υπάρχουν και διάφορα είδη βρώμης. Αλλά πρέπει να αναρωτιέστε ότι με διαφορετικά είδη βρώμης, ποιο είναι το πιο υγιεινό.

Για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον πιο υγιεινό τύπο βρώμης, η Health Shots συμβουλεύτηκε τη διατροφολόγο και εκπαιδευτή τρόπου ζωής από τη Βομβάη, Karishma Chawla.

Η πιο υγιεινή βρώμη
Η βρώμη είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Διαφορετικοί τύποι βρώμης

Πριν ξεκινήσετε να αναζητάτε συνταγές με πλιγούρι βρώμης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η βρώμη ταξινομείται ως σύνθετος υδατάνθρακας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ο Chawla λέει ότι η βρώμη είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνη από άλλα δημητριακά. Εκτιμάται ιδιαίτερα για την περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στη βρώμη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη (GI) των τροφίμων.

Η καθαρή βρώμη είναι επίσης χωρίς γλουτένη, επομένως ο ειδικός λέει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη και ευαισθησίες στο σιτάρι. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Τύποι βρώμης:

1. Ολόκληρα πλιγούρια βρώμης

Αυτός ο κόκκος βρώμης είναι στην καθαρή του κατάσταση. Έτσι, χρειάζεται ο μεγαλύτερος χρόνος μαγειρέματος – περίπου 30-45 λεπτά για να ετοιμάσετε ένα πλήρες γεύμα βρώμης. Μπορεί να έχετε συναντήσει πίτουρο βρώμης στην αγορά. Στην πραγματικότητα είναι το εξωτερικό στρώμα του πλιγούρι βρώμης, αλλά πωλείται επίσης χωριστά. Υπάρχει επίσης η σκωτσέζικη βρώμη που είναι μια αλεσμένη εκδοχή πλιγούρι βρώμης ολικής αλέσεως.

2. Βρώμη σε ρολό

Η ντεμοντέ βρώμη είναι αλεύρι βρώμης που έχει υποστεί μια διαδικασία αχνίσματος και ισοπέδωσης, εξηγεί ο ειδικός. Έχουν πιο ήπια γεύση και χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να γίνουν επειδή έχουν μερικώς ψηθεί. Χρειάζονται περίπου δύο με τρία λεπτά για την προετοιμασία.

3. Ατσάλινο κομμένη βρώμη

Σχετίζονται στενά με τα μη επεξεργασμένα πλιγούρια βρώμης. Για την παρασκευή βρώμης κομμένη από χάλυβα, τα πλιγούρια κόβονται σε κομμάτια με μεγάλες λεπίδες από χάλυβα, μοιράζεται η Chawla. Αυτά έχουν πιο χονδροειδή, πιο μαστιχωτή υφή και πιο θρεπτική γεύση από τη βρώμη σε ρολό. Ο μέσος χρόνος μαγειρέματος για κομμένη βρώμη είναι περίπου 15 έως 30 λεπτά.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

4. Στιγμιαία βρώμη

Αυτή είναι η πιο επεξεργασμένη μορφή βρώμης σε ρολό καθώς συχνά προμαγειρεύεται, αποξηραίνεται και κόβεται σε μικρά κομμάτια. Αυτό γίνεται μετά το τύλιγμα και μετά στον ατμό. Απλά μουλιάστε το σε ζεστό νερό πριν το φάτε.

5. Γρήγορη βρώμη

Πρόκειται για τυλιγμένη βρώμη που υφίσταται πρόσθετη επεξεργασία για μείωση του χρόνου μαγειρέματος. Είναι μερικώς ψημένα, οπότε θα χρειαστείτε μόνο λίγα λεπτά για να το ετοιμάσετε. Μαγειρεύεται στον ατμό και στη συνέχεια τυλίγεται πιο αραιό από τη ντεμοντέ βρώμη.

υγιεινή βρώμη
Η βρώμη είναι εξαιρετική για πρωινό. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Το πιο υγιεινό είδος βρώμης

Η βρώμη με ατσάλι είναι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τύπος βρώμης, σύμφωνα με τον Chawla. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υφίστανται μεγάλη επεξεργασία. Αυτό το είδος βρώμης περιέχει τεράστια ποσότητα φυτικών ινών, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, επομένως είναι καλό για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και βοηθά στον μεταβολισμό και στη διαχείριση του βάρους.

Η βρώμη τρώγεται καλύτερα για πρωινό, καθώς μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά όποιος έχει ευαισθησία στη βρώμη πρέπει απλώς να το αποφύγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *