February 19, 2024

Παγκόσμια Ημέρα ORS 2023: Ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξετε ORS στο σπίτι

Η Παγκόσμια Ημέρα ORS, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουλίου, είναι η ημέρα που επισημαίνονται τα οφέλη του διαλύματος ενυδάτωσης από το στόμα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το ORS είναι η λύση στο πρόβλημα της αφυδάτωσης. Είναι άμεσα διαθέσιμα στα φαρμακεία, αλλά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να ξέρετε έναν τρόπο να τα αποκτήσετε. Ακόμα κι αν δεν κρατήσετε τα φακελάκια ORS στην κουζίνα σας, σίγουρα θα βρείτε τα συστατικά του. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι αυτά τα συστατικά και πώς να φτιάξετε ORS στο σπίτι.

Η Health Shots συνδέθηκε με την Deepika Vasudevan, μια διατροφολόγο αθλημάτων και επιδόσεων με έδρα τη Βεγγαλούρου, και την Tanisha Bawa, εμπειρογνώμονα για την υγεία του εντέρου και προπονήτρια διατροφής με έδρα το Δελχί, για να μάθετε περισσότερα για το ORS.

Κατασκευή ORS
Μπορείτε να προετοιμάσετε ORS στο σπίτι. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι το ORS;

Το ORS είναι ένα πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αφυδάτωση, εξηγεί ο Vasudevan. Περιέχει νερό που έχει βράσει ή προέρχεται από εμπορικά σφραγισμένο μπουκάλι και ηλεκτρολύτες, που ονομάζονται επίσης άλατα. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες, συνήθως σε μορφή ζάχαρης. Η Bawa λέει ότι οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μέταλλα που παίζουν ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, στη σύσπαση των μυών, στη ρύθμιση του pH και στην ισορροπία υγρών. Μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες εάν κάνατε έντονη δραστηριότητα ή εάν ήσασταν άρρωστος. Οδηγούν σε αφυδάτωση. Οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία, επομένως είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας.

Συμβουλές για την προετοιμασία του ORS στο σπίτι

Δεν χρειάζεστε πάρα πολλά συστατικά για να φτιάξετε ORS στο σπίτι.

Συστατικά

• 1 λίτρο καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό (βραστό και κρύο αν είναι δυνατόν)
• Ζάχαρη (25 γραμμ.)
• Επιτραπέζιο αλάτι (2,5 γραμμάρια)

Μέθοδος

• Ξεκινήστε αποστειρώνοντας ένα καθαρό δοχείο με καπάκι που χωράει ένα λίτρο νερό.
• Προσθέστε ένα λίτρο καθαρού, ασφαλούς πόσιμου νερού στο δοχείο. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να βράσετε το νερό, κάντε το και αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
• Μετράμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
• Προσθέστε αλάτι στο διάλυμα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Μόλις αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, το σπιτικό ORS είναι έτοιμο για χρήση.

Ο Vasudevan λέει ότι εάν αναμίξετε πολύ αλάτι ή ζάχαρη στο ORS, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της διάρροιας τραβώντας περισσότερο νερό στα έντερα. Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτών και γλυκόζης στο ORS είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ενυδάτωση και την αποφυγή επιπλοκών. Καλύψτε επίσης το δοχείο για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Εάν σκέφτεστε ένα “φυσικό ORS” μετά την άσκηση ή ένα παιχνίδι, δοκιμάστε να πιείτε νερό καρύδας. Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο, καθιστώντας το ένα αποτελεσματικό διάλυμα επανυδάτωσης από μόνο του.

νερό καρύδας
Το νερό καρύδας είναι επίσης μια καλή επιλογή για ενυδάτωση. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Η Bawa λέει ότι μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα smoothie που ενισχύει τους ηλεκτρολύτες για να ενυδατωθείτε!

Συστατικά

• 2 φλιτζάνια νερό καρύδας χωρίς ζάχαρη.
• 2 μπανάνες
• 2 κοτσάνια σέλινο
• ½ κομμάτια μάνγκο (κατεψυγμένο)
• 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίζα τζίντζερ

Μέθοδος

• Προσθέστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά προσθέστε πάγο.

Η Bawa λέει ότι αυτό το smoothie περιέχει φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φυσικά ηλεκτρολύτες. Οι μπανάνες περιέχουν πολύ κάλιο, ενώ το σέλινο περιέχει νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο.

Πόσο συχνά χρειαζόμαστε ORS;

Η συχνότητα κατανάλωσης ORS μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, οι υποκείμενες παθήσεις υγείας και η συγκεκριμένη αιτία της αφυδάτωσης, λέει ο Vasudevan. Αλλά εάν πρόκειται για ήπια αφυδάτωση, συνήθως αρκεί να πίνετε ORS και άλλα υγρά μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Η κατανάλωση ORS δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα, με τακτικές γουλιές νερού, μπορεί να είναι ευεργετική.

Επομένως, εάν θέλετε έναν εύκολο τρόπο θεραπείας και πρόληψης της αφυδάτωσης σε καταστάσεις όπως σοβαρή διάρροια, έμετος και υπερβολική εφίδρωση, πάρτε το ORS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *