April 15, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού 2023: Τύποι αντισύλληψης για την πρόληψη της εγκυμοσύνης

Ο πληθυσμός είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία. Η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου για να ευαισθητοποιήσει τον αντίκτυπό της και να τονίσει τη σημασία του πιο έξυπνου οικογενειακού προγραμματισμού. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, μια εκτίμηση που θα σημάνει συναγερμό και θα ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να ελέγχεται ο πληθυσμός γιατί η άνοδος επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κατανομή του εισοδήματος, καθώς και τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, την τροφή, την αποχέτευση, το πόσιμο νερό και την ενέργεια. Ούτε μπορεί να μείνει πίσω η ισότητα των φύλων. Η επιστήμη και η τεχνολογία επέτρεψαν σε άνδρες και γυναίκες να επιλέξουν πώς θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη και να κάνουν ασφαλέστερο σεξ.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς να αποφύγετε την εγκυμοσύνη και τους τύπους αντισύλληψης, η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ. Archana Dhawan Bajaj, Γυναικολόγο, Μαιευτήρα και Εμπειρογνώμονα εξωσωματικής γονιμοποίησης, Διευθυντή – Nurture Clinic, Νέο Δελχί.

Προφυλακτικά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης
Τα προφυλακτικά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της εγκυμοσύνης. Ευγενική προσφορά εικόνας: Freepik

Τύποι αντισυλληπτικών για την πρόληψη της εγκυμοσύνης

1. Προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό όταν πρόκειται για ασφαλέστερο σεξ. Είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος φραγμού και θεωρείται μία από τις καλύτερες μεθόδους για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, ακόμη και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Ένα προφυλακτικό εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο, εξηγεί ο Δρ Bajaj. Τα γυναικεία προφυλακτικά έχουν επίσης αυξηθεί σε σημασία με τα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να αναλάβουν τον έλεγχο της εγκυμοσύνης τους.

2. Αντισυλληπτικά χάπια

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά αναφέρονται συνήθως ως αντισυλληπτικά χάπια και είναι ορμονικά φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ο ειδικός εξηγεί ότι λειτουργούν αναστέλλοντας την ωορρηξία και τροποποιώντας την τραχηλική βλέννα για να εμποδίσουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

2. Ενδομήτριες συσκευές ή σπιράλ

Τα IUD είναι μικρές συσκευές σε σχήμα Τ που εισάγονται στη μήτρα από έναν επαγγελματία. Αποτρέπουν την εγκυμοσύνη είτε απελευθερώνοντας ορμόνες είτε δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για γονιμοποίηση.

3. Ενέσιμα

Τα ενέσιμα περιλαμβάνουν ενέσεις ορμονών κάθε λίγους μήνες. Αυτές οι ενέσεις εμποδίζουν την ωορρηξία και παρέχουν αποτελεσματική αντισύλληψη.

4. Εμφυτεύσιμες συσκευές

Τα εμφυτεύσιμα αντισυλληπτικά όπως το αντισυλληπτικό εμφύτευμα ή το αντισυλληπτικό έμπλαστρο είναι επίσης μικρές συσκευές. Μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν κάτω από το δέρμα και να απελευθερώσουν ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία.

5. Επείγουσα αντισύλληψη

Πολλοί από εμάς το γνωρίζουμε ως χάπι της επόμενης μέρας. Χρησιμοποιείται μετά από σεξ χωρίς προστασία ή αποτυχία της αντισύλληψης. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης εάν ληφθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, λέει ο Δρ Bajaj.

6. Φυσικός Οικογενειακός Προγραμματισμός

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας και τον εντοπισμό γόνιμων και υπογόνιμων περιόδων. Αυτή η μέθοδος απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση της ωορρηξίας και της σεξουαλικής αποχής κατά τη διάρκεια των γόνιμων περιόδων.

Health Hit Period Tracker

7. Αυχενικό καπάκι

Αυτό είναι ένα μικρό κύπελλο σιλικόνης ή λατέξ που καλύπτει τον τράχηλο και εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο για να είναι πιο αποτελεσματικό.

8. Διάφραγμα

Είναι μια συσκευή φραγμού με θόλο που καλύπτει τον τράχηλο, παρόμοια με αυτό που κάνει ένα αυχενικό καπάκι. Επίσης κάνει καλό ζευγάρι με σπερματοκτόνο.

9. Σαλπιγγική απολίνωση και βαζεκτομή

Εάν θέλετε μόνιμες χειρουργικές μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν. Ενώ η απολίνωση των σαλπίγγων περιλαμβάνει απόφραξη ή σφράγιση των σαλπίγγων στις γυναίκες, η βαζεκτομή περιλαμβάνει την κοπή ή τη σφράγιση των σαλπίγγων στους άνδρες.

Παρενέργειες από τη χρήση ορισμένων τύπων ελέγχου των γεννήσεων

Ο ειδικός λέει ότι οι περισσότερες μέθοδοι αντισύλληψης είναι ασφαλείς και έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε μέθοδος έχει τις δικές της εκτιμήσεις –

1. Ορμονικές μέθοδοι

Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενέσιμα και τα ορμονικά IUD μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως ακανόνιστη αιμορραγία, αλλαγές στη διάθεση, ευαισθησία στο στήθος ή ναυτία.

αντισυλληπτικά χάπια
Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να έχουν παρενέργειες. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

2. Μέθοδοι φραγμού

Τα προφυλακτικά, τα καλύμματα του τραχήλου της μήτρας και τα διαφράγματα γενικά δεν ενέχουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργίες στο λάτεξ ή ευαισθησία στα σπερματοκτόνα που χρησιμοποιούνται με αυτές τις μεθόδους.

3. Μόνιμες μέθοδοι

Η απολίνωση των σαλπίγγων και η βαζεκτομή θεωρούνται μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης, αιμορραγίας ή τραυματισμού των γύρω οργάνων.

Εάν θέλετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να κατανοήσετε τις καταλληλότερες μεθόδους αντισύλληψης. Όλα εξαρτώνται από την υγεία, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *