Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Είναι ένα τρομερό πρόβλημα υγείας, καθώς το κάπνισμα είναι ο πιο διαβόητος παράγοντας κινδύνου. Ωστόσο, πέρα από τη χρήση καπνού, υπάρχουν αρκετοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Μερικά από αυτά είναι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, οι επαγγελματικοί κίνδυνοι όπως ο αμίαντος και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλες τις αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα.
Το Health Shots συνδέθηκε με τον Dr. Deepak Koppaka, Σύμβουλο Ιατρικής Ογκολογίας, CARE Hospitals, HITEC City, Hyderabad για να κατανοήσει όλες τις πιθανές αιτίες καρκίνου του πνεύμονα εκτός από το κάπνισμα.
Συνήθεις αιτίες καρκίνου του πνεύμονα
1. Περιβαλλοντικοί ρύποι
Η παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους εσωτερικών χώρων όπως το ραδόνιο και ο αμίαντος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ο Δρ Koppaka λέει: «Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο που μπορεί να εισχωρήσει στα σπίτια από τη βάση, ενώ ο αμίαντος βρίσκεται σε παλαιότερα κτίρια και μπορεί να εισπνέεται όταν διαταραχθεί. Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτούς τους ρύπους, η παροχή επαρκούς αερισμού και η πραγματοποίηση τακτικών δοκιμών για τα επίπεδα ραδονίου μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων.

2. Γενετική προδιάθεση
Ο Δρ Κόπακα λέει: «Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να υποδεικνύει γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και σε μη καπνιστές. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, τα άτομα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συζητήσουν γενετικές δοκιμές με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο.
3. Επαγγελματικοί κίνδυνοι
Ορισμένα επαγγέλματα εκθέτουν τα άτομα σε καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, οι κατασκευές, η μεταποίηση και οι εργασίες που σχετίζονται με τον αμίαντο αποτελούν σημαντικές απειλές. Ο αμίαντος, ένα ινώδες ορυκτό, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν εισπνέονται οι ίνες του, προκαλώντας ουλές στους πνεύμονες και καρκίνο. Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας, να φορούν κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό και να υποβάλλονται σε τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους για να ελέγχουν για τυχόν πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα.
4. Ατμοσφαιρική ρύπανση
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Η εισπνοή λεπτών σωματιδίων (PM2,5) και άλλων επιβλαβών ρύπων από εκπομπές οχημάτων, βιομηχανικές δραστηριότητες και καύση βιομάζας μπορεί να βλάψει τον πνευμονικό ιστό και να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα. Για να μειωθεί η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα άτομα μπορούν να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς, να υποστηρίξουν πράσινες πρωτοβουλίες και να χρησιμοποιήσουν καθαριστές αέρα εσωτερικού χώρου για να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
5. Το παθητικό κάπνισμα
Αν και το κάπνισμα είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Η εισπνοή του καπνού που εκπνέεται από τους καπνιστές ή που εκπέμπεται από την καύση προϊόντων καπνού εισάγει επιβλαβείς χημικές ουσίες στους πνεύμονες των μη καπνιστών. Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα από το παθητικό κάπνισμα, τα άτομα θα πρέπει να προτιμούν ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και να αποφεύγουν την εγγύτητα με καπνιστές.

6. Προσωπική υγεία
Ο Δρ Koppaka λέει: «Προϋπάρχουσες πνευμονικές παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η φυματίωση έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα». Η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων μέσω της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και προσαρμογών του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας καρκίνου του πνεύμονα.
Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης για αυτούς τους λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον μετριασμό τους, τα άτομα μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για να προστατεύσουν την υγεία των πνευμόνων τους και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα!