May 28, 2024

Παγκόσμια Ημέρα εξωσωματικής γονιμοποίησης: Μπορείτε να συλλάβετε φυσικά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση μωρό;

Ήταν το 1978 που γεννήθηκε το πρώτο μωρό μετά από μια επιτυχημένη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Έκτοτε, κάθε χρόνο, στις 25 Ιουλίου, ημέρα που γεννήθηκε η Louise Brown, γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με τα χρόνια, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει βοηθήσει ζευγάρια που έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες. Αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν είναι δυνατόν να συλλάβουν φυσικά μετά την απόκτηση μωρού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορεί να υπάρχουν κάποια καλά νέα εδώ. Τον περασμένο μήνα, επιστήμονες στο University College του Λονδίνου ξεκίνησαν μια έρευνα. Τα δεδομένα από 11 μελέτες – που διεξήχθησαν μεταξύ 1980 και 2021 – σε περισσότερες από 5.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αναλύθηκαν από αυτούς. Οι ερευνητές του UCL ανακάλυψαν ότι περίπου μία στις πέντε γυναίκες μένει έγκυος φυσικά μετά τη γέννηση του μωρού χρησιμοποιώντας θεραπείες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνέβη τις περισσότερες φορές μέσα σε τρία χρόνια. Δείτε τι έχει να πει ένας ειδικός σχετικά με τη φυσική σύλληψη ενός μωρού μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Health Shots συνδέθηκε με την Dr. Shreya Gupta, Σύμβουλο Υπογονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμότητας, Birla Fertility & IVF, Lucknow για να μάθετε για την πιθανότητα φυσικής εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αποτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μια φυσική εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι δυνατή. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες μπορεί να βρουν την εξωσωματική γονιμοποίηση ως την ιδανική λύση για τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου με σπέρμα έξω από το σώμα, εξηγεί ο Δρ Γκούπτα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα εργαστηριακό κουτί. Κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ωοθήκες της γυναίκας διεγείρονται με φάρμακα γονιμότητας για την παραγωγή πολλών ωαρίων. Εκτελείται μικρή χειρουργική επέμβαση για την ανάκτηση αυτών των ωαρίων, και στη συνέχεια συνδυάζεται με σπέρμα σε ένα εργαστηριακό πιάτο. Τα γονιμοποιημένα ωάρια ή τα έμβρυα παρακολουθούνται και αφήνονται να αναπτυχθούν για λίγες ημέρες πριν μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας. Εάν είναι επιτυχής, τα εμφυτεύματα εμβρύου στη μήτρα και η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί.

Σύλληψη άλλου παιδιού μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση μωρού

Παρόμοια με την έρευνα του UCL, ο Δρ Gupta λέει ότι είναι δυνατό για τις γυναίκες να συλλάβουν φυσικά αφού αποκτήσουν μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ακόμα και μετά από αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «αυθόρμητη σύλληψη» ή «φυσική εγκυμοσύνη». Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό:

• Η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει τους παράγοντες γονιμότητας όπως η λειτουργία των ωοθηκών ή η ποιότητα του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης στους επόμενους κύκλους.
• Το συναισθηματικό και σωματικό στρες που σχετίζεται με τη θεραπεία της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί μερικές φορές να μειωθεί μετά από μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, οδηγώντας σε μια πιο χαλαρή κατάσταση που μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Οι πιθανότητες σύλληψης με φυσικό τρόπο μετά από επιτυχημένη ή αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική υγεία και τα υποκείμενα ζητήματα γονιμότητας. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και δεν υπάρχει εγγύηση φυσικής σύλληψης μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν πιθανότητες να μείνετε έγκυος φυσικά μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά αυτές οι γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών σε σύγκριση με άλλες που συλλαμβάνουν φυσικά. Ωστόσο, δεν θα έχουν όλες οι γυναίκες που συλλαμβάνουν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου.

έγκυος γυναίκα
Μια υγιής εγκυμοσύνη είναι στα χέρια σας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Συμβουλές για να είστε προσεκτικοί εάν οι γυναίκες είναι φυσικά έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Εάν μια γυναίκα έχει μια φυσική εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι σημαντικό να λάβει ορισμένα μέτρα για να εξασφαλίσει μια υγιή εγκυμοσύνη.

1. Προγεννητική φροντίδα

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για τακτική προγεννητική παρακολούθηση. Θα παρακολουθούν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, θα κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους και θα παρέχουν συμβουλές για τη διατροφή, την άσκηση και τη γενική ευεξία, εξηγεί η ειδικός.

2. Υγιεινός τρόπος ζωής

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, παραμένοντας σωματικά δραστήριοι (με τη συμβουλή του γιατρού σας), ξεκουράζεστε αρκετά και αποφεύγοντας επιβλαβείς ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ.

3. Διατροφικές απαιτήσεις

Δώστε προσοχή στις διατροφικές σας ανάγκες και φροντίστε να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες εάν τις συστήσει ο γιατρός σας.

4. Συναισθηματική υποστήριξη

Η εγκυμοσύνη είναι συχνά ένα συναισθηματικό ταξίδι και μπορεί να είναι ιδιαίτερα μοναδικό για τις γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση. Επομένως, δεν είναι κακό να λαμβάνετε συναισθηματική υποστήριξη από τους αγαπημένους σας. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε ομάδες υποστήριξης ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο παροχής συμβουλών εάν πιστεύετε ότι αυτό είναι απαραίτητο.

5. Προσέξτε για επιπλοκές

Έχετε υπόψη σας τυχόν σημεία ή συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν επιπλοκές όπως κολπική αιμορραγία, έντονο κοιλιακό άλγος ή μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση. Θα πρέπει να αναφέρετε αμέσως τυχόν προβλήματα στον γιατρό σας.

6. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό

Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά μαθήματα τοκετού για να μάθετε για τη διαδικασία του τοκετού και του τοκετού, τις τεχνικές διαχείρισης του πόνου και τον θηλασμό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε την προηγούμενη εμπειρία σας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με το γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε τυχόν συγκεκριμένες ανησυχίες.

Επομένως, μην αισθάνεστε απογοητευμένοι εάν έχετε προβλήματα υπογονιμότητας. Υπάρχει πάντα η εξωσωματική γονιμοποίηση που θα μπορούσε να βοηθήσει και είναι πιθανό να έχετε ένα υγιές παιδί μετά από ένα μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *