Ανεξάρτητα από την πρόοδό μας ή τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, μια αρχαία πρακτική που αποτελεί βασικό πυλώνα ζωτικής σημασίας διατροφής είναι ο θηλασμός. Όχι μόνο βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά είναι ευεργετικό και για τη μητέρα. Αν και ο θηλασμός είναι μια πανάρχαια πρακτική που ωφελεί τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, υπάρχουν αρκετοί μύθοι για τον θηλασμό που οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν.
Η Richa Bathla, Σύμβουλος Γαλουχίας και Φυσικοθεραπεύτρια Γυναικείας Υγείας, στο Cloudnine Group of Hospitals, Faridabad, είπε στο Health Shots για 8 μύθους θηλασμού που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε.
Μύθοι του θηλασμού για να μην πιστεύετε!
Μύθος 1: Ο θηλασμός είναι εύκολος
Ο θηλασμός απαιτεί χρόνο, υποστήριξη και πρακτική τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά. Μια μητέρα χρειάζεται υποστήριξη και χώρο τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι γιατί ο θηλασμός είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Καθώς τα μωρά γεννιούνται για να προσκολλώνται στις μητέρες τους, πολλές μητέρες χρειάζονται πρακτική υποστήριξη για να τοποθετήσουν το μωρό τους για θηλασμό και να εξασφαλίσουν ότι το μωρό είναι σωστά προσκολλημένο στο στήθος. Μπορεί να έχουμε δει πολλές μητέρες να δείχνουν άψογες ενώ ταΐζουν τα μωρά τους, κάτι που φαίνεται αρκετά φυσικό και εύκολο, αλλά το γεγονός είναι ότι ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος για όλες τις μητέρες.

Μύθος 2: Πρέπει να πλένετε τις θηλές σας πριν θηλάσετε
Είναι πολύ απαραίτητο να φροντίζετε τις θηλές σας ενώ θηλάζετε, αλλά όχι απαραίτητο να πλένετε τις θηλές σας πριν από το θηλασμό. Τα μικρά εξογκώματα (αδένες Montgomery) στις θηλές παράγουν λάδι που ενυδατώνει και προστατεύει τις θηλές. Στην πραγματικότητα, η χρήση σαπουνιών και τζελ μπορεί να αφαιρέσει αυτό το φυσικό λάδι που προκαλεί ερεθισμό και ξηρότητα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πλένετε τα χέρια σας πριν από το θηλασμό αντί να πλένετε το στήθος σας κάθε φορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό για να καθαρίσετε τις θηλές σας ενώ κάνετε ντους για να διατηρήσετε καλή υγιεινή, αλλά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος σαπουνιού, ταλκ ή αρώματος για να τις καθαρίσετε.
Μύθος 3: Είναι φυσιολογικό να πονάτε ενώ θηλάζετε
Πολλές μητέρες νιώθουν ενόχληση ή πόνο τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό νομίζοντας ότι είναι φυσικό ή φυσιολογικό ενώ θηλάζουν. Πρέπει να δίνεται προσοχή στην προσκόλληση όταν μιλάμε για επώδυνες/ραγισμένες θηλές που εμφανίζονται λόγω ακατάλληλης προσκόλλησης. Με τη βοήθεια ενός συμβούλου γαλουχίας ή άλλων επαγγελματιών, η προσκόλληση και η τοποθέτηση μπορούν να διορθωθούν, ώστε οι μητέρες να αποφύγουν προβλήματα όπως επώδυνες θηλές ή ραγισμένες θηλές.
Μύθος 4: Διαχωρίστε τη μητέρα και το μωρό για να χαλαρώσει η μητέρα
Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο μωρό επαφή με το δέρμα ή Καγκουρό Μητρική Φροντίδα (KMC) αμέσως μετά τη γέννηση. Η μέγιστη επαφή δέρμα με δέρμα επάγει την έκκριση ωκυτοκίνης η οποία τελικά βοηθά στην απελευθέρωση της παραγωγής γάλακτος (προλακτίνη). Άρα περισσότερη επαφή δέρμα με δέρμα σημαίνει περισσότερη παραγωγή γάλακτος. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην πρόληψη της απώλειας βάρους και βοηθά το μωρό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Έτσι, η μέγιστη συμβίωση θα πρέπει να πραγματοποιείται για 24 ώρες αμέσως μετά τη γέννηση.
Μύθος 5: Μην θηλάζετε εάν είναι άρρωστη
Εάν μια μητέρα πάσχει από λοίμωξη όπως πυρετός, βήχας και κρυολόγημα, θα πρέπει να συνεχίσει να θηλάζει γιατί τα αντισώματα θα περάσουν στο μωρό μέσω της τροφής, κάτι που θα αποτρέψει τη μόλυνση του μωρού. Θα ενισχύσει επίσης την ανοσία του μωρού. Ωστόσο, οι μητέρες με παθήσεις όπως η φυματίωση (ΤΒ), ο Covid-19 και ο HIV θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές ενός συμβούλου γαλουχίας ή άλλων επαγγελματιών σχετικά με τη σίτιση. Είναι επίσης απαραίτητο να λαμβάνετε συμβουλές την κατάλληλη στιγμή, ώστε να συνεχιστεί η δίαιτα, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον με άλλα πιθανά μέσα.
Μύθος 6: Δεν μπορείτε να πάρετε κανένα φάρμακο ενώ θηλάζετε
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα εάν η μητέρα σας θηλάζει. Θα πρέπει να λαμβάνονται οι κατάλληλες συμβουλές σχετικά με τη σωστή δοσολογία και χρόνο λήψης των φαρμάκων. Αν και οποιοδήποτε φάρμακο στο αίμα θα μεταφερθεί στο μητρικό γάλα σε κάποιο βαθμό. Ορισμένα φάρμακα το κάνουν αυτό σε ένα ορισμένο επίπεδο και δεν ενέχουν κίνδυνο για τα βρέφη, ενώ άλλα υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα στο μητρικό γάλα. Ορισμένα φάρμακα είναι ασφαλή και άλλα όχι κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε αυτή την περίπτωση, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει εναλλακτική ιατρική ή μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο που δεν επηρεάζει πάρα πολύ την παραγωγή γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ο θηλασμός πρέπει να διακοπεί προσωρινά, οπότε μπορεί να εκφραστεί και να αποθηκευτεί το μητρικό γάλα και αυτό το αποθηκευμένο γάλα εκτριχώματος μπορεί να χορηγηθεί μόλις η μητέρα αρχίσει να παίρνει αυτό το φάρμακο.

Μύθος 7: Εάν η μητέρα επιστρέψει στη δουλειά, πρέπει να απογαλακτίσει το μωρό της
Μπορεί κανείς να συνεχίσει να θηλάζει ακόμα και αφού πάει στη δουλειά. Για αυτό, πρέπει να ελέγξετε τις πολιτικές στο χώρο εργασίας και επίσης να χρειάζεστε την υποστήριξη των μελών της οικογένειας. Εάν μια μητέρα έχει τον χρόνο και τον κατάλληλο χώρο στο χώρο εργασίας για να θηλάσει, μπορεί να πάει σπίτι ή να θηλάσει το παιδί της ή να δώσει στο μωρό γάλα στο σπίτι της. Εάν μια μητέρα δεν έχει τη δυνατότητα να θηλάσει τις ώρες εργασίας, μπορεί να βρει το κατάλληλο μέρος όπου μπορεί να βγάλει το γάλα της και να το δώσει σε ένα μωρό ή να το ταΐσει απευθείας αν είναι στο σπίτι. Το ρευστό γάλα είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για όσους εργάζονται, γιατί αυτό το γάλα μπορεί να αποθηκευτεί απευθείας σε θερμοκρασία δωματίου για 5-6 ώρες, στη συνέχεια, αν δεν χρησιμοποιηθεί, μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για 3 έως 4 ημέρες.
Μύθος 8: Πολλές μητέρες δεν μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα
Όλες οι μητέρες παράγουν τη σωστή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους. Η ποσότητα παραγωγής γάλακτος εξαρτάται από το πόσο συχνά το μωρό μανδαλώνει, πόσο καιρό θηλάζει και πόσο συχνά ταΐζει την ημέρα. Η σωστή υποστήριξη όπως οι συμβουλές θηλασμού από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το άγχος καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την παραγωγή γάλακτος. Μια μητέρα δεν πρέπει ποτέ να πανικοβάλλεται ακόμα κι αν έχει ένα πρόωρο μωρό και δεν μπορεί να ταΐσει το μωρό της. Οι σωστές συμβουλές από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν στην έναρξη του θηλασμού τη σωστή στιγμή σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε απευθείας είτε μέσω θήλαστρου που δεν θα επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος.