Ξέρεις αυτό το ωραίο συναίσθημα όταν νιώθεις αγάπη και ασφάλεια με αυτούς που λατρεύεις; Αυτό το συναίσθημα είναι ανεξιχνίαστο και έχει θετικό αντίκτυπο στο νευρικό σας σύστημα. Είναι υγιές να μοιράζεστε μια βαθιά και ισχυρή σύνδεση με τους άλλους γύρω σας. Η υποστήριξη που λαμβάνετε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την πορεία της ζωής σας προς το καλύτερο. Και, ξέρετε τι, μια βαθιά σύνδεση με κάποιον μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής σας, βοηθώντας σας να ζήσετε μια ουσιαστική και γεμάτη ζωή ζωή. Ναι καλά ακούσατε! Έτσι, για όσους σας αγαπούν άνευ όρων, είναι σχεδόν καιρός να αρχίσετε να ανταποκρίνεστε και αυτά τα συναισθήματα για να ζήσετε μια ζωή με ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Επιπλέον, το να έχετε υγιείς σχέσεις σας βοηθά επίσης να ζήσετε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.
Η Health Shots απευθύνθηκε στον Δρ. Jyoti Kapoor, Ιδρυτή-Διευθυντή και Ανώτερο Ψυχίατρο, Manasthali, Gurugram, για να καταλάβει πώς οι θετικές σχέσεις μπορούν να βελτιώσουν τη μακροζωία της ζωής σας.

Να γιατί οι καλές, υγιείς σχέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο
Το να αγαπάς κάποιον και να σε αγαπούν εξίσου με ένα εξαιρετικά ασφαλές συναίσθημα. Αυτή η συναισθηματική υποστήριξη σε βοηθάει πολύ να αναπτυχθείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι θετικές σχέσεις επηρεάζουν τη ζωή σας.
1. Συναισθηματική υποστήριξη
“Οι θετικές σχέσεις παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό προστασίας ενάντια στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Ενόψει των προκλήσεων της ζωής, το να έχουμε κάποιον στον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, να μοιραστούμε τις σκέψεις σας και να ζητήσουμε συμβουλές μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ψυχική σας ευεξία. Η συναισθηματική Η υποστήριξη που προέρχεται από θετικές σχέσεις προάγει την ανθεκτικότητα, μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας και τελικά συμβάλλει σε μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή», εξηγεί ο ειδικός.
2. Μειώστε τη μοναξιά και την απομόνωση
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν συνδεθεί με πολλές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων ποσοστών θνησιμότητας. Οι θετικές σχέσεις, είτε με μέλη της οικογένειας, με φίλους ή ομάδες της κοινότητας, λειτουργούν ως ισχυρό αντίδοτο στη μοναξιά. Η συμμετοχή σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και η καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην παράταση της μακροζωίας.

3. Ενθαρρύνετε την υγιή συμπεριφορά
Ο ειδικός λέει: «Οι θετικές σχέσεις σε παρακινούν να εμπλακείς σε υγιεινές συμπεριφορές και επηρεάζουν άμεσα τις επιλογές του τρόπου ζωής σου. Είτε είναι η άσκηση μαζί, το μαγείρεμα θρεπτικών γευμάτων ή η ενθάρρυνση της διακοπής επιβλαβών συνηθειών, η παρουσία υποστηρικτικών σχέσεων μπορεί να διαμορφώσει θετικά την καθημερινότητά σας. Επιπλέον, η συμμετοχή σε δραστηριότητες με άλλους προάγει την ενδυνάμωση, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό τα άτομα να τηρούν πιο υγιεινές συνήθειες, οδηγώντας σε καλύτερη σωματική υγεία και αυξημένη διάρκεια ζωής».
Διαβάστε επίσης: Είσαι η πιο γενναιόδωρη στις σχέσεις σου; Δείτε πώς να σταματήσετε
4. Μείωση του στρες
Το χρόνιο στρες επηρεάζει το σώμα σας και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών. Οι θετικές σχέσεις παρέχουν έναν φυσικό μηχανισμό μείωσης του στρες. Το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, το γέλιο και η κοινωνική υποστήριξη πυροδοτούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μια ορμόνη που προάγει τη χαλάρωση και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Μετριάζοντας τον αντίκτυπο του στρες, οι θετικές σχέσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το στρες.
5. Γνωστική τόνωση και υγεία του εγκεφάλου
Ο ειδικός λέει: «Οι ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ενεργοποιούν το μυαλό μας και κρατούν το μυαλό μας ενεργό και αφοσιωμένο. Η συμμετοχή σε συζητήσεις, η ανταλλαγή ιδεών και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες προκαλούν τις γνωστικές μας ικανότητες και συμβάλλουν στη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας καθώς γερνάμε».