April 15, 2024

Νηστεία στο νερό: οφέλη και παρενέργειες για την απώλεια βάρους

Φανταστείτε να μην τρώτε τίποτα και να πίνετε μόνο νερό για μέρες! Μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο, ειδικά για τους καλοφαγάδες, αλλά η νηστεία στο νερό γίνεται τάση. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη νηστεία στο νερό ως έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο απώλειας βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews διαπίστωσε επίσης ότι η νηστεία στο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν και άλλα οφέλη για την υγεία της νηστείας στο νερό, αλλά υπάρχουν και παρενέργειες!

Για να μάθετε εάν η νηστεία στο νερό είναι καλή για την απώλεια βάρους, η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Anju Mohan, Ανώτερο Διαιτολόγο, Τμήμα Κλινικής Διατροφής, Amrita Hospital, Kochi.

νηστεία στο νερό
Η νηστεία στο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι η νηστεία στο νερό;

Ο Mohan λέει ότι η νηστεία έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή στον τομέα της διατροφής τον τελευταίο καιρό. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για διάφορα είδη δίαιτας, που κυμαίνονται από τη μεσογειακή διατροφή έως την κετογονική δίαιτα, καθώς και πρακτικές όπως ο περιορισμός των θερμίδων και η νηστεία στο νερό. Η νηστεία σημαίνει βασικά την επιλογή να μην τρώτε ή να πιείτε ορισμένα τρόφιμα ή να απέχετε από όλα τα φαγητά και ποτά. Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με υγεία, πνευματικότητα ή ακόμα και προσωπικές πεποιθήσεις. Η νηστεία στο νερό αναφέρεται συγκεκριμένα στη μη λήψη τροφής και στην κατανάλωση μόνο νερού για έναν καθορισμένο αριθμό ημερών στη σειρά.

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας στο νερό;

Η πιο αισθητή αλλαγή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι η απώλεια βάρους. Όταν ελέγχετε τον εαυτό σας και αποφεύγετε να φάτε για λίγο, καταναλώνετε φυσικά λιγότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Ο ειδικός εξηγεί ότι αφού το σώμα δεν λαμβάνει θερμίδες από εξωτερικές πηγές, αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα ενεργειακά του αποθέματα όπως το γλυκογόνο (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) και τα λίπη για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας στο νερό.

Όταν το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα γλυκογόνου του, αρχίζει να διασπά τα λιπώδη κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λιπόλυση. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση λιπαρών οξέων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε ενέργεια για να τροφοδοτήσουν το σώμα. Επομένως, η νηστεία στο νερό μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, επειδή το σώμα εξαρτάται κυρίως από το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια κατά την περίοδο της νηστείας.

νηστεία στο νερό
Το να μην τρώτε και να πίνετε μόνο νερό δεν είναι υγιεινό. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Παρενέργειες της νηστείας στο νερό στον οργανισμό

Όταν νηστεύετε, ειδικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σώμα σας μπορεί να αφυδατωθεί εάν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό. Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία διαφόρων σωματικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της κυκλοφορίας και της ρύθμισης της θερμοκρασίας. Έτσι, πίνετε 2-3 λίτρα υγρών την ημέρα. Ο Mohan λέει ότι η επαρκής πρόσληψη υγρών βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και υποστηρίζει τις συνολικές σωματικές λειτουργίες. Παραμένοντας καλά ενυδατωμένοι, μπορείτε να μειώσετε την ένταση της πείνας, καθιστώντας ευκολότερο να τηρείτε το πρόγραμμα νηστείας σας.

Εάν κάνετε μόνο νηστεία στο νερό, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

1. Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών

Προφανώς, όταν ξεκινάτε τη ρουτίνα νηστείας με νερό, υπάρχει μείωση στην πρόσληψη βασικών μετάλλων. Αυτό περιλαμβάνει το κάλιο και το νάτριο, που είναι κρίσιμοι ηλεκτρολύτες για διάφορες σωματικές λειτουργίες. Η παρατεταμένη νηστεία χωρίς κατάλληλη αντικατάσταση ηλεκτρολυτών ή ιατρική επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης της υπονατριαιμίας (χαμηλά επίπεδα νατρίου) ή της υποκαλιαιμίας (χαμηλά επίπεδα καλίου), εξηγεί ο ειδικός.

2. Υποογκαιμία

Μια άλλη ανησυχία που σχετίζεται με την παρατεταμένη νηστεία στο νερό είναι η υποογκαιμία. Αναφέρεται σε μείωση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα. Ο μειωμένος όγκος αίματος μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και τα όργανα, οδηγώντας σε εξασθενημένη λειτουργία. Μπορεί να σας ζαλίσει και να καταλήξετε με γρήγορο καρδιακό παλμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κόπωση και σύγχυση.

Συμβουλές για διαρκή απώλεια βάρους

Αν και η νηστεία στο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ περισσότερα για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη επιτυχία και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Να τι πρέπει να κάνετε!

1. Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή

Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Παρακολουθήστε τα μεγέθη των μερίδων και στοχεύστε σε έλλειμμα θερμίδων, λέει ο Mohan.

2. Τακτικές σωματικές δραστηριότητες

Κάντε ασκήσεις όπως περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι και ενδυνάμωση για να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε το μεταβολισμό.

3. Αλλάξτε τις συνήθειές σας για να χάσετε βάρος

Κάντε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως προσεκτική διατροφή, διαχείριση του άγχους, αρκετό ύπνο και συναισθηματική διατροφή. Αυτές οι αλλαγές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Οι διαφορετικές μέθοδοι νηστείας μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για μερικούς ανθρώπους από άλλους, αλλά θα πρέπει πάντα να στοχεύετε στη διαρκή απώλεια βάρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *