October 4, 2023

Μηνοφοβία: πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της περιόδου ή της εμμήνου ρύσεως

Μια φυσιολογική περίοδος διαρκεί περίπου πέντε ημέρες, αλλά οι γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται την άφιξή της ακόμη και πριν από την Ημέρα D. Οι λευκές κολπικές εκκρίσεις είναι αρκετά συχνές κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, όπως και οι εναλλαγές της διάθεσης. Ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν άγχος γύρω από την έμμηνο ρύση. Είτε πρόκειται για το έμμηνο αίμα είτε για συζητήσεις για αυτό, μερικοί άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να υποφέρουν από μηνοφοβία. Το άγχος ή ο φόβος για κάτι δεν είναι πάντα υγιές. Τι θα λέγατε λοιπόν να ξεπεράσετε την μηνοφοβία;

Για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη μηνοφοβία, η Health Shots επικοινώνησε με την Δρ. Asha Susawat, Σύμβουλο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Daffodils by Artemis Jaipur.

γυναίκα με ένα ημερολόγιο
Μερικές γυναίκες έχουν άγχος πριν από την περίοδό τους. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι η μηνοφοβία;

Η μηνοφοβία, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια φοβία της εμμήνου ρύσεως ή μια φοβία της περιόδου. Αναφέρεται σε έντονο φόβο ή άγχος γύρω από την έμμηνο ρύση. Ο Δρ Susawat λέει ότι χαρακτηρίζεται από ακραία αγωνία, κρίσεις άγχους ή συμπεριφορές αποφυγής που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο. Αν και η μηνοφοβία δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή κλινική διάγνωση στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), εμπίπτει στην ευρύτερη κατηγορία ειδικής φοβίας, η οποία περιλαμβάνει παράλογους φόβους για συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις. Ο επιπολασμός της μηνοφοβίας δεν είναι καλά τεκμηριωμένος λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων διαγνωστικών κριτηρίων. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώσουν κάποιο βαθμό φόβου ή άγχους που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση. Ο φόβος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια δυσφορία έως σοβαρή φοβία.

Τι προκαλεί τον φόβο της εμμήνου ρύσεως;

Ο φόβος της εμμήνου ρύσεως μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν βιώσει τραυματικά ή αρνητικά γεγονότα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση στο παρελθόν τους, όπως ενοχλητικές καταστάσεις, επώδυνες περιόδους ή πολιτισμικά ταμπού που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη φόβου και άγχους, εξηγεί ο ειδικός. Εκτός από αυτό, το κοινωνικό στίγμα, η έλλειψη εκπαίδευσης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις για την έμμηνο ρύση θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρόκληση φόβου και δυσφορίας.

Σημάδια μηνοφοβίας

Τα σημάδια της μηνοφοβίας μπορούν να εκδηλωθούν με πολλούς τρόπους. Τα άτομα με μηνοφοβία είναι πιθανό να βιώσουν έντονες κρίσεις άγχους όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, όπως να συζητούν περιόδους ή να βλέπουν προϊόντα εμμήνου ρύσεως. Μπορεί επίσης να παρουσιάζουν αποτρεπτικές συμπεριφορές, όπως να παραλείπουν το σχολείο ή την εργασία κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις όπου μπορεί να συζητείται η έμμηνος ρύση ή να ανησυχούν συνεχώς για την έναρξη της περιόδου τους. Σωματικά συμπτώματα όπως γρήγορος καρδιακός παλμός, εφίδρωση, τρόμος ή δύσπνοια μπορούν επίσης να παρατηρηθούν την ώρα του αυξημένου άγχους, εξηγεί ο ειδικός.

Τρόποι καταπολέμησης της μηνοφοβίας

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την μηνοφοβία ακολουθώντας ορισμένες στρατηγικές.

1. Εκπαίδευση

Η αύξηση της γνώσης και της κατανόησης της εμμήνου ρύσεως μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των παρανοήσεων και στην ανακούφιση του φόβου και του άγχους. Η μάθηση περισσότερων για τη βιολογία της εμμήνου ρύσεως, τις φυσιολογικές παραλλαγές της και τους μύθους που καταρρίπτουν μπορούν να επιτρέψουν στις γυναίκες να προσεγγίσουν την περίοδό τους με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

2. Θεραπεία

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από έναν θεραπευτή με εμπειρία στις αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη στη διαχείριση της μηνοφοβίας. Για τη θεραπεία περιπτώσεων όπως η μηνοφοβία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη προσέγγιση που βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν παράλογες σκέψεις και συμπεριφορές, να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης και σταδιακά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

γυναίκα που κρατά ταμπόν
Πρέπει να εξασκήσετε μια τεχνική χαλάρωσης για να αντιμετωπίσετε τη μηνοφοβία. Ευγενική προσφορά εικόνας: Freeepik

3. Τεχνικές χαλάρωσης

Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμός ή προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην προώθηση των αισθήσεων ηρεμίας. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή σε καταστάσεις που σχετίζονται με την εμμηνόρροια για να βοηθήσουν στη διαχείριση του φόβου και του στρες.

4. Υποστήριξη από ομοτίμους

Η σύνδεση με άλλα άτομα που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες μπορεί να είναι εξαιρετική για εσάς. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ή διαδικτυακές κοινότητες μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση επικύρωσης, κατανόησης και υποστήριξης. Το να μοιράζεστε εμπειρίες και να μαθαίνετε από άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι στους φόβους σας.

5. Προοδευτική Έκθεση

Εκτεθείτε σταδιακά σε τρομακτικές καταστάσεις που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση
μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση της απόκρισης του φόβου με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την έναρξη με μικρά βήματα, όπως η συζήτηση για την εμμηνόρροια με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας, και σταδιακή πρόοδο σε πιο δύσκολες καταστάσεις, προτείνει ο Δρ Susawat. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει να χτίσετε αυτοπεποίθηση και να μειώσετε το άγχος, επιτρέποντάς σας τελικά να αντιμετωπίσετε καταστάσεις που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αλλά εάν βρίσκεστε σε ακραία δυσφορία ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην καθημερινή σας λειτουργία, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *