February 19, 2024

Κορυφαίες συμβουλές για τη διαχείριση του πόνου της αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια του μουσώνα

Όταν κάνει πολύ ζέστη και η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, το μόνο που θέλετε είναι ανακούφιση από τη ζέστη. Προσεύχεσαι στον θεό της βροχής για μια νεροποντή. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με αρθρίτιδα, η περίοδος των βροχών σημαίνει περισσότερους πόνους στις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι το επίπεδο υγρασίας αυξάνεται κατά τη διάρκεια των μουσώνων και οι άνθρωποι τείνουν να μην ασκούνται, ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί κατά την περίοδο των βροχών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι διαχείρισης του πόνου της αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια του μουσώνα.

Η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ Sajjan Shenoy, Σύμβουλο Ρευματολόγο, KMC Hospital, Mangaluru, για να σας δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του πόνου της αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια του μουσώνα.

καρφίτσα αρθρίτιδας στον μουσώνα
Ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του μουσώνα. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία, λέει ο Δρ Shenoy. Μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος όπως χέρια, δάχτυλα, καρπούς, αγκώνες, ώμους, γόνατα, αστραγάλους και πόδια.

Ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των μουσώνων

Δεν μπορούν όλοι με αρθρίτιδα να αισθανθούν τη διαφορά, αλλά για μερικούς ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί κατά την περίοδο των μουσώνων. Εδώ είναι μερικοί από τους παράγοντες:

1. Αλλαγές στα επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας

Αυτές οι αλλαγές είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεων. Κατά τη διάρκεια του μουσώνα, τα συστήματα χαμηλής πίεσης μπορούν να προκαλέσουν επέκταση των ιστών γύρω από τις αρθρώσεις, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση και δυσφορία, εξηγεί ο ειδικός. Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία μπορεί να συμβάλει σε δυσκαμψία και φλεγμονή των αρθρώσεων.

2. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Είναι φυσικό να είσαι λίγο τεμπέλης και να παραλείπεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπαίθριες δραστηριότητες όταν βρέχει. Αλλά λόγω της περιορισμένης κινητικότητας ή της απροθυμίας να βγείτε έξω σε υγρές συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο της αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια των μουσώνων

Η διαχείριση του πόνου της αρθρίτιδας κατά την περίοδο των μουσώνων μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλύνετε την ενόχληση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

1. Διατηρήστε μια ρουτίνα άσκησης

Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του πόνου της αρθρίτιδας, ακόμη και κατά τους μουσώνες. Προτείνετε στους αγαπημένους σας να κάνουν δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους ή ήπιες ασκήσεις διατάσεων. Ο Δρ Shenoy λέει ότι η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στη μείωση της ακαμψίας. Προωθεί επίσης την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Πόνος αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια των μουσώνων
Μην σταματήσετε την άσκηση λόγω αρθρίτιδας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος δεν είναι καλό για κανέναν και στην αρθρίτιδα, ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, γεγονός που επιδεινώνει τον πόνο της αρθρίτιδας. Καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό κατά την περίοδο των μουσώνων η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς τα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, πράγμα που σημαίνει ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να γίνουν φίλοι τους.

3. Προστατέψτε τις αρθρώσεις από την υγρασία

Η υγρασία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, επομένως είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας από την υπερβολική υγρασία κατά τη διάρκεια του μουσώνα. Για να κρατήσουν τα πόδια τους στεγνά, μπορούν να φορούν αδιάβροχα ή αδιάβροχα παπούτσια. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ομπρέλα ή να φορέσουν αδιάβροχο για να προστατεύσουν τις αρθρώσεις τους από το νερό της βροχής. Μην τα αφήνετε να κάθονται ή να στέκονται σε υγρά μέρη για πολλή ώρα. Και μην ξεχάσετε να τους πείτε να ενυδατώσουν το δέρμα τους για να αποτρέψετε την ξηρότητα και το σκάσιμο.

4. Εφαρμόστε θεραπεία με θερμότητα και κρύο

Οι θεραπείες με ζεστό και κρύο μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της αρθρίτιδας. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζεστές κομπρέσες, μπουκάλια ζεστού νερού ή μαξιλάρια θέρμανσης για να χαλαρώσουν τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και να ανακουφίσουν τον πόνο. Τα ζεστά μπάνια ή τα ντους μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά μην υπερθερμαίνετε το νερό. Εναλλακτικά, η κρύα θεραπεία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και να μουδιάσει την περιοχή. Μπορούν να εφαρμόσουν κρύες συσκευασίες ή να τυλίξουν παγοκύστες σε μια πετσέτα και να τις εφαρμόσουν απαλά στις προσβεβλημένες αρθρώσεις για 15 έως 20 λεπτά.

5. Ακολουθήστε τα φάρμακα και το σχέδιο θεραπείας

Ο γιατρός τους θα πρέπει να έχει ήδη ένα κατάλληλο σχέδιο φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας για να διαχειριστείτε τον πόνο της αρθρίτιδας. Ζητήστε τους να ακολουθήσουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και καλέστε το γιατρό τους εάν παρατηρήσετε αλλαγές στα συμπτώματα. Μπορεί να συστήσουν αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα ή άλλα φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Μπορούν επίσης να προτείνουν φυσικοθεραπεία ή βοηθητικές συσκευές όπως νάρθηκες ή νάρθηκες για την υποστήριξη της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Αν και αυτές οι συμβουλές είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εμπειρία κάθε ατόμου με την αρθρίτιδα είναι μοναδική. Επομένως, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση της συγκεκριμένης αρθρίτιδας του αγαπημένου σας προσώπου κατά την περίοδο των μουσώνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *