April 25, 2024

Κοινοί μύθοι για τον δάγκειο πυρετό που πρέπει να γνωρίζετε

Ο μουσώνας και τα κουνούπια πάνε χέρι-χέρι. Ο δάγγειος πυρετός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην πρωτεύουσα της Ινδίας, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η έκθεση που δημοσίευσε η Δημοτική Επιχείρηση του Δελχί αποκάλυψε ότι περισσότερα από 160 κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα έως τα μέσα Ιουλίου 2023. Είναι ανησυχητικό καθώς είναι το υψηλότερο για αυτήν την περίοδο από το 2018, σύμφωνα με έκθεση του PTI. Πολλοί άνθρωποι έχουν πολλά να πουν για αυτήν την ασθένεια που μεταδίδεται από φορείς, αλλά δεν είναι όλα γεγονότα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κοινούς μύθους γύρω από τον δάγκειο πυρετό.

Για να καταρρίψει τους μύθους του δάγκειου πυρετού, η Health Shots επικοινώνησε με τον Dr Nikhil S Kulkarni, MD Fellowship του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και Ειδικού Λοιμωξιολογίας, του Νοσοκομείου και του Ερευνητικού Κέντρου KJ Somaiya, Βομβάη.

Δάγγειος πυρετός
Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους για τον δάγκειο πυρετό. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τι είναι ο δάγγειος πυρετός;

Όταν αρχίζει να βρέχει, πολλά κουνούπια βγαίνουν και παίζουν. Υπάρχει πλέον ένα είδος κουνουπιού, το Aedes, που μπορεί να δαγκώσει εσάς ή την οικογένειά σας και να μεταδώσει τον δάγγειο πυρετό. Αυτά τα κουνούπια αναπαράγονται σε λιμνάζοντα νερά, γι’ αυτό μας λένε πάντα να καθαρίζουμε το περιβάλλον μας. Ο Δρ Kulkarni λέει ότι το 80% των λοιμώξεων μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα όπως ξαφνική έναρξη υψηλού πυρετού, πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα, πόνος πίσω από τα μάτια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία ούλων ή μύτης, έμετος, λήθαργος και σύγχυση.

Μύθοι για τον δάγγειο πυρετό

Ο μουσώνας συμβαίνει να είναι μια ευνοϊκή συνθήκη αναπαραγωγής για τα κουνούπια. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του πληθυσμού τους. Ο ειδικός εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια του μουσώνα, το νερό της βροχής συλλέγεται σε πολλά σημεία και τα κουνούπια Aedes αναπαράγονται σε αυτό το στάσιμο νερό. Αν και αυτό είναι αλήθεια, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τον δάγγειο πυρετό.

Μύθος 1: Ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο.

Κάνω: Ο Δρ Kulkarni λέει ότι δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο καθώς προκαλείται από το τσίμπημα των μολυσμένων κουνουπιών Aedes.

Μύθος 2: Μόνο τα κουνούπια Aedes aegypti μεταδίδουν τον δάγγειο πυρετό.

Κάνω: Αν και τα κουνούπια aedes aegypti είναι ο κύριος παράγοντας του δάγκειου πυρετού, άλλα είδη όπως το aedes albopictus μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Μύθος 3: Χρειάζεται μετάγγιση αιμοπεταλίων κάθε φορά που παθαίνεις δάγγειος πυρετός.

Κάνω: Ο φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων είναι 150.000 έως 410.000, αλλά στον δάγγειο πυρετό μπορεί να πέσει στο επίπεδο (50.000 έως 150.000) την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα της ασθένειας. Η μετάγγιση αιμοπεταλίων γίνεται μόνο εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέσει κάτω από 10.000 ή υπάρχουν σημεία αιμορραγίας.

Μύθος 4: Τα αιμοπετάλια μπορούν να αυξηθούν μόνο με μεταγγίσεις αιμοπεταλίων.

Κάνω: Τα αιμοπετάλια μπορούν επίσης να αυξηθούν φυσικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτούς τους τρόπους για να αυξήσετε τα αιμοπετάλια στο σπίτι –

• Έχετε εκχύλισμα φύλλων παπάγιας, το οποίο έχει ένζυμο ALOX-12. Διεγείρει φυσικά τον σχηματισμό αιμοπεταλίων, διευκρινίζει ο ειδικός.
• Διορθώστε την αφυδάτωση με ORS ή νερό καρύδας ή χυμό ροδιού.
• Μια διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι απαραίτητη, γι’ αυτό καταναλώστε πορτοκάλια, ακτινίδια, κράνμπερι, παπάγια, ντομάτες ή φρούτα του δράκου.
• Τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σπαράγγια είναι επίσης χρήσιμες.

Δίαιτα για τον δάγγειο πυρετό
Ανάρρωση γρηγορότερα και καλύτερα με τη δίαιτα για τον δάγκειο πυρετό. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Μύθος 5: Μπορείτε να φάτε χωρίς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Κάνω: Εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε δάγκειο πυρετό, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη δίαιτα και να αποφεύγετε ορισμένες τροφές. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να τρώνε λιπαρά τρόφιμα. Τα τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα περιέχουν πολλά λιπαρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμβουλές για την πρόληψη του δάγκειου πυρετού

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τον δάγγειο πυρετό.

• Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε τα λιμνάζοντα νερά.
• Καταστρέψτε τους βιότοπους των κουνουπιών διατηρώντας τους χώρους καθαρούς και χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα.
• Φοράτε ρούχα που καλύπτουν τα περισσότερα μέρη του σώματος.
• Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα και απωθητικά.
• Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο ή φάρμακο για τον δάγγειο πυρετό, επομένως είναι καλύτερο να εστιάσετε σε προληπτικά μέτρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *