February 19, 2024

Κατάσταση: τι είναι, σημάδια και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Αυτές τις μέρες, το να είσαι σε μια ρομαντική σχέση δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να είσαι σοβαρά ερωτευμένος. Δεν χρειάζεται καν ταμπέλα! Κάποιοι μπορεί να βρίσκονται σε μια κατάσταση – που δεν είναι ακριβώς η ίδια με τους φίλους με προνόμια ή μια σοβαρή σχέση. Πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της κατάστασης εάν έχετε αμφιβολίες για την «κατάσταση» με τον σύντροφό σας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κατάσταση, η Health Shots επικοινώνησε με τον ψυχοθεραπευτή, προπονητή ζωής και επιχειρήσεων Dr. Chandni Tugnait.

ζευγάρι στο κρεβάτι
Είστε σε κατάσταση; Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι το σενάριο;

Μια κατάσταση είναι ένας όρος για το στάδιο μιας σχέσης όπου οι σύντροφοι δεν είναι ούτε σοβαρά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον ούτε απλώς ένα ζευγάρι, εξηγεί ο Δρ Tugnait. Είναι μια σχέση δύο ανθρώπων που δεν έχουν επίσημα ρομαντική σχέση, αλλά εξακολουθούν να έχουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Αυτός ο τύπος σχέσης περιλαμβάνει μια συναισθηματική σύνδεση χωρίς επίσημη ταμπέλα.

Μπορεί να έχει κάποιες ομοιότητες με φίλους με κάποιου είδους οφέλη σε μια σχέση, αλλά τα δύο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όταν πρόκειται για φίλους με προνόμια, είναι περισσότερο για φίλους που κάνουν περιστασιακό σεξ. Όσο για μια κατάσταση, είναι μια διφορούμενη και όχι τόσο ξεκάθαρα καθορισμένη κατάσταση μεταξύ ανύπαντρου και ληστού, λέει ο ειδικός.

Κατάσταση και ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία ενός ατόμου επηρεάζεται από όλες τις σχέσεις στη ζωή του. Μια κατάσταση έχει θετικές και αρνητικές πλευρές, όπως κάθε πιθανή σχέση.

Το να βρεθείτε σε μια κατάσταση μπορεί να σας δώσει την ελευθερία να συνεχίσετε να βλέπετε το άτομο που θέλετε, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κάνετε σοβαρές υποσχέσεις ή δεσμεύσεις. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διασκεδαστικό ενδιάμεσο στάδιο, όπου ένα ζευγάρι μπορεί να είναι απαλλαγμένο από την ευθύνη ο ένας για τον άλλον και να έχει χώρο και χρόνο να σκεφτεί το μέλλον χωρίς καμία πίεση. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν σε μια θετική κατεύθυνση εξερεύνησης, η ψυχική υγεία ενός ατόμου παραμένει επίσης σε αυτό το θετικό φάσμα, επιτρέποντάς του να έχει μια καλή ισορροπία στη ζωή χωρίς να αισθάνεται υπερβολική πίεση και να είναι σε μια ικανοποιημένη ψυχική κατάσταση.

δυστυχισμένο ζευγάρι
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της σχέσης μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση και το μέλλον της σχέσης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους και δυσφορίας, οδηγώντας σε πιθανή αγωνία, λέει ο Δρ Tugnait. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης και να αμφισβητούν την αυτοεκτίμησή τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη επίσημης δέσμευσης. Η έλλειψη σαφών ορίων και προσδοκιών μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία, επιδεινώνοντας τα συναισθήματα της απομόνωσης, της ζήλιας και της μοναξιάς.

Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΡΑ

Σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση

Μερικά κοινά σημάδια δείχνουν ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση. Εδώ είναι μερικά:

1. Αβέβαιη κατάσταση σχέσης

Το να μην είστε σίγουροι για την κατάσταση της σχέσης σας είναι μια από τις πιο κραυγαλέες ενδείξεις μιας κατάστασης. Αν και περνούν χρόνο μαζί, είναι οικείοι ο ένας με τον άλλον και εκφράζουν τα συναισθήματά τους ο ένας στον άλλον, κανένα από τα μέρη δεν έχει χαρακτηρίσει επισήμως τη σχέση τους ως αποκλειστική ή δεσμευμένη.

2. Περιορισμένη συναισθηματική σύνδεση

Αν και μπορεί να υπάρχει κάποια συναισθηματική εγγύτητα σε μια κατάσταση, είναι συνήθως λιγότερο έντονη από ό,τι σε μια δεσμευμένη κατάσταση. Το να μοιράζεστε πιο έντονα συναισθήματα ή να μιλάτε για το μέλλον μαζί θα μπορούσε να προκαλέσει απροθυμία ή δισταγμό, σημειώνει ο ειδικός.

3. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μαζί

Μπορεί να μην υπάρχει ένα τακτικό μοτίβο συναντήσεων και οι ρυθμίσεις μπορεί να γίνονται κατά διαστήματα ή την τελευταία στιγμή.

4. Έλλειψη μελλοντικών σχεδίων

Σε μια περίπτωση, οι συζητήσεις για το μέλλον της σχέσης μπορεί να είναι ασαφείς ή να αποφεύγονται εντελώς. Τα εμπλεκόμενα μέρη μπορεί να είναι απρόθυμα να σχηματίσουν συμμαχίες ή μακροπρόθεσμα σχέδια.

5. Ελάχιστη Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Σε αντίθεση με μια επίσημη συνεργασία, οι φίλοι και οι συγγενείς μπορεί να μην αναγνωρίζουν άτομα σε μια κατάσταση ως ζευγάρι. Το ζευγάρι μπορεί να κρατήσει τη σχέση του κρυμμένη κυρίως από τους άλλους και να απέχει από οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση αφοσίωσης.

6. Καμία προσπάθεια ορισμού της σχέσης

Σε μια κατάσταση, κανένα από τα μέρη δεν καταβάλλει συνήθως καμία προσπάθεια να διευκρινίσει τη φύση της σύνδεσης ή να συζητήσει τη μελλοντική της πορεία. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να κάνει και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη απογοητευμένα και μπερδεμένα.

7. Αποφύγετε τις μεγάλες συζητήσεις

Η συζήτηση θεμάτων ή διαφωνιών σχετικά με τη σχέση μπορεί να είναι περίπλοκη σε μια κατάσταση. Η έλλειψη δέσμευσης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα όταν συζητούν δυσκολίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άλυτα ζητήματα.

Εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε αυτά τα σημάδια γιατί μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική σας ευεξία. Η επικοινωνία είναι το κλειδί εάν θέλετε μια πιο αφοσιωμένη σχέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *