April 25, 2024

Κατάθλιψη στη συνταξιοδότηση: πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, αναμένεται να κάνουν τα πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν λόγω πολλών ωρών εργασίας ή ταραχώδους ζωής. Είτε πρόκειται για κηπουρική, αθλήματα ή ταξίδια, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Η ζωή είναι γραφτό να είναι απλή και αναμένεται να την αντιμετωπίσετε χαλαρά μετά τη σύνταξη. Αλλά είναι επίσης φυσικό για μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται κατάθλιψη μετά τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται πάσχουν από κατάθλιψη. Μπορείτε να πείτε αντίο στα μπλουζ της συνταξιοδότησης μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζεστε την κατάθλιψη.

Για αποτελεσματικές συμβουλές σχετικά με τη συνταξιοδοτική κατάθλιψη, η Health Shots επικοινώνησε με την Dr Rituparna Ghosh, Κλινική Ψυχολόγο, Apollo Hospitals, Navi Mumbai.

ευτυχισμένη γριά
Δεν είναι όλοι οι ηλικιωμένοι σε θέση να αποδεχτούν ευχάριστα τη συνταξιοδότηση. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι η συνταξιοδοτική κατάθλιψη;

Η συνταξιοδοτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως συνταξιοδοτική κατάθλιψη ή κατάθλιψη μετάβασης στη συνταξιοδότηση, αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα θλίψης, άγχους ή κατάθλιψης μετά τη συνταξιοδότηση, την καριέρα τους ή τη μακροχρόνια απασχόληση. Ο Δρ Ghosh λέει ότι είναι μια ψυχολογική και συναισθηματική απάντηση στη σημαντική αλλαγή της ζωής που αντιπροσωπεύει η συνταξιοδότηση. Η συνταξιοδότηση είναι ένα σημαντικό γεγονός της ζωής που μπορεί να φέρει διάφορες προκλήσεις και προσαρμογές. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Απώλεια ταυτότητας

Για πολλούς ανθρώπους, η καριέρα ή η εργασία τους γίνεται αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς τους. Στη συνταξιοδότηση, μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν σκοπό και κατεύθυνση.

2. Κοινωνική απομόνωση

Η συνταξιοδότηση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ειδικά αν η δουλειά σας ήταν η κύρια πηγή κοινωνικών σας συνδέσεων.

3. Οικονομικές ανησυχίες

Οι ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα ή τη διαχείριση των χρημάτων κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και άγχος.

4. Αλλαγές στη ρουτίνα

Το δομημένο πρόγραμμα εργασίας συχνά εξαφανίζεται μετά τη συνταξιοδότηση, αφήνοντας μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται χαμένοι ή χωρίς καθημερινό νόημα.

5. Θέματα υγείας

Τα θέματα υγείας που έρχονται με τη γήρανση μπορούν να προσθέσουν στο συναισθηματικό βάρος της συνταξιοδότησης, λέει ο ειδικός.

6. Αίσθημα αναξιότητας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μια αίσθηση αναξιότητας ή να πιστεύουν ότι δεν συνεισφέρουν πλέον στην κοινωνία.

ηλικιωμένη γυναίκα που τρώει
Μπορείτε να εξερευνήσετε νέες δραστηριότητες, όπως πειραματισμούς στην κουζίνα. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη συνταξιοδότηση

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης κατά τη συνταξιοδότηση απαιτεί έναν συνδυασμό αυτογνωσίας, θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης και αναζήτησης της υποστήριξης των άλλων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε το μπλε της συνταξιοδότησης:

1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε κατάθλιψη ή άγχος για τη σύνταξη. Αποφύγετε να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Αντίθετα, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να τα νιώσει και να τα εκφράσει, λέει ο Δρ Γκος.

2. Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι

Συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες για την καταπολέμηση της απομόνωσης. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους φίλους, την οικογένεια και τους πρώην συναδέλφους σας ακόμα κι αν δεν τους βλέπετε πλέον στη δουλειά. Εγγραφείτε σε συλλόγους, γίνετε εθελοντές ή συμμετέχετε σε κοινοτικές εκδηλώσεις για να δημιουργήσετε νέα κοινωνικά δίκτυα.

3. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Καθιερώστε ένα καθημερινό πρόγραμμα ή ρουτίνα που να παρέχει δομή και σκοπό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η άσκηση, η ενασχόληση με χόμπι και το διάβασμα.

4. Εξερευνήστε νέα ενδιαφέροντα

Η συνταξιοδότηση είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσετε πάθη και ενδιαφέροντα για τα οποία δεν είχατε χρόνο κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Ανακαλύψτε νέα χόμπι ή ξαναεπισκεφτείτε τα παλιά για να φέρετε χαρά και πληρότητα στη ζωή σας.

5. Βάλτε στόχους

Θέστε σαφείς και εφικτούς στόχους για τη συνταξιοδότησή σας. Είτε σχετίζονται με προσωπική ανάπτυξη, ταξίδια ή συμμετοχή στην κοινότητα, το να έχεις στόχους μπορεί να σου δώσει νόημα, λέει ο ειδικός.

6. Χρηματοοικονομικός προγραμματισμός

Λύστε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα δημιουργώντας έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό και οικονομικό πλάνο. Ζητήστε συμβουλές από έναν οικονομικό σύμβουλο εάν είναι απαραίτητο για να απαλύνετε το άγχος των χρηματικών θεμάτων.

7. Διατηρήστε τη σωματική υγεία

Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητα για τη συνολική ευεξία. Η σωματική υγεία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχική σας κατάσταση.

8. Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα

Δοκιμάστε μερικές από τις τεχνικές ενσυνειδητότητας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

9. Μείνετε ανοιχτοί στην αλλαγή

Αποδεχτείτε τις αλλαγές που φέρνει η συνταξιοδότηση και είστε ανοιχτοί στο να δοκιμάσετε νέες εμπειρίες. Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία και δείτε τη συνταξιοδότηση ως ευκαιρία για ανάπτυξη και αυτοανακάλυψη.

Εάν η συνταξιοδοτική κατάθλιψη γίνει συντριπτική ή επιμένει, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Πράγματι, η κατάθλιψη στη συνταξιοδότηση μπορεί ενδεχομένως να γίνει πιο σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αν και είναι φυσιολογικό να βιώνουν κάποιο επίπεδο προσαρμογής και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα κατά τη μετάβαση στη συνταξιοδότηση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συναισθήματα κατάθλιψής τους επιμένουν ή εντείνονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν η συνταξιοδοτική κατάθλιψη δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική σας υγεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *