April 25, 2024

Καλό άγχος: Δείτε πώς το άγχος μπορεί να έχει θετική επίδραση πάνω σας

Είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής που επηρεάζει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Κάποιοι αντιμετωπίζουν την πίεση της δουλειάς, άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα σχέσεων ή προβλήματα υγείας. Το άγχος συχνά θεωρείται ως ένα κακό πράγμα από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας δείξει ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να χαλαρώσουν ή να μειώσουν το άγχος. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι κακό όλο το άγχος. Τα καλά πράγματα ή τα θετικά γεγονότα στη ζωή σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν άγχος! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το καλό άγχος και πώς σας επηρεάζει.

Για να μάθετε περισσότερα, η Health Shots απευθυνόταν στον ψυχοθεραπευτή, προπονητή ζωής και επιχειρήσεων Dr. Chandni Tugnait.

καλό άγχος
Το θετικό άγχος μπορεί να σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Αιτίες καλού άγχους στη ζωή

Το καλό άγχος είναι επίσης γνωστό ως eustress, και είναι ένας τύπος άγχους που βοηθά με τα κίνητρα, την εστίαση και την προσωπική ανάπτυξη. Σε αντίθεση με το αρνητικό στρες ή την αγωνία, το θετικό στρες μπορεί να ωφελήσει την ευημερία και τη γενική υγεία ενός ατόμου, λέει ο ειδικός.

Ακολουθούν θετικοί στρεσογόνοι παράγοντες που, αν και προκαλούν άγχος, μπορούν τελικά να συμβάλουν στην προσωπική ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και ευημερία –

1. Ξεκινήστε μια νέα δουλειά ή προαγωγή

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον ή η οικοδόμηση σχέσεων με τους συναδέλφους μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ωστόσο, αυτό το άγχος μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και να προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης.

2. Μετακόμιση σε νέο σπίτι ή πόλη

Τα παιδιά του στρατού μπορεί να το έχουν συνηθίσει, αλλά το να ξεριζώνετε τη ζωή σας, να αφήνετε πίσω οικείο περιβάλλον και να αντιμετωπίζετε το άγνωστο μπορεί να είναι αγχωτικό για πολλούς. Ωστόσο, η αποδοχή της αλλαγής μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, στην απόκτηση πολιτισμικής έκθεσης, στη δημιουργία νέων φιλιών και στην ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης μέσω νέων εμπειριών.

3. Παντρευτείτε ή συνάψτε μια αφοσιωμένη σχέση

Το να πάρεις πρόταση γάμου από το άτομο που αγαπάς είναι κάτι που πιθανώς θέλεις. Αλλά η συνεύρεση με έναν σύντροφο προσθέτει πολυπλοκότητα, προσαρμογές και συμβιβασμούς στη ζωή και η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων δημιουργεί ισχυρότερες επικοινωνιακές δεξιότητες και μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση, λέει ο Δρ Tugnait.

4. Κάνε παιδί

Τα μωρά φέρνουν χαρά, αλλά η απόκτηση ενός παιδιού είναι μια σημαντική προσαρμογή της ζωής που φέρνει στέρηση ύπνου, αλλαγές στον τρόπο ζωής και νέες ευθύνες – όλα αυτά είναι αγχωτικά. Ωστόσο, η γονεϊκότητα μπορεί επίσης να σημαίνει εκπλήρωση, δημιουργώντας μια ευκαιρία να αναπτύξει κανείς υπομονή, ενσυναίσθηση και προσκόλληση στην αναπτυσσόμενη οικογένειά του.

5. Να ακολουθήσει τριτοβάθμια εκπαίδευση ή επαγγελματική κατάρτιση

Η μελέτη για εξετάσεις και η εξισορρόπηση της επαγγελματικής ζωής με τους ακαδημαϊκούς είναι πράγματι αγχωτική. Αλλά η δέσμευση για μάθηση ανοίγει πόρτες για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματικές ευκαιρίες. Υπάρχει επίσης μια αυξημένη αίσθηση ολοκλήρωσης.

καλό άγχος
Η μετακόμιση σε μια νέα πόλη ή ο καθορισμός στόχων απώλειας βάρους είναι όλα θετικοί στρεσογόνοι παράγοντες. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

6. Αναλάβετε ηγετικό ρόλο ή νέες ευθύνες

Το να αποδεχτείς πρόσθετες ευθύνες ή να γίνεις ηγέτης σημαίνει πρόσθετη πίεση και υψηλές προσδοκίες. Μόλις αποδεχτείτε αυτήν την πρόκληση, μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσει σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

7. Ξεκινήστε ένα ταξίδι γυμναστικής

Η έναρξη ενός προγράμματος προπόνησης, η προπόνηση για έναν μαραθώνιο ή ο καθορισμός στόχων απώλειας βάρους μπορεί να είναι ψυχικά και σωματικά εξαντλητικές. Αλλά τελικά, όλα προάγουν τη σωματική και ψυχική ευεξία και οικοδομούν αυτοπεποίθηση.

8. Αγοράστε ένα νέο σπίτι

Πάντα θα υπάρχει διαφορά μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια θετική αλλαγή στη ζωή, αλλά επίσης φέρνει το άγχος της οικονομικής υποχρέωσης, της συσκευασίας, της μετακόμισης και της προσαρμογής σε ένα νέο μέρος.

Οφέλη για την υγεία του καλού στρες

Το καλό άγχος ή το θετικό στρες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, καθώς οι αυξημένες σωματικές αισθήσεις και η αυξημένη αδρεναλίνη επιτρέπουν τη βέλτιστη γνωστική επεξεργασία, λέει ο ειδικός. Εδώ είναι μερικά άλλα οφέλη του θετικού στρες:

1. Αυξάνει την ανθεκτικότητα

Η εμπειρία του θετικού στρες δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χτίσουν ανθεκτικότητα μαθαίνοντας να προσαρμόζονται και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό αποδεικνύεται ανεκτίμητο ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το μέτριο στρες μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθώς το σώμα συνηθίζει να παράγει ορμόνες του στρες, βελτιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα της ανοσολογικής του απόκρισης, λέει ο ειδικός.

3. Βελτιώνει την Ψυχική Υγεία

Οι προκλήσεις και τα επιτεύγματα που σχετίζονται με το θετικό άγχος οδηγούν σε αυξημένη αυτοπεποίθηση, κίνητρα και αισθήματα ολοκλήρωσης, βελτιώνοντας τελικά την ψυχική μας ευεξία.

4. Βοηθά στην προσωπική ανάπτυξη

Η Eustress ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και να εξερευνήσουν νέες δεξιότητες, πάθη και ευκαιρίες, ενισχύοντας την αίσθηση του σκοπού και της εκπλήρωσης.

Παρόλο που το θετικό άγχος έχει οφέλη, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε μια ισορροπία στη ζωή. Το υπερβολικό άγχος, ακόμη και αν είναι θετικό, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία. Έτσι, η ενασχόληση με δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης, όπως η τακτική άσκηση, ο διαλογισμός και ο καλός ύπνος, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι το σώμα και το μυαλό μας μπορούν να ανακάμψουν από το στρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *