April 15, 2024

Θετική κουλτούρα εργασίας: 8 σημάδια που αξίζουν στον χώρο εργασίας σας την ψυχική υγεία

Μια τοξική κουλτούρα εργασίας μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αποδίδουν στο μέγιστο, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση. Ένα υγιές εργατικό δυναμικό είναι πάντα πιο παραγωγικό, αφοσιωμένο και ανθεκτικό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για μια θετική εργασιακή κουλτούρα να λαμβάνει δεόντως υπόψη την ψυχική υγεία των εργαζομένων κατά την επίτευξη στόχων και στόχων. Θα πρέπει να παρατηρήσετε ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι ο χώρος εργασίας σας εκτιμά την ψυχική υγεία.

Η Health Shots επικοινώνησε με τον Δρ Rahul Rai Kakkar, Σύμβουλο Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχολογίας Narayana Superspeciality Hospital, Gurugram, για να μάθει περισσότερα για έναν υγιή χώρο εργασίας.

γυναίκες στην εργασία
Μια θετική κουλτούρα εργασίας είναι σημαντική για την ψυχική υγεία. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Προβλήματα ψυχικής υγείας στην εργασία

Το εργασιακό άγχος μπορεί να ενοχλήσει οποιονδήποτε. Με υψηλό φόρτο εργασίας, πίεση για επίτευξη στόχων και πολλές ώρες εργασίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, επηρεάζοντας την ψυχική ευεξία. Ακολουθούν άλλα θέματα υγείας στα οποία μπορεί να οδηγήσει ένα ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον:

1. Burnout

Η παρατεταμένη έκθεση σε έντονο στρες και εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση και μειωμένη απόδοση, εξηγεί ο ειδικός.

2. Άγχος και κατάθλιψη

Παράγοντες στο χώρο εργασίας, όπως η τοξική εργασιακή κουλτούρα ή η έλλειψη υποστήριξης, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης.

3. Εκφοβισμός στο χώρο εργασίας

Μερικοί άνθρωποι γίνονται θύματα παρενόχλησης στο γραφείο ή εκφοβισμού στη δουλειά. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου.

4. Απομόνωση και μοναξιά

Το αίσθημα αποσύνδεσης από συναδέλφους ή αποκλεισμός από την εργασιακή κοινότητα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

5. Αβέβαιη ασφάλεια εργασίας

Ο φόβος της απώλειας της δουλειάς ή οι ασταθείς συνθήκες εργασίας μπορεί επίσης να προκαλέσουν άγχος και στρες σε μερικούς ανθρώπους.

γυναίκες στην εργασία
Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

6. Έλλειψη ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η εξισορρόπηση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής γίνεται δύσκολη, επηρεάζοντας τη γενική ψυχική ευεξία.

Γιατί έχει σημασία η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας

Είναι σημαντικό η διοίκηση να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Ο Δρ Kakkar λέει ότι η εστίαση στην ψυχική υγεία προάγει μια θετική εργασιακή κουλτούρα, μειώνει τις απουσίες και βελτιώνει την εργασιακή ικανοποίηση. Αντιμετωπίζοντας θέματα ψυχικής υγείας, η διοίκηση αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται για την ευημερία των εργαζομένων της. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει το ηθικό και την πίστη, γεγονός που βελτιώνει τα ποσοστά διατήρησης και μειώνει τις αλλαγές εργασίας. Επιπλέον, η επένδυση σε πρωτοβουλίες ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξουθένωσης, ζητημάτων που σχετίζονται με το άγχος και πιθανών συγκρούσεων, δημιουργώντας έναν πιο αρμονικό και ευημερούν χώρο εργασίας.

Σημάδια ότι ο χώρος εργασίας σας εκτιμά την ψυχική υγεία

1. Ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία

Η διοίκηση προωθεί ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συζητήσουν την ψυχική υγεία χωρίς φόβο για στίγμα ή επιπτώσεις.

2. Προσφέρετε πόρους ψυχικής υγείας

Το γραφείο παρέχει πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, ομάδες υποστήριξης ή εργαστήρια για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαχειριστούν την ψυχική τους ευεξία.

3. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Το γραφείο επιτρέπει ευέλικτα ωράρια και επιλογές απομακρυσμένης εργασίας, καλύπτοντας μεμονωμένες ανάγκες και προάγοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, λέει ο ειδικός.

4. Προωθεί τα διαλείμματα εργασίας

Τα τακτικά διαλείμματα ενθαρρύνονται για την πρόληψη της εξάντλησης και την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθεστε έξω πίνοντας τσάι ή καπνίζοντας τσιγάρα όλη την ώρα.

5. Αναγνωρίζει τα επιτεύγματα και τις προσπάθειες

Τα επιτεύγματα των εργαζομένων αναγνωρίζονται από τη διοίκηση. Αυτό βοηθά στην τόνωση της αυτοεκτίμησης και των κινήτρων τους.

6. Πολιτικές κατά των διακρίσεων

Το γραφείο έχει σαφείς πολιτικές κατά των διακρίσεων που βασίζονται σε θέματα ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον.

7. Εκπαίδευση ψυχικής υγείας

Η διοίκηση παρέχει εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση και τον εξοπλισμό του προσωπικού με τις δεξιότητες για την υποστήριξη συναδέλφων που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας.

8. Προγράμματα Βοήθειας Εργαζομένων

Το γραφείο προσφέρει τέτοια προγράμματα για την παροχή εμπιστευτικής υποστήριξης και πόρων στους εργαζόμενους σε περιόδους δυσφορίας, λέει ο Δρ Kakkar.

Τώρα που γνωρίζετε κάποια σημάδια, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βρείτε έναν εργασιακό χώρο που να διατηρεί τη συναισθηματική σας ευεξία ενώ σας επιτρέπει να ευδοκιμήσετε επαγγελματικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *