Η Naomi Campbell είναι εδώ και καιρό η βασίλισσα των διεθνών επιδείξεων μόδας. Είναι μια εικόνα από μόνη της. Το 2021, το μοντέλο γύρισε τα κεφάλια όταν ξάφνιασε τους θαυμαστές της ανακοινώνοντας ότι έγινε για πρώτη φορά μητέρα στα 51 της. Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, αποκάλυψε ότι έγινε ξανά μητέρα χάρη στον ερχομό του νεογέννητου μωρού της. . Υπήρξαν εικασίες γύρω από τη γέννηση του παιδιού, με κάποιους να αναφέρουν ότι η Κάμπελ απέκτησε τον γιο της από παρένθετη μητέρα. Κι αυτό γιατί πρόσφατα εθεάθη χωρίς χτύπημα μωρού σε επίδειξη μόδας στο Παρίσι. ΣΔΣ ή όχι, η Κάμπελ ξεκαθάρισε στην ανάρτησή της στο Instagram ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις μητέρα». Παίρνοντας το παράδειγμά της, μια ειδικός μοιράζεται πώς είναι δυνατή η μητρότητα στα 50 και μετά!
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Naomi Campbell δημοσίευσε μια γλυκιά φωτογραφία της οικογένειάς της στο Instagram. Η φωτογραφία δεν εστίαζε στο πρόσωπο κανενός, αλλά έδειχνε μια γυναίκα, προφανώς η Κάμπελ, να κρατά το μωρό της στην αγκαλιά της με το μικροσκοπικό της χέρι τυλιγμένο σφιχτά στο δικό της. Στην εικόνα υπάρχει επίσης ένα μικρό χέρι που κρατά το χέρι του μανεκέν.
Ο Κάμπελ το απηύθυνε στη «μικρή του αγαπημένη», θέλοντας να ξέρει ότι «είσαι υπεραγαπημένος και περιτριγυρισμένος από αγάπη από τη στιγμή που μας χάρισες με την παρουσία σου». Αποκάλεσε το μωρό «αληθινό δώρο από τον Θεό».
Ενώ οι άνθρωποι έχουν πολλά να πουν για τις γυναίκες και τις επιλογές τους ως μητρότητας, η επιλογή αυτής της φάσης της ζωής μετά τα 50 μπορεί να είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το να γίνετε γονείς αργότερα στη ζωή, η Health Shots επικοινώνησε με τον Δρ Madhu Juneja, Ανώτερο Σύμβουλο – Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Cloudnine Group Of Hospitals, Kalyani Nagar, Pune.
Μητρότητα μετά τα 50
Υπάρχουν γυναίκες που είναι απασχολημένες με το σπάσιμο της γυάλινης οροφής στα είκοσι και στα τριάντα τους. Επομένως, η επέκταση της οικογένειάς τους δεν είναι στο μυαλό τους. Αλλά αφού έχουν πετύχει τα πάντα στο επάγγελμά τους, κάποιοι θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη μητρότητα. Παράδειγμα, η Naomi Campbell, η οποία απέκτησε τα δύο της παιδιά στα πενήντα της. Αν και δεν γνωρίζουμε αν έμεινε έγκυος ή αν χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους, είναι σίγουρα μητέρα πλέον. Η Δρ Τζούνια λέει ότι η μητρότητα μετά τα 50 είναι δυνατή μέσω πολλών οδών, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής σύλληψης. Αλλά λέει ότι είναι αρκετά σπάνιο. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες στα 50 τους γίνονται μητέρες μέσω τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με ωάρια δότη ή παρένθετη μητρότητα. Η υιοθεσία είναι ένας άλλος τρόπος για να γίνεις μητέρα αργότερα στη ζωή.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Το πρωταρχικό όφελος των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η ικανότητα να γίνετε γονιός αργότερα στη ζωή σας, όταν η φυσική σύλληψη δεν αποτελεί επιλογή. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν υψηλό κόστος, χαμηλά ποσοστά επιτυχίας και πιθανή συναισθηματική δυσφορία που προκαλείται από αποτυχημένες προσπάθειες, λέει ο ειδικός. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός σε προχωρημένη ηλικία συνδέονται με αυξημένους ιατρικούς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.
Κίνδυνοι να γίνεις μητέρα αργότερα στη ζωή
Η φυσική σύλληψη στα 50 σας είναι απίθανη λόγω της εμμηνόπαυσης, αλλά η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δωρητών μπορεί να κάνει δυνατή την εγκυμοσύνη, λέει ο Δρ Τζούνια. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου δότη με σπέρμα σε ένα εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης και στη συνέχεια τη μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας. Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποιεί ότι η εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Επομένως, είναι καλό να σκεφτείτε τον προγραμματισμό της γονεϊκότητας σε μικρότερη ηλικία.

Ακολουθούν ορισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι γονείς:
1. Μείωση της γονιμότητας
Τόσο η γυναικεία όσο και η ανδρική γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται καθώς γερνούν. Για τις γυναίκες, αυτή η πτώση αρχίζει να γίνεται αισθητή στις αρχές των τριάντα τους, επιταχύνεται στα τέλη της δεκαετίας των τριάντα και μειώνεται δραματικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Η ηλικία επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος, επηρεάζοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης και την υγεία του μωρού.
Διαβάστε επίσης: Είναι ριψοκίνδυνη η καθυστερημένη πατρότητα à la Al Pacino, Robert De Niro;
2. Κίνδυνοι για την υγεία
Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες γυναίκες, οι νεότερες αντιμετωπίζουν γενικά λιγότερους κινδύνους για την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κίνδυνοι επιπλοκών όπως ο διαβήτης κύησης και οι επιπλοκές κατά τη γέννηση αυξάνονται με την ηλικία. Ομοίως, τα μωρά που συλλαμβάνονται από μεγαλύτερους γονείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων γενετικών ασθενειών, εξηγεί ο ειδικός.
3. Επίπεδα ενέργειας
Το να είσαι γονιός δεν είναι δουλειά γραφείου 9 με 5, καθώς απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας. Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες μαμάδες, οι νέοι γονείς μπορεί να είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της γονεϊκότητας, όπως οι άγρυπνες νύχτες, οι εκρήξεις των μικρών παιδιών και τα ενεργά παιδικά χρόνια.
4. Προσδόκιμο ζωής
Αν και οι νέοι γονείς έχουν πιθανώς περισσότερα χρόνια να περάσουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις μεγαλύτερες μαμάδες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατάσταση δεν είναι η ίδια. Εάν σκέφτεστε να γίνετε μαμά αργότερα στη ζωή σας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να κατανοήσετε τις συνέπειες και τις πιθανές προκλήσεις. Μόλις τακτοποιηθούν όλα, μπορείτε να επιδιώξετε τη μητρότητα αργότερα στη ζωή σας.