September 24, 2023

Η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η υπογονιμότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ζευγαριών στις μέρες μας. Η αδυναμία σύλληψης μετά από 1 χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία ορίζεται ως υπογονιμότητα στην ιατρική ορολογία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2023, υπολογίζεται ότι ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως πάσχει από υπογονιμότητα. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη περίοδος για ζευγάρια.

Η ίδια η διάγνωση μπορεί να ανατρέψει την έγγαμη ζωή ενός ζευγαριού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακραίο ψυχολογικό και συναισθηματικό στρες. Στα αρχικά στάδια, τα ζευγάρια περνούν από μια σειρά συναισθημάτων όπως σύγχυση, συναισθήματα άρνησης, πόνος, δυσπιστία, θυμός, θλίψη και μια νοοτροπία θύματος του «γιατί εμείς». Όλα αυτά ευθύνονται τελικά για την απώλεια της αυτοπεποίθησης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Αργότερα, σε περιπτώσεις μακροχρόνιας υπογονιμότητας, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απώλειας ελέγχου της μοίρας, σεξουαλική δυσλειτουργία, κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη.

Πολλές φορές ο σύντροφος που έχει διαγνωστεί με πρόβλημα γονιμότητας μπορεί να υποστεί διακρίσεις και να κατηγορηθεί από τον άλλο σύντροφο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχές, ντροπή και ψυχική αγωνία στον στείρο σύντροφο. Αυτές οι στενές εντάσεις μπορούν σιγά-σιγά να εισχωρήσουν στις συνθήκες της καθημερινής ζωής και να οδηγήσουν σε μια τεταμένη σχέση. Πώς λοιπόν καλλιεργείτε μια υγιή σχέση ενώ παλεύετε με θέματα υπογονιμότητας.

Οι παρενέργειες της υπογονιμότητας
Συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης εν μέσω προβλημάτων υπογονιμότητας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Πώς να διαχειριστείτε την υπογονιμότητα ως ζευγάρι;

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να καλλιεργήσετε μια υγιή σχέση για την αποτελεσματική πλοήγηση στη θεραπεία της υπογονιμότητας:

1. Μην ντροπιάζεις τον σύντροφό σου

Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να καταλάβουν ότι η διάγνωση της υπογονιμότητας είναι εξίσου αγχωτική για τον άλλον. Επιπλέον, ο σύντροφος με πρόβλημα γονιμότητας υποφέρει από ανεπιθύμητες ενοχές και ντροπή. Αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεστε περισσότερο την υποστήριξη του συντρόφου σας. Μιλήστε ανοιχτά για τα προβλήματά σας. Εάν δεν είστε εσείς ο αποδέκτης του προβλήματος, δεν θα πρέπει να ντρέπεστε ή να κοιτάζετε υποτιμητικά τον σύντροφό σας. Αποφύγετε να αναφέρετε το θέμα της γονιμότητας και τα ζητήματά της ενώ διαφωνείτε για ένα άλλο άσχετο θέμα.

2. Αντιμετωπίστε τους φόβους του άλλου

Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους που αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια είναι ο φόβος ότι ο σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει εάν είναι εκείνοι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Πολλές γυναίκες τρέφουν έναν βαθύ φόβο μήπως τις εγκαταλείψει ο σύντροφός τους για κάποιον πολύ νεότερο. Είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζετε τον φόβο σας νωρίς στο ταξίδι γονιμότητας παρά αργότερα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο σύντροφος υποφέρει από αυτοκατηγορία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος που σχετίζεται με τη στειρότητα, που μπορεί να εμποδίσουν τη σχέση.

3. Αποφύγετε την αγανάκτηση και την παρεξήγηση

Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε θλίψη και κατάθλιψη όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Ταυτόχρονα, κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει το άγχος. Σε άλλους αρέσει να μιλούν για το πώς νιώθουν, σε άλλους αρέσει να σιωπούν. Πολλές φορές οι γυναίκες αισθάνονται ότι δεν τις αγαπούν και έχουν έντονη δυσαρέσκεια εναντίον των συντρόφων τους που δεν νοιάζονται αρκετά!! Πρέπει να καταλάβετε ότι ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει το άγχος. Αποφύγετε τις παρεξηγήσεις και αποδεχτείτε τις διαφορές στις απόψεις σας και στο πώς αντιδρούν και οι δύο σύντροφοι στο ίδιο συναισθηματικό στρες. Αυτό βοηθά να καλλιεργήσει τη σχέση της στο ταξίδι της γονιμότητας.

Διαβάστε επίσης: 7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας

4. Επικοινωνήστε και ζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση. Μιλήστε στον εαυτό σας και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το να μιλάτε για το ίδιο πρόβλημα γονιμότητας κάθε μέρα μπορεί να είναι καταθλιπτικό. Επομένως, η διατήρηση μιας ισορροπίας είναι σημαντική. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και εκφράστε τους φόβους σας, αλλά όχι όλη την ώρα. Καθησυχάστε ο ένας τον άλλον. Κρατήστε τη συνομιλία σύντομη και ελαφριά. Ζητήστε βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουν τις αμφιβολίες σας. Μερικές φορές η συζήτηση με τους στενούς φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μην κουβαλάτε μόνοι σας το βάρος και το άγχος.

τις προκλήσεις της υπογονιμότητας
Η αποτυχία επικοινωνίας θα καταστρέψει μια σχέση. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

5. Προσπαθήστε να γελάτε περισσότερο

Όσο αγχωτικό κι αν φαίνεται, είναι πάντα ωραίο να προσθέτεις λίγη διασκέδαση και χιούμορ στη σχέση σου. Απαλύνει το βάρος. Το γέλιο μαζί απελευθερώνει «ορμόνες ευτυχίας» που όχι μόνο σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά στην πραγματικότητα εξαλείφουν το άγχος. Να θυμάστε πάντα ότι αυτό είναι απλώς μια φάση, θα τελειώσει σύντομα. Θυμήσου αυτό που δεν σε σπάει, σε κάνει. Να έχετε ελπίδα και να είστε ευγενικοί ο ένας με τον άλλον. Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον και δείτε τη σχέση σας να ανθίζει ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής σας.

Να θυμάστε ότι θα μπορέσετε να περάσετε το ταξίδι γονιμότητας με ευκολία και χωρίς άγχος αν η σχέση σας δεν επηρεαστεί πολύ! Έχοντας αυτές τις συμβουλές κατά νου, θα πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *