Στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, μια νέα λέξη έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας: η απομόνωση. Αρχικά συλλήφθηκε ως μέσο προστασίας από πιθανούς κινδύνους, αυτή η έννοια έχει πλέον μετατραπεί σε σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνία. Οι άνθρωποι ασπάζονται όλο και περισσότερο την απομόνωση, αποφεύγουν τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους και χαράσσουν τη δική τους πορεία σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από εξωτερικές επιρροές και απόψεις.
Ο αντίκτυπος των πιέσεων και των συμπεριφορών της ζωής στην ύπαρξή μας οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αναζητούν παρηγοριά στην αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση στο όνομα της ψυχικής γαλήνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς εάν αυτή η προσέγγιση προσφέρει πραγματικά μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα ή μπορεί να έχει μειονεκτήματα. Ας το καταλάβουμε αυτό αναλυτικά.
Τι είναι η αυτοαπομόνωση;
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, η αυτοαπομόνωση εκδηλώνεται ως πρόωρη ακύρωση σχεδίων, παραμονή μόνος για μεγάλες χρονικές περιόδους και αυξημένα επίπεδα στρες. Περιλαμβάνει τη σκόπιμη δημιουργία απόστασης από τους άλλους και την αγκαλιά μιας ζωής που καθοδηγείται από προσωπικές επιλογές. Μερικές φορές οι εξωτερικές επιρροές των άλλων μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδό μας, οδηγώντας τα άτομα να επιλέξουν την απομόνωση ή τη μοναξιά για να ζήσουν τη ζωή τους με τους δικούς τους όρους. Ενώ η μοναξιά μπορεί να ωφελήσει τις δραστηριότητές μας, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας ευεξία.
Η απομόνωση μπορεί να είναι μια συναισθηματική απόφαση
Σύμφωνα με τον Δρ Yuvraj Pant, συνεργάτη ψυχολόγο στο Κυβερνητικό Ιατρικό Κολλέγιο, στο Haldwani, η αυτοαπομόνωση προέρχεται κυρίως από συναισθηματικές αποφάσεις. Συχνά τα άτομα επιλέγουν να απομονωθούν όταν είναι ολόψυχα δεσμευμένα στην επιδίωξη μιας συγκεκριμένης αποστολής ή στόχου με συστηματικό τρόπο. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι παίρνουν επίσης την απόφαση να ζήσουν χωριστά αναζητώντας ψυχική γαλήνη.

Οι περιπτώσεις μικρών και μεγάλων συγκρούσεων μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική αναταραχή σε ένα άτομο, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντέξει για παρατεταμένη περίοδο. Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι παίρνουν μια συνειδητή απόφαση να αποστασιοποιηθούν από τους άλλους. Παραδόξως, αυτή η σκόπιμη απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να φέρει μια αίσθηση ηρεμίας στη ζωή κάποιου και να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά του να επικεντρώνεται στη δουλειά του.
Κοινοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν την απομόνωση
1. Άγχος και στρες
Τα συναισθήματα του στρες και του άγχους μπορεί να αναγκάσουν τα άτομα να αποσυρθούν από τους άλλους, δημιουργώντας αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους, κατασκευάζουν έναν ξεχωριστό κόσμο, επηρεάζοντας την ψυχική τους ευημερία αποκομίζοντας τον εαυτό τους από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
2. Χωρισμός με τον σύντροφο
Η εμπειρία του πόνου ενός χωρισμού ή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική του κατάσταση. Η αναζήτηση της μοναξιάς και η αποχή από το άνοιγμα στους άλλους γίνεται συνηθισμένο σε τέτοιες καταστάσεις, οδηγώντας συχνά σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση.
Διαβάστε επίσης: Να γίνεις ανήσυχος στην απομόνωση; Δείτε πώς μπορείτε να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο και χαρούμενο
3. Υπερβολική χρήση των social media
Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο, καθώς τα άτομα απορροφούν τις κινητές συσκευές και τους υπολογιστές τους. Αυτή η συνεχής ψηφιακή ενασχόληση αφήνει λίγο χρόνο για ουσιαστικές συνδέσεις με φίλους και οικογένεια, συμβάλλοντας στην αυτοαπομόνωση.

4. Ασθένεια
Τα άτομα με παρατεταμένες ασθένειες συχνά βρίσκονται απομονωμένα από τον έξω κόσμο. Η μειωμένη ικανότητά τους να συμμετέχουν σε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες οδηγεί σε μια φυσική αποξένωση από τους άλλους, μερικές φορές βαθύνοντας άθελά τους την αυτοαπομόνωση.
Κίνδυνοι για την υγεία από απομόνωση ή αυτοαπομόνωση
1. Ευερεθιστότητα στη συμπεριφορά
Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι μπορεί να βιώσουν μια αυξανόμενη αίσθηση ευερεθιστότητας με την πάροδο του χρόνου. Η έλλειψη τακτικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων τους οδηγεί να αναζητούν σχέσεις με άλλους. Ωστόσο, το να είσαι χωρίς παρέα μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική απογοήτευση και ευερεθιστότητα.
2. Αϋπνία
Η συχνή απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, με τα άτομα να υποφέρουν συχνά από αϋπνία. Τα νυχτερινά ξυπνήματα που συνοδεύονται από υπερβολικούς μηρυκασμούς επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου, αφήνοντας το μυαλό τους κουρασμένο λόγω της στέρησης ύπνου.
3. Παρακμή της σωματικής υγείας
Τα άτομα που απομονώνονται μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε διάφορες χρόνιες παθήσεις υγείας, πιθανώς λόγω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και περιορισμένης έκθεσης σε διάφορα περιβάλλοντα. Η έλλειψη εμπλοκής σε κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να συμβάλει σε μείωση της συνολικής ευημερίας τους.
4. Επίδραση στην ψυχική υγεία
Οι παρατεταμένες περίοδοι απομόνωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία. Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και ουσιαστικών αλληλεπιδράσεων μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη συνολική ψυχική τους ευημερία.

Πώς να σταματήσετε την αυτοαπομόνωση;
Ακολουθούν μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να ξεπεράσετε την απομόνωση και να βελτιώσετε τη συνολική ευημερία:
1. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους
Το να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Όταν απομονώνουμε τον εαυτό μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Συμμετέχοντας ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες, είτε αυτοπροσώπως είτε εικονικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ουσιαστικές συνδέσεις με άλλους, να μειώσουμε τα συναισθήματα απομόνωσης και να αυξήσουμε τη συνολική μας ευτυχία. Η συμμετοχή σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, η παρακολούθηση εκδηλώσεων και η διατήρηση της επικοινωνίας με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να προσφέρει την αίσθηση του ανήκειν και της υποστήριξης.
2. Διατηρήστε την υγιεινή του ύπνου
Η καθιέρωση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μια τακτική ρουτίνα ύπνου επιτρέπει στο σώμα να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί, βελτιώνοντας τη συνολική παραγωγικότητα και τη διάθεση κατά τις ώρες της εγρήγορσης. Το να ξυπνάτε νωρίς μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να δώσει έναν θετικό τόνο για την ημέρα. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική αίσθηση ευεξίας.

3. Γιορτάστε το Σαββατοκύριακο με φίλους
Το να αφιερώνετε χρόνο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε δραστηριότητες αναψυχής με φίλους είναι το κλειδί για την ανακούφιση από το άγχος και την προώθηση της ευτυχίας. Η ενασχόληση με διασκεδαστικές και ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η βόλτα, η παρακολούθηση μιας ταινίας ή η συμμετοχή σε χόμπι, βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, κοινώς γνωστών ως «ορμόνες της ευτυχίας». Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους ή λύπης. Το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με φίλους παρέχει επίσης συναισθηματική υποστήριξη και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι και πληρωμένοι.
Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη ζωή σας, μπορείτε να ξεπεράσετε αποτελεσματικά την απομόνωση και να βιώσετε μια καλύτερη αίσθηση ευεξίας, αυξημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Να θυμάστε ότι το να κάνετε μικρά βήματα προς τη θετική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική και συναισθηματική σας υγεία!