Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ηπατική νόσο, αλλά ορισμένες αιτίες κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Ενώ ορισμένες συγκεκριμένες συνήθειες του τρόπου ζωής και γενετικές αιτίες προσθέτουν σε αυτόν τον κίνδυνο, οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Ως εκ τούτου, η φλεγμονή του ήπατος και η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά στις γυναίκες.
Κοινοί παράγοντες κινδύνου για ηπατική νόσο στις γυναίκες
Υπάρχουν άλλες αιτίες και παράγοντες κινδύνου για λιπώδη ηπατική νόσο και άλλες ηπατικές παθήσεις στις γυναίκες.
1. Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)
Αν και οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν NAFLD, είναι σίγουρα πιο πιθανό να επηρεαστούν από τη σοβαρότητά της ή να αναπτύξουν ηπατική ίνωση μετά την ανάπτυξή της. Παράγοντες όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη προτεραιότητας στην υγεία συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση. Η NAFLD είναι μία από τις κύριες αιτίες ηπατικής νόσου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συναντάται συχνότερα με παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο.
2. Αυτοάνοση ηπατίτιδα
Είναι μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας επιτίθεται κατά λάθος στα ηπατικά κύτταρα, οδηγώντας σε φλεγμονή και ηπατική βλάβη. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

3. Ιογενής ηπατίτιδα
Ο ιός της ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας A, B, C, D και E, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και νόσο του ήπατος. Αν και η ιογενής ηπατίτιδα επηρεάζει όλα τα φύλα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες σε ορισμένους τύπους, όπως η ηπατίτιδα Ε.
4. Αλκοολική ηπατική νόσο
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, φλεγμονή και κίρρωση. Αν και η ηπατική νόσος που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι πιο συχνή στους άνδρες, οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ λόγω διαφορών στον μεταβολισμό του αλκοόλ και στη σύσταση του σώματος.
5. Ηπατική βλάβη που προκαλείται από φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα και τοξίνες μπορεί να βλάψουν το ήπαρ. Οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία του ήπατος. Ορισμένα εναλλακτικά φάρμακα είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
6. Ηπατικές διαταραχές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη
Ορισμένες ηπατικές παθήσεις είναι ειδικές για την εγκυμοσύνη, όπως η ενδοηπατική χολόσταση εγκυμοσύνης (ICP) και το σύνδρομο HELLP (αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων). Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ηπατική δυσλειτουργία και απαιτούν ιατρική φροντίδα.

7. Νόσος Wilson
Αυτή η σπάνια γενετική ασθένεια επηρεάζει το μεταβολισμό του χαλκού και μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση χαλκού στο ήπαρ και σε άλλα όργανα. Η νόσος Wilson επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στις γυναίκες λόγω ορμονικών επιδράσεων.
8. Πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα (PBC)
Το PBC είναι επίσης μια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει κυρίως τους χοληφόρους πόρους του ήπατος. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες μέσης ηλικίας.
9. Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC)
Το PSC είναι μια χρόνια ηπατική νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ουλές στους χοληφόρους πόρους. Επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά συχνότερα προσβάλλονται οι άνδρες.
Διαβάστε επίσης: Μπορείτε να αντιστρέψετε τη λιπώδη νόσο του ήπατος κάνοντας αυτές τις απλές αλλαγές στη ζωή σας
Πώς να αποτρέψετε προβλήματα λιπώδους ήπατος;
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συνδυάζει διατροφή, άσκηση και επαρκή ύπνο, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της λιπώδους νόσου του ήπατος, αλλά η ταχεία αύξηση της επίπτωσής της είναι ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας.
Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς περιπτώσεων όπου μια μικρής μορφής λιπώδη νόσο του ήπατος οδήγησε σε σοβαρή ηπατική νόσο. Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, προσθέστε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας και διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας. Όσον αφορά την υγεία των γυναικών, χρειάζεται να διαδοθεί περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό, ιδίως στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της κοινωνίας. Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται περισσότερο για να ζήσουν μια υγιή ζωή!