April 15, 2024

Επιπεφυκίτιδα: Συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία των οφθαλμικών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του μουσώνα

Καθώς η εποχή των μουσώνων κυλάει πάνω μας, προαναγγέλλει μια αύξηση του επιπολασμού της επιπεφυκίτιδας. Τον τελευταίο καιρό, η ινδική πρωτεύουσα Νέο Δελχί ανέφερε μια ανησυχητική αύξηση περίπου 100 νέων περιπτώσεων επιπεφυκίτιδας κάθε μέρα και παρόμοιες αναφορές έρχονται επίσης από διάφορες άλλες βόρειες πολιτείες. Σε αυτό το σενάριο, είναι σημαντικό να είμαστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα προληπτικά μέτρα και την έγκαιρη θεραπεία για την προστασία των ματιών μας από αυτή τη μόλυνση. Ας δούμε πώς να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε την επιπεφυκίτιδα κατά τη διάρκεια του μουσώνα.

Η επιπεφυκίτιδα, κοινώς γνωστή ως ροζ μάτι ή κόκκινα μάτια, μπορεί να είναι μια ενοχλητική πάθηση των ματιών που συχνά γίνεται πιο διαδεδομένη κατά την περίοδο των μουσώνων λόγω της αυξημένης υγρασίας και των παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται στο νερό. Είτε ιογενής είτε βακτηριακή, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια. Ωστόσο, με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και την έγκαιρη θεραπεία, μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας από αυτήν την κατάσταση και να απολαύσετε την εποχή των μουσώνων χωρίς ανησυχία.

Διαβάστε επίσης: Monsoon Eye Care: 10 Συμβουλές για να κρατήσετε μακριά τις λοιμώξεις και τους ερεθισμούς

Όταν η Health Shots επικοινώνησε με την Dr. Aparna Darshwal, HOD – Ophthalmology, Metro Hospital, Faridabad, μοιράστηκε μαζί μας μερικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας κατά τη διάρκεια των μουσώνων.

φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων
Ο μουσώνας είναι η εποχή αιχμής για την εξάπλωση των λοιμώξεων των ματιών. Μάθετε πώς να τους προειδοποιήσετε. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Πώς να αποτρέψετε την επιπεφυκίτιδα κατά τη διάρκεια του μουσώνα;

1. Διατηρήστε την προσωπική υγιεινή

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της επιπεφυκίτιδας είναι η τήρηση της καλής προσωπικής υγιεινής. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά αφού αγγίξετε κοινά αντικείμενα, πριν φάτε και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τα μάτια σας, καθώς αυτό μπορεί να εισάγει βακτήρια και ιούς που προκαλούν λοιμώξεις.

2. Διατηρήστε το περιβάλλον σας καθαρό

«Η σκόνη και τα αλλεργιογόνα στους χώρους διαμονής και εργασίας σας μπορούν να επιδεινώσουν τον ερεθισμό των ματιών», λέει ο Δρ Darshwal. Διατηρήστε το περιβάλλον σας καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνη για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από επιπεφυκίτιδα. Ξεσκονίστε και σκουπίστε το σπίτι σας τακτικά με ηλεκτρική σκούπα για να ελαχιστοποιήσετε πιθανά αλλεργιογόνα.

3. Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα

Ο Δρ Darshwal εξηγεί ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες, χαρτομάντιλα, μακιγιάζ ματιών και φακοί επαφής. Αποφύγετε να μοιράζεστε αυτά τα αντικείμενα με άλλους, ακόμη και μέσα στην οικογένειά σας, κατά την περίοδο των μουσώνων.

4. Αποφύγετε χώρους με πολύ κόσμο

Στο αποκορύφωμα της εποχής των μουσώνων, τα πολυσύχναστα μέρη μπορεί να γίνουν εστίες μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της επιπεφυκίτιδας. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από πολυσύχναστες περιοχές για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε λοιμώξεις.

5. Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, ιδιαίτερα βιταμίνη Α, είναι ευεργετική για την υγεία των ματιών. «Συμπεριλάβετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, εσπεριδοειδή και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε τη φυσική άμυνα των ματιών σας ενάντια σε τέτοιες μολύνσεις των ματιών», συμβουλεύει ο Δρ Darshwal.

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση και δερματικά προβλήματα, ξέρετε 4 τροφές για να τα καταπολεμήσετε

6. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια έντονης βροχής

Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε λοιμώξεις που μεταδίδονται με νερό, προσπαθήστε να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, σκεφτείτε να φοράτε προστατευτικά για τα μάτια όπως γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τη σκόνη και τα συντρίμμια.

Εάν νομίζετε ότι έχετε επιπεφυκίτιδα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γρήγορα έναν γιατρό. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε μέχρι να δείτε τον γιατρό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας κατά τη διάρκεια του μουσώνα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την επιπεφυκίτιδα κατά τη διάρκεια του μουσώνα;

1. Αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τα μάτια σας

Αντισταθείτε στον πειρασμό να τρίψετε τα μάτια σας, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να προκαλέσει την εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλες περιοχές του προσώπου σας.

2. Ζεστές κομπρέσες

«Η εφαρμογή ζεστών κομπρέσων σε κλειστά μάτια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κρούστας και να καταπραΰνει την ενόχληση που σχετίζεται με την επιπεφυκίτιδα», λέει ο Δρ Darshwal. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί βρεγμένο με χλιαρό νερό και απλώστε το απαλά για λίγα λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Πλύση ματιών με βορικό οξύ για την επιπεφυκίτιδα: είναι ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία;

3. Αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής

Εάν φοράτε φακούς επαφής, αποφύγετε τη χρήση τους μέχρι να αναρρώσουν πλήρως τα μάτια σας. Οι φακοί επαφής μπορούν να παγιδεύσουν βακτήρια και να παρατείνουν τη διαδικασία επούλωσης.

φακοί επαφής
Καλό είναι να μην φοράτε φακούς επαφής σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

4. Διατηρήστε την περιοχή καθαρή

Για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν αγγίξετε τα μάτια σας. Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.

5. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό

Συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο ή επαγγελματία υγείας για να διαγνώσετε με ακρίβεια τον τύπο της επιπεφυκίτιδας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Μπορούν να συνταγογραφήσουν οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την εξάλειψη της μόλυνσης των ματιών.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για σωστή διάγνωση και θεραπεία. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας από μολύνσεις όπως το ροζ μάτι και να απολαύσετε μια ευχάριστη εποχή μουσώνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *