May 28, 2024

Επιβίωση της ενδοοικογενειακής βίας: πώς να θεραπεύσετε από το τραύμα

Σύμφωνα με μια Εθνική Έρευνα Οικογενειακής Υγείας (2019-2021), πολλές γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία. Αποκάλυψε ότι σχεδόν το 30% των παντρεμένων γυναικών στην Ινδία μεταξύ 18 και 49 ετών έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία. Οι ουλές στο σώμα μπορεί να ξεθωριάσουν, αλλά οι πληγές στο μυαλό μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν με συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα, αλλά υπάρχουν συμβουλές για θεραπεία από το τραύμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Health Shots συμβουλεύτηκε τον ψυχοθεραπευτή και τον life and business coach Dr. Chandni Tugnait για να καταλάβει πώς μπορούν να θεραπευτούν όσοι επιζούν από ενδοοικογενειακή βία.

ενδοοικογενειακή βία
Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι ευτυχισμένα. Εικόνα Ευγενική προσφορά; Shutterstock

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες της ενδοοικογενειακής βίας

Μία από τις πιο άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι η σωματική βλάβη που προκαλούν οι θύτες τους. Οι επιζώντες συχνά υποφέρουν από μώλωπες, σπασμένα οστά, εσωτερικά τραύματα και άλλες σωματικές παθήσεις. Ο Δρ Tugnait λέει ότι αυτοί οι τραυματισμοί απαιτούν ιατρική φροντίδα ή μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία. Επιπλέον, οι επιζώντες μπορεί να υποφέρουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και χρόνιο πόνο από κακοποίηση. Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν:

1. Συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζουν συχνά έντονο φόβο, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ο συνεχής κύκλος κακοποίησης, που χαρακτηρίζεται από χειραγώγηση, απειλές και ταπείνωση, αφήνει τους επιζώντες να αισθάνονται αβοήθητοι και παγιδευμένοι. Συναισθηματικές ουλές ή τραύματα μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας.

2. Οικονομική εξάρτηση και οικονομική αστάθεια

Πολλοί επιζώντες αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις λόγω των καταχρηστικών τους σχέσεων. Οι κακοποιοί ελέγχουν συχνά τα οικογενειακά οικονομικά, αφήνοντας τους επιζώντες οικονομικά εξαρτημένους και χωρίς πόρους για να ξεφύγουν από την καταχρηστική κατάσταση. Οι οικονομικοί περιορισμοί μπορούν να εμποδίσουν τους επιζώντες να αναζητήσουν νομική βοήθεια, να αποκτήσουν ασφαλή στέγαση ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως θεραπεία και ιατρική περίθαλψη. Αυτή η οικονομική αστάθεια μπορεί ακόμα να τους εμποδίσει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους ανεξάρτητα.

3. Απομόνωση και έλλειψη υποστήριξης

Η ενδοοικογενειακή βία συχνά απομονώνει τα θύματα από τα δίκτυα υποστήριξής τους, αφήνοντάς τα να νιώθουν μόνα και αποκομμένα από την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν τακτικές χειραγώγησης και ελέγχου για να κόψουν τους κοινωνικούς δεσμούς, καθιστώντας δύσκολο για τους επιζώντες να αναζητήσουν βοήθεια ή να αποκαλύψουν την κακοποίηση. Η έλλειψη ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης κάνει τα συναισθήματα μοναξιάς χειρότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απελπισίας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επιζώντες να απελευθερωθούν από τον κύκλο της κακοποίησης, σημειώνει ο ειδικός.

Συμβουλές για τη θεραπεία από τραύμα ενδοοικογενειακής βίας

Η ανάρρωση από την ενδοοικογενειακή βία μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι. Αυτό απαιτεί μια συμπονετική και συμπονετική προσέγγιση καθώς και πρακτικές στρατηγικές, λέει ο Δρ Tugnait. Μπορείτε πάντα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, αλλά υπάρχουν και άλλοι χρήσιμοι τρόποι.

1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας είναι απαραίτητη για τους επιζώντες ώστε να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Είτε είναι η εξάσκηση της γιόγκα, η ενασχόληση με ένα αγαπημένο χόμπι, η ενασχόληση με το χρόνο στη φύση ή απλώς η ησυχία, οι πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης μπορούν να θρέψουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Οι επιζώντες μπορούν σταδιακά να βρουν την ευτυχία σε απλές απολαύσεις, επενδύοντας χρόνο και ενέργεια σε δραστηριότητες που τους φέρνουν χαρά και ικανοποίηση.

2. Κατασκευάστε ένα σύστημα υποστήριξης

Η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για τους επιζώντες στο ταξίδι θεραπείας τους. Η σύνδεση με φίλους, οικογένεια ή ομάδες υποστήριξης που κατανοούν και επικυρώνουν τις εμπειρίες τους μπορεί να προσφέρει μια τόσο αναγκαία αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν. Το να μοιράζεστε ιστορίες, να ζητάτε συμβουλές και να προσφέρετε υποστήριξη σε άλλους μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, να καταπολεμήσει τα συναισθήματα απομόνωσης και να δημιουργήσει ένα δίκτυο ενσυναίσθησης και κατανόησης.

3. Μάθετε να συγχωρείτε

Η συγχώρεση, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους, είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, λέει ο Δρ Tugnait. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να απελευθερωθούν από το βάρος των λαθών του παρελθόντος ή των βλαβερών πράξεων. Η διατήρηση του θυμού και της αγανάκτησης μπορεί να εμποδίσει την προσωπική ανάπτυξη και ευτυχία. Η καλλιέργεια της συγχώρεσης επιτρέπει στους επιζώντες να αφήσουν τα αρνητικά συναισθήματα, να ανακτήσουν τη δύναμή τους και να δημιουργήσουν χώρο για θεραπεία και νέα ξεκινήματα.

4. Θέστε όρια

Η θέσπιση υγιών ορίων είναι σημαντική για την ανοικοδόμηση της ζωής μετά την ενδοοικογενειακή βία. Ορίζοντας ξεκάθαρα τι είναι αποδεκτό και τι όχι στις σχέσεις, οι επιζώντες ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους και διασφαλίζουν την ευημερία τους. Ο καθορισμός ορίων βοηθά στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και υγιών σχέσεων που βασίζονται στον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αμοιβαία κατανόηση.

5. Μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά

Οι επιζώντες της ενδοοικογενειακής βίας συχνά παλεύουν με ζητήματα εμπιστοσύνης λόγω της προδοσίας που έχουν βιώσει. Το να μάθεις να εμπιστεύεσαι ξανά απαιτεί χρόνο και εξάσκηση, αλλά είναι εφικτό. Περιλαμβάνει σταδιακό άνοιγμα σε άτομα που εμπιστεύεστε, αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής για την επίλυση υποκείμενων ζητημάτων εμπιστοσύνης και επιτρέποντας στον εαυτό σας να πιστεύει στην καλοσύνη των άλλων. Κάνοντας μικρά βήματα προς την εμπιστοσύνη, οι επιζώντες μπορούν να ξαναχτίσουν την ικανότητά τους να σχηματίζουν υγιείς δεσμούς και να βιώνουν ευτυχία στις σχέσεις τους.

6. Αφεθείτε στις εκφραστικές τέχνες

Η ενασχόληση με εκφραστικές τέχνες όπως η ζωγραφική, η γλυπτική ή η γραφή μπορεί να προσφέρει στους επιζώντες μια δημιουργική διέξοδο για αυτοέκφραση και συναισθηματική απελευθέρωση. Η ενθάρρυνση τους να εξερευνήσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά, να πειραματιστούν με διαφορετικά μέσα και να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως μορφή θεραπείας μπορεί να φέρει τεράστια ευτυχία.

ενδοοικογενειακή βία
Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία, οπότε κάντε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

7. Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Η σύνδεση με τη φύση μπορεί να είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία για τους επιζώντες. Το να τους ενθαρρύνετε να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για μια βόλτα σε ένα πάρκο, για πεζοπορία στα βουνά ή απλά κάθισμα δίπλα στη θάλασσα, τους επιτρέπει να βρουν ηρεμία.

8. Εστιάστε στην ευγνωμοσύνη

Η αλλαγή της νοοτροπίας σας προς την ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε την ευτυχία. Ακόμη και εν μέσω πόνου και ανάρρωσης, οι επιζώντες μπορούν να καλλιεργήσουν ευγνωμοσύνη αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας συνειδητά τις θετικές πτυχές της ζωής τους, λέει ο ειδικός.

Αυτές οι στρατηγικές είναι σαν ένας οδικός χάρτης για θεραπεία, ανάπτυξη και ανανεωμένη χαρά. Αλλά να θυμάστε ότι η εύρεση της ευτυχίας μετά την ενδοοικογενειακή βία είναι μια προσωπική και μοναδική διαδικασία για κάθε επιζώντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *