April 25, 2024

Εξάνθημα στη μασχάλη: αιτίες και συμβουλές για να το αποτρέψετε

Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να ξύνετε τις μασχάλες σας και φαίνονται κοκκινωπές, μπορεί να έχετε εξάνθημα στη μασχάλη. Μπορεί να είναι πολύ άβολα και μερικές φορές ακόμη και επώδυνα. Με όλη τη ζέστη και την υγρασία, το εξάνθημα στη μασχάλη δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Υπάρχουν πολλές αιτίες για εξάνθημα στη μασχάλη και επίσης τρόποι πρόληψης του κνησμού και της ερυθρότητας στις μασχάλες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα εξανθήματα στις μασχάλες, η Health Shots επικοινώνησε με τον δερματολόγο και κοσμετολόγο Dr. Urvi Panchal από την Gurugram.

Μασχάλες
Το εξάνθημα στη μασχάλη μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Αιτίες εξανθήματος στη μασχάλη

Δεν είναι πάντα θέμα ζέστης και υγρασίας. Υπάρχουν πολλές αιτίες εξανθημάτων στην περιοχή της μασχάλης. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες εξανθήματος στη μασχάλη:

1. Intertrigo

Είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν το δέρμα σας τρίβεται. Εντείνεται από τη ζέστη και την υγρασία και συνήθως μοιάζει με κοκκινωπό εξάνθημα, λέει ο Δρ Panchal. Η υγρασία παγιδεύεται, η οποία συνήθως οφείλεται στην εφίδρωση. Αναγκάζει τις επιφάνειες του δέρματός σας να κολλήσουν μεταξύ τους στις πτυχές του δέρματος σας. Η υγρασία αυξάνει την τριβή, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη του δέρματος.

2. Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνο ή ερεθιστικό. Αυτή η αλλεργική αντίδραση αναπτύσσεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά. Συνήθως προκαλούν φαγούρα, κόκκινο και ερεθιστικό για το δέρμα.

Μερικές από τις αιτίες της δερματίτιδας εξ επαφής είναι:

• Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε απορρυπαντικά καθαρισμού και προϊόντα προσωπικής περιποίησης όπως αποσμητικά και τάλκης.
• Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.
• Φάρμακα.
• Τσιμπήματα ή τσιμπήματα εντόμων.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots
Μασχάλη
Το εξάνθημα στη μασχάλη προκαλεί φαγούρα και μπορεί να φαίνεται κοκκινωπό. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

3. Λοίμωξη από δακτυλίτιδα

Η δακτυλίτιδα στο σώμα σας είναι ένα εξάνθημα που προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη, εξηγεί ο ειδικός. Συνήθως είναι ένα κνησμώδες, κυκλικό εξάνθημα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα στη μέση, και γι’ αυτό ονομάζεται δακτυλίτιδα. Δεν εμπλέκονται σκουλήκια όμως! Είναι απλώς μια δακτυλιοειδής φολιδωτή βλάβη κάτω από τις μασχάλες. Και η εφίδρωση είναι η πιο κοινή αιτία.

4. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι μια φλεγμονή των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος. Θα ξέρετε ότι πρόκειται για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εάν το δέρμα σας είναι κόκκινο και φαγούρα και φολιδωτό. Θα μπορούσε να είναι μια κληρονομική κατάσταση που συχνά επιδεινώνεται από τις ορμονικές αλλαγές και τις κρύες καιρικές συνθήκες, λέει ο Δρ Panchal.

5. Μηλιρία

Είναι ένα κοινό πρόβλημα του δέρματος που προκαλείται από την απόφραξη ή τη φλεγμονή των εκκρινών ιδρώτατων αγωγών. Η Μηλιά εμφανίζεται συχνά σε ζεστά, υγρά ή τροπικά κλίματα. Το ξέρουμε ως δερματικό εξάνθημα ή τσιμπήματα.

6. Υδραδενίτιδα πυώδης

Είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί επώδυνα εξογκώματα βαθιά στο δέρμα. Αυτά τα εξογκώματα συνήθως αναπτύσσονται σε μέρη του σώματος όπου το δέρμα αγγίζει το δέρμα όπως οι μασχάλες. Συνήθως πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Συμβουλές για τη θεραπεία του εξανθήματος στη μασχάλη

Πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να εντοπίσετε και να διαγνώσετε την αιτία του εξανθήματος στις μασχάλες. Εάν πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη, αρχίστε να εφαρμόζετε αντιμυκητιακές κρέμες. Σε περίπτωση αλλεργιών, η θεραπεία θα είναι κυρίως καταπραϋντικές λοσιόν, διευκρινίζει ο ειδικός. Για βακτηριακές λοιμώξεις, θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά. Μερικές φορές ακόμη και να κάνετε κάτι τόσο απλό όπως να αλλάξετε το αποσμητικό σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το εξάνθημα στη μασχάλη. Μπορείτε ακόμα να αποτρέψετε τα εξανθήματα στη μασχάλη με αυτούς τους τρόπους:

• Εντοπίστε και αποφύγετε τα αλλεργιογόνα όποτε είναι δυνατόν.
• Χρησιμοποιήστε προϊόντα προσωπικής περιποίησης χωρίς άρωμα και άρωμα.
• Να λούζεστε τακτικά σε χλιαρό νερό και να τηρείτε την υγιεινή.
• Χρησιμοποιήστε σκόνες κατά της τριβής όταν κάνει ζέστη ή όταν ασκείστε.
• Φοράτε άνετα ρούχα και εσώρουχα, δεν πρέπει να είναι πολύ στενά.
• Πλένετε συχνά ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.
• Πλένετε τα χέρια σας αφού βρεθείτε γύρω από χώμα, ζώα και φυτά.

Το εξάνθημα στη μασχάλη μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Μάθετε για την αιτία και, στη συνέχεια, επιλέξτε την κατάλληλη θεραπεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *