September 24, 2023

Εγκεφαλικό: Γνωρίστε τα ΓΡΗΓΟΡΑ σημάδια και τους παράγοντες κινδύνου

Ένα εγκεφαλικό συμβαίνει όταν αλλάζει η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όταν το αίμα βοηθά το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οποιαδήποτε διαταραχή στη ροή του αίματος μπορεί να διαταράξει τη ροή του οξυγόνου στα κύτταρα και να τα προκαλέσει θάνατο. Περίπου 18 lakh περιστατικά εγκεφαλικού έχουν αναφερθεί στην Ινδία, σύμφωνα με την Indian Stroke Association. Το 2023, μια έκθεση AIIMS διαπίστωσε ότι ένα εγκεφαλικό συμβαίνει περίπου κάθε 40 δευτερόλεπτα και ένας θάνατος που σχετίζεται με εγκεφαλικό συμβαίνει κάθε 4 λεπτά. Το εγκεφαλικό είναι πιο συχνό από όσο νομίζουμε, αλλά υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από αυτό.

Ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματός σας ή απόφραξη της όρασης στο ένα μάτι. Συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου ή του κεντρικού νευρικού συστήματος εμποδίζεται ξαφνικά ή όταν υπάρχει αιμορραγία σε αυτές τις περιοχές. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, και μερικές φορές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Εγκεφαλικό
Τα περιστατικά εγκεφαλικού γίνονται συνηθισμένα στην Ινδία. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Τύποι εγκεφαλικού και η σημασία της γρήγορης ανταπόκρισης

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού και να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια, ειδικά μέσα στις πρώτες 3-4 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού:

1. Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Συμβαίνει όταν υπάρχει απόφραξη της ροής του αίματος σε ένα ή περισσότερα μέρη του εγκεφάλου. Η «χρυσή ώρα» αναφέρεται στις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματα εντοπιστούν έγκαιρα, ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί σε κέντρο εγκεφαλικών επεισοδίων. Εδώ μπορεί να γίνει μια ένεση για να διαλύσει τον θρόμβο που προκαλεί την απόφραξη στο αιμοφόρο αγγείο, μια διαδικασία γνωστή ως επανασωληνοποίηση. Αυτή η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να περιορίσει την εγκεφαλική βλάβη και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

2. Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού περιλαμβάνει αιμορραγία σε μία ή περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Η έγκαιρη αναγνώριση της αιμορραγίας μπορεί να απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσο νωρίτερα γίνει η επέμβαση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Τα ισχαιμικά και αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια απαιτούν ταχεία ανταπόκριση. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ορισμένες ενδαγγειακές επεμβάσεις για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, που μοιάζουν με αγγειοπλαστική που γίνεται για την καρδιά. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν τη χρήση συρμάτων και καθετήρων για την πρόσβαση στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Οι θρόμβοι μπορούν να αφαιρεθούν και τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να ανοίξουν ξανά. Εάν το αιμοφόρο αγγείο ανοίξει ξανά με επιτυχία έγκαιρα, το αποτέλεσμα είναι συνήθως πιο ευνοϊκό.

Η κατανόηση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και η γρήγορη δράση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στις επιλογές θεραπείας και την πιθανή ανάκαμψη.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Οι παράγοντες κινδύνου για οξύ εγκεφαλικό μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: τροποποιήσιμους παράγοντες και μη τροποποιήσιμους παράγοντες.

  • Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, είναι πτυχές που δεν μπορούν να ελεγχθούν ή να αλλάξουν.
  • Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στους τροποποιήσιμους παράγοντες. Γενικά, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο να βλέπουμε άτομα στα 30 και τα 40 τους να επηρεάζονται επίσης από εγκεφαλικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε επιλογές τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι καθιστικές συνήθειες που επικρατούν στη νεότερη γενιά. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, ο διαβήτης και η κακή διατροφή, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν εύκολα να αλλάξουν, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αναγνωρίστε τα σημάδια ενός οξέος εγκεφαλικού

Τα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν συχνά ξαφνικά, χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι. Μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπια ενόχληση ή ήπιο πονοκέφαλο.

Υπάρχει ένα χρήσιμο εργαλείο που ονομάζεται FAST που βοηθά στον εντοπισμό σημείων εγκεφαλικού:

  • F – Πρόσωπο: Εάν η μία πλευρά του προσώπου είναι πεσμένη, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα εγκεφαλικού.
  • A – Αδυναμία του βραχίονα: Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι ή έχει αδυναμία.
  • S – Ομιλία: μπερδεμένη ομιλία ή καθόλου αδυναμία ομιλίας.
  • T – Ώρα: Εάν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας να τον σπεύσει στο νοσοκομείο και να ξεκινήσει θεραπεία.

Εάν ένας ασθενής έχει ένα ή δύο από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, περίπου 8 έως 9 φορές στις 10, να πάθει εγκεφαλικό. Επομένως, εάν υπάρχουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Άλλα σημάδια εγκεφαλικού μπορεί να περιλαμβάνουν οπτικά συμπτώματα, όπως απώλεια όρασης στο ένα μάτι ή διακοπή της όρασης στο μισό του οπτικού πεδίου.

Ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου

Σε αντίθεση με πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις, δεν υπάρχει πολύς χώρος για παρέμβαση πρώτων βοηθειών όταν πρόκειται για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πιο κρίσιμο βήμα είναι να αναγνωρίσετε γρήγορα τα συμπτώματα και να μεταφέρετε γρήγορα τον ασθενή σε μια ιατρική μονάδα για την απαραίτητη θεραπεία. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Ακόμα κι αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι αν το άτομο έχει εγκεφαλικό, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί όταν βλέπετε συμπτώματα ή σημεία εγκεφαλικού.

Μόλις στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκτακτης ανάγκης συστήνουν συνήθως μια σάρωση, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Ο νευρολόγος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καθορίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται θεραπεία όπως θρομβολυτική ένεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *