April 25, 2024

Είναι ασφαλής ο θηλασμός μετά τον καρκίνο του μαστού;

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου κάθε χρόνο, γιορτάζει την ομορφιά του θηλασμού. Είναι η εποχή που ευαισθητοποιούνται για οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαδικασία του θηλασμού, που είναι σημαντικό για την υγεία του μωρού και της μητέρας. Εάν είστε μέλλουσα μητέρα ή νέα μητέρα που έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού, είναι φυσικό να ανησυχείτε για το θηλασμό του μωρού σας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ανησυχίες σας δεν είναι αβάσιμες επειδή τα καρκινικά κύτταρα του μαστού ξεκινούν απευθείας μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους ή/και στους λοβούς που παράγουν γάλα του γυναικείου μαστού. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να θηλάσει μετά από καρκίνο του μαστού;

Για να σας πάρει μια απάντηση, η Health Shots έχει συνδεθεί με τον Δρ. Aditi Chaturvedi, Ανώτερο Σύμβουλο, Καρκίνο/Ογκολογία, Χειρουργική Ογκολογία, Καρκίνος του Μαστού, Max Super Specialty Hospital, Saket, Νέο Δελχί.

θηλασμός μετά από καρκίνο του μαστού
Ο θηλασμός και η χημειοθεραπεία δεν αναμειγνύονται. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Θηλασμός και Χημειοθεραπεία

Ο θηλασμός και η χημειοθεραπεία δεν μπορούν να πάνε μαζί. Ο θηλασμός δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας γιατί τα φάρμακα θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο μωρό και να προκαλέσουν παρενέργειες όπως καθυστέρηση στην ανάπτυξη, μειωμένη ανοσία και λοιμώξεις, εξηγεί ο ειδικός. Υπάρχουν φορές που οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο καρκίνος του μαστού που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη είναι ο καρκίνος του μαστού που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ή ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη. Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια της θεραπείας, το αγέννητο παιδί, το χρονοδιάγραμμα και τη σειρά της θεραπείας, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των χειρουργών, των ογκολόγων ακτινοβολίας και του μαιευτήρα που φροντίζει την εγκυμοσύνη.

Είναι ο θηλασμός ασφαλής μετά τον καρκίνο του μαστού;

Το να νικήσεις τον καρκίνο του μαστού, που προκάλεσε 6.85.000 θανάτους παγκοσμίως πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν είναι εύκολο. Υπάρχει επίσης πολλή φροντίδα και παρακολούθηση μετά την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Καθώς είστε απαλλαγμένοι από καρκίνο, μπορεί επίσης να αρχίσετε να σχεδιάζετε πράγματα όπως η επέκταση της οικογένειάς σας. Ενώ υπάρχουν πολλά εκεί έξω για να σας δώσουν συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη, μπορεί να έχετε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το θηλασμό.

Ο Δρ Chaturvedi λέει ότι είναι ασφαλές να θηλάσετε μετά από καρκίνο του μαστού εάν δεν λαμβάνετε ορμόνες από το στόμα ή χημειοθεραπεία. Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Ένα ιστορικό χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή γάλακτος. Η πλευρά που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μαστού και ακτινοθεραπεία μπορεί να μην μπορεί να παράγει γάλα. Μην ανησυχείτε, καθώς ο θηλασμός μπορεί να είναι επιτυχής από τον άλλο μη θεραπευμένο μαστό. Ο ειδικός λέει ότι δεν υπάρχει σταθερή διάρκεια, αλλά ένα διάστημα τριών μηνών μετά τη διακοπή της θεραπείας είναι ασφαλές να θηλάσετε το παιδί σας.

βυζιά
Ανακαλύψτε συμβουλές για το θηλασμό μετά τον καρκίνο του μαστού. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Συμβουλές για το θηλασμό μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία του καρκίνου του μαστού και ο γιατρός δώσει το πράσινο φως, μπορείτε να δοκιμάσετε να ταΐσετε μόνοι σας. Αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε άλλες πηγές βρεφικής τροφής. Ο Δρ Chaturvedi λέει ότι οι άλλες τροφές είναι κυρίως τροφές που διατίθενται στην αγορά για νεογέννητα. Ταιριάζουν καλύτερα σε μητέρες που υποβάλλονται σε ενεργό θεραπεία για τον καρκίνο, καθώς δεν θέλετε το μητρικό γάλα να περάσει αντικαρκινικά φάρμακα στο νεογέννητο.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να θηλάσετε μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

• Να είστε ευγενικοί με το στήθος σας και μην τρίβετε τις θηλές σας με στεγνή πετσέτα για να προετοιμαστείτε για το θηλασμό.
• Οι λοβοί του μαστού είναι κατεστραμμένοι από τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά προσαρμόζονται και στεγνώνουν. Επομένως, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες για να απαλύνετε την ταλαιπωρία.
• Προμηθευτείτε ένα θήλαστρο καλής ποιότητας για να σας βοηθήσει να πάρετε το περισσότερο γάλα από το στήθος που παράγει το λιγότερο γάλα.

Αλλά αν δεν μπορείτε να θηλάσετε λόγω θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, μην αισθάνεστε ένοχοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *