February 19, 2024

Διεθνής Ημέρα Αυτοφροντίδας: Συμβουλές αυτοφροντίδας για την ψυχική υγεία

Είτε είσαι φοιτητής, είτε διαχειρίζεσαι το σπίτι σου είτε διευθύνεις την εκπομπή στο γραφείο, το άγχος σε ακολουθεί παντού. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη. Αν νομίζετε ότι είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, κάνετε λάθος. Δεν χρειάζεται να κλείσετε εισιτήρια για να ταξιδέψετε στον κόσμο ή να κάψετε μια τρύπα στην τσέπη σας για δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Μπορεί να είναι μικρά πράγματα που αγαπάς. Την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας, ας μάθουμε μερικούς τρόπους για να φροντίσετε τον εαυτό σας για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία.

Η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ. Chandni Tugnait, ψυχοθεραπευτή, προπονητή ζωής και επιχειρήσεων, για να ανακαλύψει τη σημασία της αυτοφροντίδας.

Στρες
Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι η Αυτοφροντίδα;

Το να φροντίζετε την οικογένεια και τους αγαπημένους σας είναι καλό, αλλά μην βάζετε τον εαυτό σας τελευταίο. Η αυτοφροντίδα είναι να βάζεις την υγεία και την ευτυχία σου στην κορυφή της λίστας των υποχρεώσεων σου. Εν μέσω της φασαρίας, ξεχνάμε τη σημασία της φροντίδας του εαυτού μας. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που αφορούν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία είναι η αυτοφροντίδα, λέει ο Δρ Tugnait.

Η ανάγκη για προσωπική φροντίδα

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι κάτι που πρέπει απλώς να ασκείτε όταν αισθάνεστε αδιαθεσία ή κατάθλιψη. Είναι μια συνήθεια και το να έχεις μια ρουτίνα αυτοφροντίδας είναι ζωτικής σημασίας. Απλώς δουλέψτε γύρω από το πρόγραμμά σας και τις προτεραιότητές σας. Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικής φροντίδας όσον αφορά την υγεία, την υγιεινή ή τις συνθήκες διαβίωσης, είναι αυτοπαραμέληση, η οποία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία, εξηγεί ο ειδικός. Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι εγωιστική, παρά το τι πιστεύουν κάποιοι. Είτε πρόκειται για σχέσεις, αυτοπεποίθηση, υγεία ή οικονομικά, με την αυτοφροντίδα μπορείς να δεις σταθερότητα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ιδέες αυτοφροντίδας για ψυχική υγεία

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τι πραγματικά σας αναζωογονεί και σας ανανεώνει προσωπικά αντί να ακολουθείτε απλώς αυτό που κάνουν οι άλλοι. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας:

1. Διαλογισμός Mindfulness

Η εστίαση στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση είναι ένα συστατικό του διαλογισμού ενσυνειδητότητας, εξηγεί ο ειδικός. Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι μειώνει το άγχος και την απόγνωση ενώ βελτιώνει τη συνολική ευημερία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προσεχτικό φαγητό ή την αναπνοή με κονσέρβες για να αναπτύξετε την ικανότητα να είστε προσεκτικοί.

2. Άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι μια από τις πιο συνιστώμενες πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης επειδή είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ανακουφίσετε το άγχος. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας του σώματος και της αυτοπεποίθησης. Εάν δεν είστε λάτρης της φυσικής κατάστασης, η άσκηση για 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας θα σας φαίνεται σαν πολλή δουλειά. Αλλά είναι για το καλό σου.

άσκηση για ψυχική υγεία
Συμπεριλάβετε την άσκηση στη ρουτίνα αυτοφροντίδας σας. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

3. Αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του στρες και την προώθηση της χαλάρωσης. Σκεφτείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες χαμομηλιού ή ελαίου λεβάντας στο μπάνιο σας. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μερικές σταγόνες στις γωνίες του μαξιλαριού σας για να απολαύσετε έναν χαλαρό ύπνο.

4. Συνδεθείτε με τη φύση

Το να βρίσκεστε έξω στη φύση μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι και πιο προσγειωμένοι. Είτε κάνετε πεζοπορία, είτε κάνετε βόλτα σε ένα πάρκο ή απλά κάθεστε έξω, η σύνδεση με τη φύση μπορεί να σας γεμίσει με γαλήνη και ενέργεια.

5. Καταγραφή

Το ημερολόγιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και να χαλαρώσετε. Κάθε μέρα, προσπαθήστε να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προτροπές για να σας βάλουν σε σκέψεις. Είτε πρόκειται για εγκεφαλικό ντάμπινγκ είτε για καταιγισμό ιδεών, η καταγραφή των σκέψεων σε χαρτί είναι πολύ αποτελεσματική.

6. Ψηφιακή αποτοξίνωση

Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις συσκευές ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάψει την ψυχική σας υγεία. Σκεφτείτε να αφιερώσετε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία.

7. Εναλλακτικές θεραπείες

Εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, η ενεργειακή θεραπεία και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και στη χαλάρωση.

Εάν τα πράγματα φαίνονται υπερβολικά για να τα χειριστείτε ή αισθάνεστε κουρασμένοι, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *