Η Aditya Tiwari, επαγγελματίας δημοσίων σχέσεων, δεν έχει αντιμετωπίσει κατάφωρες διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Ελπίζει όμως ότι μια μέρα τα μικρά πράγματα που σημαίνουν τον κόσμο για την LGBTQ+ κοινότητα – το να έχεις τουαλέτες χωρίς φύλο ή να χρησιμοποιείς καλές αντωνυμίες – θα γίνουν κανόνας στον επαγγελματικό και προσωπικό χώρο. Κάποιοι φίλοι του είχαν μια διαφορετική εμπειρία. Είτε τους ζητήθηκε να περπατήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο είτε τους ζητήθηκε να μην φορούν κοσμήματα ή βερνίκια νυχιών, αντιμετώπισαν προκαταλήψεις σε διάφορες μορφές. Έπρεπε να πεις ψέματα ότι βγαίνεις με μια κοπέλα για να μην αναρωτηθεί κανείς γιατί είναι single! Οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας για την κοινότητα LGBTQ+ μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τις αντιμετωπίζουμε με τον σωστό τρόπο.
Η Aditya, η οποία χτίζει την ταυτότητά της στα social media ως “The Iconic Aditya” στο Instagram, πιστεύει ότι το πρώτο βήμα προς αυτό είναι η ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό κάθε άτομο – ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού – να υποστηρίζεται και να προωθείται για την ατομική του ανάπτυξη, λέει.
«Η κοινότητα δεν αφορά μόνο τους γκέι ή τη σημαία υπερηφάνειας. Είναι και για τρανς ζωές. Φανταστείτε ένα τρανς άτομο που μπαίνει σε ένα δωμάτιο και του μιλούν μόνο για τη δουλειά του αντί να τον περιφρονούν επειδή είναι διαφορετικός. Η κοινότητα LGBTQIA+ ζει στον άξονα της αυτοέκφρασης. Μεγαλώνουμε κρυμμένοι σε σχολεία, σπίτια και κολέγια. Στο χώρο εργασίας, περιμένω ότι αυτό δεν θα συμβεί, όχι τουλάχιστον το 2023», είπε η Aditya στο Health Shots.

Ποικιλομορφία και ένταξη της LGBTQ κοινότητας στον εργασιακό χώρο
Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις και οι ενέργειες για τη διαφορετικότητα και την ένταξη κατέχουν εξέχουσα θέση στις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού των μεγάλων εταιρειών. Αν και αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι αναμφισβήτητο ότι ο δρόμος προς την αποδοχή του εαυτού και την έξοδο για την κοινότητα LGBTQIA+ είναι γεμάτος παγίδες. Όταν διαχέεται στο χώρο εργασίας, μπορεί να επηρεάσει την εστίαση, την παραγωγικότητα, την αυτοπεποίθηση και πολλά άλλα.
«Οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, ειδικά στην κοινότητα LGBTQ+. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, αυξημένα επίπεδα στρες, αυξημένο άγχος, ακόμη και κατάθλιψη. Ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την προστασία της ψυχικής ευεξίας», λέει ο προπονητής ψυχικής υγείας Δρ. Chandni Tugnait στο Health Shots.
Συμβουλές για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία
Σύμφωνα με τον Δρ. Tugnait, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να προσαρμοστούν για να ξεπεραστεί η απογοήτευση που πηγάζει από την προκατάληψη ενάντια στην κοινότητα LGBTQIA+.
1. Δώστε προτεραιότητα στη συμπόνια και τη φροντίδα του εαυτού σας
Η καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας είναι ζωτικής σημασίας ενόψει των διακρίσεων. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν άνεση, χαρά και γαλήνη. Θα μπορούσε να είναι η ενασχόληση με ένα χόμπι, η εξάσκηση σε τελετουργίες αυτοφροντίδας ή το να περνάς ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Καλλιεργήστε την αυτοαποδοχή, την αγάπη για τον εαυτό σας και τη συγχώρεση, ενώ αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις των διακρίσεων.
2. Ψάξτε για συνδέσεις
Συνδεθείτε με ομάδες υποστήριξης LGBTQ+, διαδικτυακές κοινότητες ή κοινωνικούς οργανισμούς όπου μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, να βρείτε επικύρωση και να λάβετε υποστήριξη με ενσυναίσθηση.
3. Αγκαλιάστε την αυθεντικότητα
Το να αγκαλιάζετε τον πραγματικό σας εαυτό και να ζείτε αυθεντικά είναι μια ισχυρή στρατηγική αντιμετώπισης. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που γιορτάζουν την ταυτότητά σας και σας αποδέχονται για αυτό που είστε. Εξερευνήστε τα πάθη και τα ενδιαφέροντά σας.
Διαβάστε επίσης: LGBTQ+ και ψυχική υγεία: Να γιατί είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε ψυχική δυσφορία

4. Θέστε όρια
Θέστε όρια για να προστατεύσετε τη συναισθηματική σας ευεξία. Προσδιορίστε καταστάσεις ή συζητήσεις που μπορεί να σας πυροδοτήσουν και βάλτε όρια για να διασφαλίσετε τη συναισθηματική σας ασφάλεια.
5. Εξασκηθείτε στην επίγνωση και στον αυτοστοχασμό
Ασχοληθείτε με πρακτικές ενσυνειδητότητας που σας βοηθούν να παραμείνετε παρόντες και να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία. Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας χωρίς κρίση. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση γείωσης και να σας επιτρέψει να περιηγηθείτε στα συναισθήματά σας με μεγαλύτερη σαφήνεια και συμπόνια για τον εαυτό σας.
6. Γνωρίστε τα δικαιώματά σας
Εξοικειωθείτε με τους τοπικούς και εθνικούς νόμους που προστατεύουν τα άτομα LGBTQ+ από διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Η κατανόηση των δικαιωμάτων σας μπορεί να σας επιτρέψει να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες εάν είναι απαραίτητο. Τεκμηριώστε όλες τις περιπτώσεις διάκρισης ή παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένων ημερομηνιών, ωρών, τόπων και ατόμων που εμπλέκονται. Αυτή η απόδειξη μπορεί να είναι απαραίτητη εάν υποβάλλετε καταγγελία ή αναζητάτε νομική προσφυγή.
Δείτε τη συνέντευξη του Health Shots με την πρωταθλήτρια LGBTQ Sushant Digvikar!
7. Εκπαιδεύστε τους άλλους
Υποστηρίξτε τα δικαιώματα LGBTQ+ και εκπαιδεύστε τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας σχετικά με τη συμμετοχή και τον σεβασμό στον εργασιακό χώρο. Ενθαρρύνετε την κατάρτιση και τα εργαστήρια για τη διαφορετικότητα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Μοιραστείτε προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες, εξανθρωπίζοντας τον αντίκτυπο των διακρίσεων και ενθαρρύνοντας την ενσυναίσθηση και την κατανόηση.
8. Αναζητήστε θεραπεία
Αναζητήστε θεραπεία ή συμβουλευτική για να αναπτύξετε αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και οποιωνδήποτε άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκύπτουν από διακρίσεις στο χώρο εργασίας.
Σημασία ενός περιβάλλοντος εργασίας χωρίς αποκλεισμούς
Η σημασία της δημιουργίας περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς όπου τα άτομα όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτότητας φύλου εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό δεν μπορεί να υποτιμηθεί.