February 20, 2024

Γνωρίστε τις παρενέργειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πιθανώς ο αφανής ήρωας για τον οποίο κανείς δεν μιλά πραγματικά! Είναι ένα ισχυρό υγιές λίπος που παίζει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αρθρώσεων και της γενικής υγείας σας. Από την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας μέχρι τον έλεγχο της φλεγμονής, τα ωμέγα-3 μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι όταν πρόκειται για την υγεία. Είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Συνήθως βρίσκονται σε κρέατα και άλλα μη χορτοφαγικά τρόφιμα. Αν και είναι καλά για την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που πρέπει να γνωρίζετε πριν καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα από αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Η Health Shots επικοινώνησε με τον Δρ Nidhi Sahai, Nutrition and Dietetics, Max Super Specialty Hospital, Vaishali, για να κατανοήσει τις παρενέργειες της κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Γνωρίστε τις παρενέργειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων!. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) είναι μια κατηγορία λιπαρών οξέων που περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μερικές φορές ονομάζονται ωμέγα-3 έλαια, n-3 λιπαρά οξέα ή ω-3 λιπαρά οξέα. Η ανθρώπινη φυσιολογία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα ζωτικά λιπίδια. -Το λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι οι τρεις κύριοι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σημαντικών για την ανθρώπινη υγεία. Οι εδώδιμοι ξηροί καρποί και σπόροι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα φυτικών ελαίων που περιέχουν ALA, το οποίο προέρχεται κυρίως από φυτά. Το EPA και το DHA, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και ιχθυέλαια, τα οποία προέρχονται από τους ιστούς των λιπαρών ψαριών. Αυτές οι θαλάσσιες πηγές είναι άφθονες σε EPA και DHA και αυξάνουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αυτών των υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, λέει ο Δρ Σαχάι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πρέπει να βασιστείτε σε εξωτερικές πηγές τροφής για να λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σογιέλαιο, οι σπόροι λιναριού, οι σπόροι chia, τα καρύδια και τα αμύγδαλα στη διατροφή σας. Διατίθενται επίσης μέσω διαφόρων καψουλών ιχθυελαίου κ.λπ.

Παρενέργειες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Παρόλο που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά υγιεινά για εσάς, η υπερβολική ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Stat Pearls διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γενικά ασφαλή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες όπως γεύση ψαριού, διάρροια, αέρια, ναυτία, αρθραλγία, δυσπεψία και ρέψιμο.
Ο Δρ Sahai λέει ότι η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια, δυσπεψία, φούσκωμα, ναυτία, τοξικότητα βιταμινών, αλλαγή στη γεύση, δυσφορία στο στομάχι και δυσκολία στην κίνηση του εντέρου (κινήσεις του εντέρου).

ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Οι παρενέργειες των ωμέγα 3 περιλαμβάνουν δυσφορία στο στομάχι. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Ο Δρ Bimal Chhajer, ένας καρδιολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση της διατροφής και της απώλειας βάρους και επίσης διευθυντής και ιδρυτής της SAAOL, λέει ότι πάρα πολλά ωμέγα-3 έχουν αδύναμη επίδραση στην αραίωση του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν την πήξη του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αιμορραγίας και των μώλωπες. Παρόλο που αυτό το χαρακτηριστικό είναι καλό για την καρδιά, η κατανάλωση πάρα πολλών ωμέγα-3 μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε αιμορραγία και μώλωπες, ειδικά εάν παίρνετε επίσης αντιπηκτικά.

Οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούν, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), παρά το γεγονός ότι τα ωμέγα-3 συχνά συνδέονται με καλύτερα λιπιδικά προφίλ. Σημειώνει ότι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται συχνά όταν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ALA, EPA και DHA συνδυαστικά) κυμαίνονται από 0,5 έως 1,6 g την ημέρα. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

Το κλειδί είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με μέτρο και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν συμπεριλάβετε τα συμπληρώματα ωμέγα-3 στη διατροφή σας. Συνιστάται να καταναλώνετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *