February 19, 2024

Γιόγκα για PCOD: 5 στάσεις γιόγκα για τη διαχείριση της ορμονικής διαταραχής

Η διαταραχή των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOD) είναι μια συχνή ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από ορμονικές ανισορροπίες, ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και παρουσία πολλαπλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες. Αν και το PCOD απαιτεί ιατρική φροντίδα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ενσωμάτωση της γιόγκα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της.

Οφέλη της γιόγκα για PCOD

Η γιόγκα μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για το PCOD επειδή βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθά στη διαχείριση του βάρους και προάγει τη συνολική σωματική και ψυχική ευεξία. Συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής στοχεύουν στο ενδοκρινικό σύστημα και στη μείωση του στρες, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της ΣΠΩ. Στην πραγματικότητα, η τακτική πρακτική της γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τις ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως, να βελτιώσει τη γονιμότητα και να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.

Ακολουθούν 5 στάσεις γιόγκα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ΣΠΩ:

1. Χαιρετισμός στον Ήλιο (Surya Namaskar)

Το Sun Salutation είναι μια δυναμική ακολουθία 12 στάσεων που κάνει μια εξαιρετική ρουτίνα προθέρμανσης και διατάσεων. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση του στρες και στην τόνωση των αναπαραγωγικών οργάνων. Οι συγχρονισμένες κινήσεις και η ελεγχόμενη αναπνοή του Χαιρετισμού του Ήλιου διεγείρουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονικών ανισορροπιών που συχνά σχετίζονται με το ΣΠΩ.

Οφέλη του Surya Namaskar
Ασκείτε τακτικά τον Χαιρετισμό του Ήλιου για ΣΠΩ. Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Εδώ είναι 12 στάσεις που πρέπει να εκτελέσετε για τη Surya Namaskar:

 • Pranamasana (πόζα προσευχής)
 • Hastauttanasana (πόζα με ψηλά τα χέρια)
 • Hastapadasana (στέκεται προς τα εμπρός)
 • Ashwa Sanchalanasana (πόζα αλόγου)
 • Dandasana (πόζα προσωπικού)
 • Ashtanga Namaskara (Οκτώ Μέρος Χαιρετισμός)
 • Bhujangasana (πόζα κόμπρας)
 • Adho Mukha Svanasana (Πόζα σκύλου που βλέπει προς τα κάτω)
 • Ashwa Sanchalanasana (πόζα αλόγου)
 • Hastapadasana (στέκεται προς τα εμπρός)
 • Hastauttanasana (πόζα με ψηλά τα χέρια)
 • Tadasana (πόζα βουνού)

  2. Πόζα πεταλούδας (Baddha Konasana)

Η στάση της πεταλούδας είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες γιατί στοχεύει στην περιοχή της λεκάνης, τεντώνοντας τους μηρούς και τις βουβωνικές χώρες. Αυτή η στάση βοηθά στην τόνωση των ωοθηκών και της μήτρας, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΣΠΩ.

Για να εξασκηθείτε στη στάση της πεταλούδας, καθίστε με την πλάτη σας ίσια, λυγίστε τα γόνατά σας και φέρτε τα πέλματα των ποδιών σας ενωμένα. Κρατήστε τα πόδια σας με τα χέρια σας και χτυπήστε απαλά τα πόδια σας πάνω-κάτω σαν φτερά πεταλούδας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε τη στάση για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παρακολουθήστε την υγεία σας όπου κι αν βρίσκεστε! Κατεβάστε Εφαρμογή Healthshots

3. Πόζα Cobra (Bhujangasana)

Η στάση κόμπρα είναι μια αναζωογονητική πλάτη που βοηθά στο άνοιγμα του στήθους και στην αύξηση της ευελιξίας στη σπονδυλική στήλη. Αυτή η στάση είναι ευεργετική για γυναίκες με ΣΠΩ καθώς διεγείρει την περιοχή της κοιλιάς και κάνει μασάζ στα αναπαραγωγικά όργανα.

Πόζες γιόγκα για PCOD
Να είστε προσεκτικοί και να μην κάνετε λάθη. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Για να εκτελέσετε μια στάση κόμπρας, ξαπλώστε στο στομάχι σας, τοποθετήστε τις παλάμες σας δίπλα στους ώμους σας και σηκώστε αργά το στήθος σας από το πάτωμα ενώ κρατάτε τη λεκάνη σας στο έδαφος. Κρατήστε τη στάση για μερικές αναπνοές και μετά αφήστε την πίσω στο πάτωμα.

4. Πόζα απελευθέρωσης ανέμου (Pavanamuktasana)

Το Wind Release Pose είναι πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση του φουσκώματος και των αερίων, που είναι κοινά συμπτώματα σε γυναίκες με ΣΠΩ. Αυτή η ασάνα βοηθά στο μασάζ των κοιλιακών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών και βελτιώνει την πέψη. Βοηθά επίσης στη μείωση της έντασης στο κάτω μέρος της πλάτης.

Για να εξασκηθείτε στη πόζα Wind Release Pose, ξαπλώστε ανάσκελα, αγκαλιάστε τα γόνατά σας στο στήθος σας και κρατήστε τα με τα χέρια σας. Κουνήστε απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη για να κάνετε μασάζ στο κάτω μέρος της πλάτης σας και να αναπνεύσετε βαθιά για να ενισχύσετε το εφέ τεντώματος.

5. Yoni Mudra (Μούτρα της μήτρας)

Το Yoni Mudra είναι μια συμβολική χειρονομία που αντιπροσωπεύει τη μήτρα και τη θηλυκότητα. Αυτή η μούδρα βοηθά στη δημιουργία σύνδεσης με το αναπαραγωγικό σας σύστημα, προωθώντας την αυτογνωσία και την αποδοχή του σώματός σας. Η εξάσκηση του Yoni Mudra κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να είναι βαθιά ηρεμιστική και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, που συχνά συνδέονται με το PCOD.

Για να εκτελέσετε το yoni mudra, καθίστε αναπαυτικά με την πλάτη σας ίσια, τοποθετήστε τα χέρια σας στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και ενώστε τις άκρες των αντίχειρων και των δεικτών σας. Κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά και εστιάστε στις αισθήσεις στην περιοχή της πυέλου σας.

Λοιπόν, κυρίες, για να διαχειριστείτε το PCOD σας, ασκήστε αυτές τις στάσεις γιόγκα τακτικά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *