May 28, 2024

Γιόγκα για ανακούφιση από το στρες: Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις για να χαλαρώσετε

Το άγχος και το ταραχώδες νεύρα σας σε ενοχλούν; Γυρίστε στη γιόγκα, όπου η χαλάρωση συναντά την αναζωογόνηση και το άγχος υποκλίνεται στη γαλήνη. Είτε υποφέρετε από άγχος που σχετίζεται με την εργασία, άγχος πριν τον ύπνο ή ακόμα και κρίσεις πανικού, μπορείτε να βρείτε μια αίσθηση ηρεμίας με αυτό το απλό 5-λεπτο Yoga Flow for Stress Relief που έχει σχεδιαστεί ειδικά την ημέρα. Yoga International 2023. Ας πάρουμε μια Δείτε αυτές τις συμβουλές γιόγκα για ανακούφιση από το στρες.

Η γιόγκα έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση του στρες. Ακόμη και η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά του στην προώθηση της χαλάρωσης και στη μείωση των επιπέδων του στρες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychology το 2017 διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις της γιόγκα μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα στρες και άγχους στους συμμετέχοντες, σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου. Η γιόγκα συνδυάζει σωματικές στάσεις, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και τεχνικές ενσυνειδητότητας, οι οποίες συνεργάζονται για να ενεργοποιήσουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν μια απόκριση χαλάρωσης. Ενσωματώνοντας τη γιόγκα στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και να καταπολεμήσουμε θέματα όπως το καθημερινό άγχος, η κατάθλιψη και η ανησυχία.

Πανό ημέρας γιόγκα

Γιόγκα για ανακούφιση από το στρες

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια ροή γιόγκα που προτείνει ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα Swati Kain. Περιλαμβάνει 5 στάσεις γιόγκα για ανακούφιση από το στρες. Απλώς αφιερώστε 5 λεπτά την ημέρα εάν είστε πολύ απασχολημένοι και δείτε τη διαφορά.

1. Γάτα-Αγελάδα (Marjari Asana)

Ξεκινήστε αυτή την απαλή κίνηση γιόγκα στα τέσσερα, ευθυγραμμίζοντας τους καρπούς σας κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατά σας κάτω από τους γοφούς σας. Καθώς εισπνέετε, λυγίστε απαλά την πλάτη σας, κοιτάζοντας ψηλά (πόζα αγελάδας). Εκπνεύστε και στρογγυλοποιήστε τη σπονδυλική σας στήλη καθώς ρίχνετε το κεφάλι σας προς το πάτωμα (πόζα γάτας). Κινηθείτε ομαλά ανάμεσα σε αυτές τις δύο στάσεις, συγχρονίζοντας κάθε κίνηση με την αναπνοή σας. Αυτή η απαλή κάμψη της σπονδυλικής στήλης απελευθερώνει την ένταση και οδηγεί σε μια μέρα χωρίς άγχος.

Διαβάστε επίσης: Ο πόνος στην πλάτη θα εξαφανιστεί εάν κάνετε τακτικά τη στάση γάτας-αγελάδας

2. Παιδική πόζα (Balasana)

Καθώς μεταβαίνετε από το Cat-Cow, μετακινήστε αργά το βάρος σας προς τα πίσω, καθισμένοι στις φτέρνες σας. Χαμηλώστε το μέτωπό σας στο χαλάκι, απλώνοντας τα χέρια σας προς τα εμπρός ή κατά μήκος του σώματός σας. Αφήστε την αναπνοή σας να βαθύνει καθώς παραδίδεστε στην ανακουφιστική αγκαλιά του Child’s Pose. Αυτή η επανορθωτική στάση βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό, να απελευθερώσει την ένταση στην πλάτη και να προσφέρει μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης.

στάση του παιδιού για ανακούφιση από το άγχος
Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας και στη μείωση του στρες. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

3. Σκύλος που βλέπει προς τα κάτω (Adho Mukha Svanasana)

Αυτή η στάση γιόγκα είναι εξαιρετική για την ανακούφιση του στρες. Για να κάνετε έναν σκύλο που βλέπει προς τα κάτω, βάλτε τα δάχτυλα των ποδιών σας κάτω από αυτά και σηκώστε τους γοφούς σας προς τον ουρανό, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο “V” με το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των χεριών σας και του δαπέδου καθώς εκτείνετε τη σπονδυλική σας στήλη με αποφασιστικότητα. Σε αυτήν την αναζωογονητική στάση, εστιάστε στην επιμήκυνση της σπονδυλικής σας στήλης και στο τέντωμα των οπίσθιων μηριαίων σας. Πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές, επιτρέποντας σε κάθε συσσωρευμένη πίεση να λιώσει με κάθε εκπνοή.

4. Βαθιά αναπνοή (πραναγιάμα)

Καθίστε αναπαυτικά, σταυροπόδι ή σε μια καρέκλα και κλείστε τα μάτια σας. Φέρτε την επίγνωσή σας στην αναπνοή σας, βαθμιαία σε κάθε εισπνοή και επιμηκύνοντας κάθε εκπνοή. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας, γεμίζοντας το στομάχι, το στήθος και τους πνεύμονές σας με δροσερό αέρα. Εκπνεύστε αργά, αφήνοντας κάθε ένταση να απελευθερώνεται με κάθε αναπνοή. Συνεχίστε αυτή την τεχνική βαθιάς αναπνοής για αρκετά λεπτά, κεντρίζοντας το μυαλό σας και ηρεμώντας το νευρικό σας σύστημα.

5. The Breath of the Buzzing Bee (Bhramari Pranayama)

Για να ανακουφιστείτε από το άγχος, εγκατασταθείτε σε μια θέση που αισθάνεστε άνετα, κλείνοντας απαλά τα μάτια σας για να προκαλέσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Τοποθετήστε τους δείκτες σας πάνω από τα αυτιά σας, πιέζοντας ελαφρά τον χόνδρο για να αποκλείσετε τους εξωτερικούς ήχους. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και, καθώς εκπνέετε, δημιουργήστε ένα απαλό βόμβο δονώντας τις φωνητικές σας χορδές. Νιώστε την ηρεμιστική ροή του συντονισμού σε ολόκληρη την ύπαρξή σας, ηρεμώντας το μυαλό σας και απελευθερώνοντας το άγχος. Επαναλάβετε αυτή την πρακτική για αρκετούς γύρους, επιτρέποντας στο απαλό βουητό να αποκαταστήσει την εσωτερική σας ηρεμία.

pranayama για ανακούφιση από το στρες
Μια εξαιρετική τεχνική αναπνοής για να μειώσετε το στρες! Ευγένεια εικόνας: Adobe Stock

Καλλιεργώντας τη συνειδητή κίνηση και τη σκόπιμη αναπνοή, αυτή η κατευναστική πρακτική μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την ένταση, να βρείτε ισορροπία και να αγκαλιάσετε την εσωτερική ηρεμία. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας και ενσωματώστε αυτή την ήπια ροή γιόγκα στη ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησής σας, επιτρέποντας στο άγχος να εξαφανιστεί και τη γαλήνη να πάρει τη θέση της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *