September 23, 2023

Ασβέστιο και υγεία της καρδιάς: πώς σχετίζονται;

Για πολύ καιρό μας έλεγαν να έχουμε γάλα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στο χτίσιμο και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Θεωρείται ότι είναι το κύριο μέταλλο που βρίσκεται στα οστά, και ως εκ τούτου παρέχει δομή και δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής είναι ζωτικής σημασίας! Αποδεικνύεται ότι το ασβέστιο και η καρδιά σχετίζονται επίσης κατά κάποιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, μια ανεπάρκεια ασβεστίου δεν είναι καθόλου καλή για την καρδιά!

Για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ασβεστίου και καρδιάς, η Health Shots συμβουλεύτηκε τον Δρ Abhijit Borse, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Ασιατικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο, Βομβάη.

ασβέστιο και καρδιά
Το ασβέστιο δεν είναι καλό μόνο για την υγεία των οστών. Ευγενική προσφορά εικόνας: Shutterstock

Οφέλη για την υγεία του ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που απαιτείται από το σώμα μας για διάφορες σημαντικές λειτουργίες. Εκτός από το γάλα, μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως το γιαούρτι, το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά. Δείτε γιατί το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία:

1. Μυϊκή λειτουργία

Εκτός από τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή συστολή και χαλάρωση των μυών, συμπεριλαμβανομένων των μυών που εμπλέκονται στην κίνηση, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Ο Δρ Borse εξηγεί ότι όταν μια νευρική ώθηση φτάνει σε έναν μυ, απελευθερώνονται ιόντα ασβεστίου, πυροδοτώντας τη συστολή των μυών.

2. Λειτουργία του νευρικού συστήματος

Το ασβέστιο εμπλέκεται στη μετάδοση των νευρικών σημάτων σε όλο το σώμα. Βοηθά στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που επιτρέπουν στα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι, το ασβέστιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

3. Πήξη αίματος

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, μια κρίσιμη διαδικασία που αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία μετά από τραυματισμό. Βοηθά στην ενεργοποίηση πολλών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη διαδικασία της πήξης.

4. Έκκριση ορμονών

Το ασβέστιο εμπλέκεται στην έκκριση διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και της παραθυρεοειδούς ορμόνης, η οποία ελέγχει τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα. Αυτές οι ορμόνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

ασβέστιο και καρδιά
Η έλλειψη ασβεστίου δεν είναι καλή για την καρδιά σας. Ευγενική προσφορά εικόνας: Unsplash

Μπορεί η έλλειψη ασβεστίου να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα;

Τι συμβαίνει στην καρδιά εάν το ασβέστιο είναι χαμηλό; Το 2017, ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρδιάς Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή. Ο Δρ Borse λέει ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου δεν είναι άμεση αιτία καρδιακών παθήσεων, αλλά μπορεί να συμβάλει σε ορισμένες καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα καρδιακά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την ανεπάρκεια ασβεστίου:

1. Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

Το ασβέστιο παίζει ρόλο στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά όρια. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι ανεπαρκή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία, αν δεν ελέγχεται, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, εξηγεί ο ειδικός.

2. Καρδιακές αρρυθμίες

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να διαταράξει τα ηλεκτρικά σήματα που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή αρρυθμίες.

3. Στεφανιαία νόσος

Η ίδια η ανεπάρκεια ασβεστίου δεν προκαλεί άμεσα στεφανιαία νόσο, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Για παράδειγμα, η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δύο παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εξηγεί ο ειδικός.

4. Σχέση μεταξύ οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων

Εάν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετό ασβέστιο, μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά του και να συμβάλει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Τα άτομα με οστεοπόρωση μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα, πιθανώς λόγω κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, οι ορμονικές ανισορροπίες και η φλεγμονή.

Ποια είναι η ιδανική πρόσληψη ασβεστίου για μια υγιή καρδιά;

Ο ειδικός λέει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ιδανικό επίπεδο ασβεστίου που να ισχύει παγκοσμίως για όλους για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Τα βέλτιστα επίπεδα ασβεστίου για την υγεία της καρδιάς μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η γενική υγεία και τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Ωστόσο, γενικά συνιστάται στους ενήλικες να στοχεύουν σε ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου περίπου 1.000 έως 1.300 χιλιοστόγραμμα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Για παράδειγμα, οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες μεταξύ 19 και 50 ετών θα πρέπει να έχουν 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Οι γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν έως και 1200 mg την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει το διαιτητικό ασβέστιο καθώς και οποιοδήποτε ασβέστιο που λαμβάνεται από συμπληρώματα, εάν χρειάζεται. Αλλά βεβαιωθείτε ότι το μέλος της οικογένειάς σας δεν καταναλώνει πολύ ασβέστιο, καθώς τα υπερβολικά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *